Péče o onkologické pacienty a očkování jsou priority v rámci českého předsednictví, řekl Válek

Ministr zdravotnictví Válek o prioritách resortu v období českého předsednictví v EU (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) označil jako priority svého resortu v rámci českého předsednictví v EU péči o onkologické pacienty a zajištění dostupnosti nejmodernějších léků ve všech zemích - i těch pro léčbu vzácných onemocnění. Jako jedno ze stěžejních témat označil také zdravotnickou pomoc Ukrajině. Hodlá se zaměřit také na očkování a to nejen proti covidu-19.

V tématu onkologie bude české předsednictví navazovat na Francii, cílem bude implementace Evropského plánu pro boj s rakovinou. Součástí této péče je podle Válka i debata o lécích pro vzácná onemocnění, takzvaných centrových lécích. „Chceme dosáhnout toho, aby tyto léky byly dostupné za co nejnižší cenu v celé EU pro všechny občany, aby se nestalo, že některý lék bude dříve dostupný ve velkých zemích a až po několika letech dostupný v České republice,“ uvedl Válek. 

Současně je podle něj důležité, aby Češi měli přístup do všech klinických studií, kde se tito pacienti léčí moderními léky. „Aby se nestalo, že probíhá v Evropské unii studie, která není dostupná pro občany některých zemí, třeba České republiky,“ dodal. 

Očkování a covid-19

Válek zdůraznil, že se nechce soustředit jen na očkování proti covidu-19, ale chce, aby očkování obecně bylo „bezplatné, dostupné, kvalitní, moderní a aby si pacient mohl vybrat z více možností“.

Česko chce také prosazovat změny ve smlouvách s dodavateli vakcíny proti covidu-19, zejména firmami Moderna a Pfizer/BioNTech. „Naše představa je taková, že nebudou zbytečně vyráběny očkovací látky, o které není zájem. Je to neekologické, neekonomické a v dnešní době neobhajitelné,“ doplnil Válek. EU by měla také získávat každý rok nejmodernější vakcíny upravené podle mutací koronaviru.

Válek chce také jednat o společném postupu v dalších protikoronavirových opatřeních. „Náš návrh je, že je na čase ukončit politické rozhodování o viru a pokorně přijmout odborná doporučení odborníků,“ řekl. Prosazovat chce očkování pravidelně v srpnu až září, aby lidé byli nejvíc chránění v říjnu až únoru, kdy vlna epidemie kulminuje. V nemocnicích a ordinacích a ve veřejné dopravě odborníci podle Válka doporučují nošení respirátorů.

„Bezesporu není vhodné provádět nějaké plošné lockdowny, zákazy, protože efekt se ukázal jako nedostatečný,“ dodal. Neměly by být podle něj žádné restrikce pro neočkované nebo covid pasy. Podle náměstka Jakuba Dvořáčka budou připravovány také závěry Rady EU k očkování. První návrh by měl vzniknout v červenci, obsahovat bude i poučení z chyb nebo téma důvěry v očkování a komunikace kolem něj.

Pomoc Ukrajincům

Podle ministra je jedním z hlavních témat českého předsednictví v oblasti zdravotnictví také péče o ukrajinské uprchlíky. „Občané Ukrajiny, maminky a děti, jejichž otcové, muži a bratři bojují i za nás na Ukrajině a umírají za demokracii, tak ti jsou v našich zemích a my jim musíme, a to ne jen Češi, ale celá EU, poskytnout co nejkvalitnější zdravotní péči, tak aby byli v bezpečí a bylo o ně postaráno. Toto téma se vine celým naším předsednictvím,“ řekl Válek.  

Dalšími tématy má být evropský datový prostor pro sdílení zdravotnických dat, ke kterému bude Česko tvořit i návrh nařízení EU, a posílení role EU v oblasti zdraví. Společně by podle Dvořáčka měla EU vystupovat například v jednáních se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) o mezinárodním nástroji pro prevenci pandemií a připravenost na ně.

Oborné konference a jednání

Připravovat se bude také návrh nařízení ke krvi, tkáním a buňkám, který se bude týkat například dostupnosti krevní plazmy.

V plánu je i neformální jednání ministrů zdravotnictví EU na začátku září v Praze a Rada ministrů zdravotnictví (EPSCO) v Bruselu 9. prosince. Záštitu ministerstva pak dostane několik desítek odborných konferencí. V polovině července bude v Brně ministerstvo pořádat odbornou konferenci k onkologii a v říjnu v Praze k dostupnosti léčby na vzácná onemocnění. Už 15. července bude jednání ohledně očkování proti covidu-19 společně s výrobci vakcín.

Válek už dříve na Twitteru uvedl, že i pro jeho resort je nezbytné se připravit na české předsednictví Radě EU. Napsal, že jednal přímo v Bruselu se zástupci Evropské komise a představil jí české priority. Jednal už také s ředitelkou generálního ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin a s komisařkou pro zdraví Stellou Kyriakides.