Podezření na variantu omikron je i na školách v Brně a Adamově. Třídy musely do karantény

Varianta covidu-19 omikron se podle prvních testů objevila u dvou zaměstnanců Fakultní nemocnice Brno, žáka Základní školy Arménská v Brně a u dvou žáků základní školy v Adamově na Blanensku. Náměstek Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka uvedl, že všichni nakažení mají velmi lehký průběh a jsou v domácím ošetřování. Podle informací ČTK spolu případy nákazy z nemocnice a brněnské školy souvisí s ohledem na rodinné vztahy, na Adamov ale vazbu nemají. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) na brífinku uvedl, že tyto případy ještě nejsou definitivně potvrzené sekvenací.

Definitivně potvrzené případy výskytu varianty omikron jsou podle ministerstva jen dva, dalších osm se ještě prověřuje. „Všechny naše případy mají buď bezpříznakový, nebo velmi lehký průběh,“ zdůraznila Svrčinová.

Podle ní jsou lehké průběhy hlášené také u ostatních případů zachycených v Evropě. Čtyři případy ve školách podle ní nezakládají důvod pro to, aby se pro ně zpřísňovala opatření.

V Brně jde podle ní o dvě zdravotní sestry z fakultní nemocnice a dvě jejich děti, další dva případy podezření na omikron jsou podle ní žáci ve věku deset a jedenáct let z Blanenska.

On-line brífink ministra zdravotnictví Vojtěcha a hlavní hygieničky Svrčinové k dalším případům varianty omikron v Česku (zdroj: ČT24)

Oba nakažení zaměstnanci Fakultní nemocnice Brno jsou z plicního oddělení a podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché nebyli nikde v zahraničí. „Očekáváme podle našich informací, že těchto případů omikronu bude přibývat,“ dodala.

Ludka uvedl, že nemocnice poslala vzorky ještě na ověření. „Varianta se tu objevila, je bohužel velmi nakažlivá. Uvidíme, co to udělá. Populace se promoří a objeví se další, je to přirozený vývoj nemoci,“ řekl Ludka. Kromě dvou zaměstnanců se podle něj nakazili i rodinní příslušníci.

Nákazu omikronem hlásí dvě školy

Na nákazu v Základní škole Arménská upozornil Český rozhlas Brno. „Varianta byla potvrzena u jednoho žáka ve druhé třídě, celá třída je proto v karanténě. Žádné bližší informace nemám,“ řekl ředitel Petr Holánek.

Kolik dětí se nakazilo ve škole v Adamově, zatím není jasné. Ředitel Stanislav Tůma řekl, že počet žáků nechce přibližovat. Podle informací ČTK má jít o dva žáky. „Krajská hygienická stanice nám oznámila, že při sekvenaci vzorků byla u žáků naší školy zachycena varianta omikron. Třída, která byla v kontaktu s těmito žáky, byla poslána do karantény,“ řekl s tím, že dalších tříd se to netýká. 

Dva adamovské případy potvrdil Ludka. „Podle posledních informací z našeho oddělení klinické mikrobiologie jsou i další dva pozitivní z oblasti Adamova, kteří se přijeli k nám otestovat v rámci PCR testu, takže není to jen naše nemocnice, ale na jižní Moravě už se to objevilo a dalo se to zcela jasně očekávat. Omikron tady je a my díky tomu, že používáme metody, které dokážou odhalit varianty, jsme na to přišli. A všichni, kdo ho mají, mají velmi lehký průběh. Jsou v domácím ošetřování,“ uvedl.

Ředitel krajské hygienické stanice v Brně David Křivánek řekl, že hygienici zatím čekají na potvrzení vzorků.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové se z podezření na výskyt varianty omikron prověřuje také jeden případ v Praze a jeden ve Středočeském kraji.

Česko dosud mělo dva oficiálně potvrzené případy omikronu. První byla žena z Liberce, druhým člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu. Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.