Významná firma z Opavska možná obchází sankce, jejím skutečným majitelem je nejspíš ruský oligarcha

Události: Společnost MSA z Opavska možná obchází sankce (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad prověřuje významného dodavatele komponentů do jaderných elektráren – společnost MSA. Podle evidence skutečných majitelů severomoravskou firmu vlastní ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij, který figuruje na sankčním seznamu. Jeho synovi Alexandrovi pak patří hotel Westend v Mariánských Lázních, který už úřady zablokovaly.

Společnost MSA je významný tuzemský výrobce armatur sídlící v Dolním Benešově nedaleko Opavy. Podle registru je skutečným vlastníkem sankcionovaný Dmitrij Pumpjanskij, kterého v minulosti kamery zachytily i během hovoru s Vladimirem Putinem. Firmu ale dosud úřady neobstavily.

„Tam došlo ke změně vlastníka, nicméně selským rozumem je odvoditelné, že se jedná o nějakého bratra nebo jiného příbuzného. Takže se nejspíš jedná o obcházení sankcí,“ domnívá se náměstek ministra pro místní rozvoj Ondřej Profant (Piráti).

ČEZ s firmou přerušil spolupráci

Společnost MSA dodává armatury zákazníkům ve více než 80 zemích světa, jejich hlavní využití je například v jaderné energetice nebo v ropném průmyslu. Odběratelem komponentů je i státem ovládaný ČEZ. Ten už společnosti oznámil, že dokud bude Pumpjanskij vedený jako skutečný majitel, nebude s ní spolupracovat.

„My se striktně držíme sankčních nařízení Evropské unie i doporučení ministerstva pro místní rozvoj,“ vysvětlil mluvčí energetického gigantu Ladislav Kříž. 

Firma MSA nyní požádala soud o prodloužení lhůty, ve které chce prokázat, že ruský oligarcha už ji neovládá. „V těchto dnech se aktivně připravujeme na podání návrhu k zápisu změn do evidence skutečných majitelů prostřednictvím Krajského soudu v Ostravě,“ vyjádřila se společnost pro ČT.

Finanční analytický úřad v Česku zablokoval majetek synovi Pumpjanského, který vlastní hotel Westend v Mariánských Lázních. Česko už lidem napojeným na Putinův režim celkem obstavilo majetek v hodnotě několika miliard korun. Některá ministerstva teď s právníky řeší, zda je možné ho zkonfiskovat.

„Proces vyvlastnění je možný pouze na základě zákona, ve veřejném zájmu za náhradu. A ta konfiskace by šla nad rámec toho,“ upozorňuje ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).