Přibylo 16 179 nakažených. Na jižní Moravě je podezření na případy omikronu

Ve středu v Česku přibylo 16 179 potvrzených případů covidu, zhruba o pět tisíc méně než před týdnem. Je to sedmý pokles v řadě. Incidenční číslo se tak poprvé od 21. listopadu dostalo pod tisícovku. Dva zaměstnanci Fakultní nemocnice Brno jsou pravděpodobně nakažení variantou koronaviru omikron. Podle mluvčí nemocnice jsou v domácí izolaci a nepotřebují lékařskou péči. Výskyt varianty se také prověřuje u dětí ve školách v Brně a Adamově na jižní Moravě.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Incidenční číslo se poprvé od 21. listopadu dostalo pod tisícovku. Za posledních sedm dní připadá na sto tisíc obyvatel 979 nakažených.

V zemi dosud s koronavirem zemřelo 34 129 lidí. Od neděle 28. listopadu až do tohoto pondělí byl denní počet obětí vždy vyšší než sto. Na úterý zatím připadá 96 zemřelých, na středu pak 47 zemřelých. Údaje z posledních dní se ale většinou při dalších aktualizacích zvyšují.

Incidence zůstává v šesti krajích vyšší než tisíc. Nejhorší situace je nadále na východě Česka. Ve Zlínském kraji připadá na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní 1244 případů koronaviru, v Olomouckém kraji je to 1158 případů. Naopak v Karlovarském kraji má incidenční číslo hodnotu 447, což je nejméně v zemi. Od středy kleslo incidenční číslo téměř ve všech regionech. Jedinou výjimkou je Ústecký kraj, kde se mírně zvýšilo na 924.

Laboratoře ve středu provedly 124 tisíc testů, zhruba stejně jako před týdnem. Pozitivita se proti minulé středě snížila u všech třech typů testů. V případě preventivních klesla z 8,68 na 7,71 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních snížil z 15,56 na 14,95 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, klesla pozitivita z 36,05 na 35,01 procenta.

V nemocnicích je s covidem 6478 pacientů, což je nejméně od začátku prosince. V těžkém stavu je 1072 z nich.

Za pomoc při epidemii ocenila končící vláda vojáky na pražském Vítkově. Padesát z nich se rozhodl premiér v demisi Andrej Babiš (za ANO) ocenit medailí Karla Kramáře. Vojáci působí mimo jiné v přetížených nemocnicích nebo jako mobilní testovací týmy.

Do zvládání epidemie se od jejího začátku zapojily tisíce vojáků. Za úkol dostali třeba rozvoz materiálu, ostrahu uzavřených hranic nebo pomoc při organizaci voleb. Nejvíce se připomíná jejich služba v nemocnicích a sociálních zařízeních, pomoc při testování, očkování a trasování nebo účast na projektu takzvané Chytré karantény. 

Ministerstvo radí, jak se chovat kvůli Vánocům

Vyhněte se větším skupinám lidí, dodržujte rozestupy, odložte večírky a setkávejte se raději venku, radí mimo jiné v protiepidemických doporučeních k Vánocům ministerstvo zdravotnictví.

Lidé by také měli využít možnost nechat se před rodinnými setkáními otestovat na covid-19, pokud se necítí dobře. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zveřejnil na Twitteru jedenáct doporučení k nadcházejícím svátkům.

Omikron v Česku

Dva zaměstnanci Fakultní nemocnice Brno jsou pravděpodobně nakažení variantou koronaviru omikron, řekla mluvčí zařízení Veronika Plachá. Oba zaměstnanci jsou v domácí izolaci a nepotřebují lékařskou péči. Český rozhlas Brno upozornil i na nákazu v brněnské ZŠ Arménská. „Varianta byla potvrzena u jednoho žáka ve druhé třídě, celá třída je proto v karanténě. Žádné bližší informace nemám,“ řekl ředitel školy Petr Holánek.

Deník upozornil na výskyt varianty omikron ve škole v Adamově na Blanensku. „Třída, která byla v kontaktu s těmi žáky, je v tuto chvíli poslaná do karantény,“ řekl její ředitel Stanislav Tůma.

Definitivně potvrzené sekvenací viru jsou podle ministra zdravotnictví Vojtěcha zatím pouze dva nakažení omikronem. Osm případů laboratoře prověřují, sekvenace je ale ještě nepotvrdila. Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové je šest z Jihomoravského kraje, o kterých média už informovala, a prověřuje se také jeden v Praze a jeden ve Středočeském kraji. Vojtěch a Svrčinová to oznámili na on-line tiskové konferenci. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila omikron mezi znepokojivé typy koronaviru.

Zájem neočkovaných o vakcínu klesá, převažují posilující dávky

V Česku stále roste zájem o očkování, platí to ale jenom pro posilující dávky, které by měly lépe chránit i před variantou omikron. Ve středu podstoupilo očkování v Česku 90 649 lidí, přibližně o 17 tisíc více než před týdnem. Pro třetí dávku si přišlo 78 266 lidí, což je dosud nejvíce za jeden den.

Další lidé si přišli pro druhé dávky, takže těch, kteří očkování teprve zahájili, bylo ve středu 7719. Pod osmi tisíci se počty nově rozočkovaných lidí držely i v předchozích dnech. Zájem dosud neočkovaných lidí o vakcínu tedy výrazně opadl. Ve druhé polovině listopadu se jejich počty blížily dvaceti tisícům denně.

Zdravotníci podali dohromady přes 14,1 milionu dávek vakcíny proti koronaviru. Ukončené očkování má více než 6,4 milionu lidí, což podle ministerstva zdravotnictví představuje 60,2 procenta ze všech obyvatel. Od půlky prosince se otevře registrace i pro děti od pěti do 12 let.

Od loňského začátku epidemie odhalily laboratoře v ČR celkem 2 298 441 případů covidu-19. Téměř dva miliony lidí se již z nákazy vyléčily.

Čekací lhůta na třetí dávku se zkrátí na pět měsíců

Lidé nad 55 a 50 let budou moci od 13., respektive 20. prosince dostat už po pěti měsících třetí dávku očkování. Informoval o tom Andrej Babiš. Stane se tak podle něj po dohodě s končícím ministrem zdravotnictví Vojtěchem a centrálním integrovaným řídicím týmem. V současné době mohou dostat třetí dávku po pěti měsících lidé starší 60 let.

V Praze jsou podle Babiše očkovací centra nevytížená, v jiných regionech je naopak potřeba očkovací kapacity zvýšit. S dalšími protiepidemickými opatřeními vláda nyní nepočítá, řekl končící premiér. Za hlavní problém označil neochotu lidí se očkovat a jejich agresivitu.

Svrčinová: Předvánoční testování ve školách bude jen v pondělí 20.12.

Testování dětí ve školách se uskuteční v předvánočním týdnu pouze v pondělí 20. prosince. V dalších dnech bude případně doplněno testováním v ohniscích nákazy na základě rozhodnutí krajských hygienických stanic. Na on-line tiskové konferenci to řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Podle ní vzešlo rozhodnutí z jednání s ministerstvem školství, které se uskutečnilo v minulých dnech. V pondělí 20. prosince tedy podle hlavní hygieničky bude plošné testování, které může na základě rozhodnutí krajských hygieniků doplnit testování v ohnisku nákazy. Tento systém už podle Svrčinové funguje například v Libereckém, Královéhradeckém a Moravskoslezské kraji. Liberecký kraj má podle ní připravené mobilní týmy, které doplňující testování mohou ve školách udělat.

Svrčinová také řekla, že ministerstvo připravuje nové technické řešení vydávání žádanek na potvrzující PCR test pro pozitivně testované děti ve školách. Nyní musí žádanku vystavit praktický lékař dětí nebo hygienik. Nově by vše mělo jít automaticky přes pracovníky v externích call centrech.

Události: Testování ve školách (zdroj: ČT24)

Zkoušky by se mohly upravit až při plošné uzávěře

Ministerstvo školství se nyní s ohledem na covid-19 nechystá upravit jarní přijímací, maturitní ani závěrečné zkoušky. Pokud by se plošně zavřely školy, mohlo by podobně jako v minulém školním roce změnit termín, délku či obsah zkoušek. Uvedl to ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Žáci připravující se na zkoušky podle něj mohou chodit na doučování. Jeho financování chce ministerstvo upravit tak, aby ho školy mohly využívat co nejlépe. Epidemii mezi žáky považuje za odpovídající celé společnosti. Případné omezení provozu škol by proto podle něj musely doprovázet restrikce i jinde. 

„Pokud se máme bavit o omezování škol, tak musí být doprovázeno omezováním i v ostatních sférách společnosti,“ myslí si Plaga. Hlavní odpovědnost za epidemická opatření je podle něj na resortu zdravotnictví.