Test potvrdil nákazu variantou omikron u ženy z Liberce

Žena z Liberce, která se vrátila z jižní Afriky s nákazou koronavirem, má variantu omikron. Definitivní výsledek testu v pondělí oznámila liberecká nemocnice. Jde o první potvrzený případ této varianty v republice. Hygienici pro lidi, kteří s ní byli v rizikovém kontaktu, zajišťují mobilní odběrové týmy. O potvrzení nákazy byly informovány evropské varovné systémy.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na Twitteru o víkendu napsal, že prověřovaný vzorek patří ženě, která se do České republiky vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Je v izolaci. Podle televize Nova jde o šedesátiletou ženu z Liberce. Podle Babiše byla žena v Namibii s fotoexpedicí.

Nakažená žena měla dokončené očkování, druhou vakcínu jí zdravotníci aplikovali v červnu. Průběh nemoci je proto mírný.

„Máme to potvrzené, sekvence bude nahraná do databází. Pomohla nám Národní referenční laboratoř a zároveň jsme to hodnotili s odborníky z Akademie věd,“ řekla primářka oddělení genetiky a molekulární diagnostiky liberecké nemocnice Iva Dolinová. Liberecká nemocnice podle ní žádné další vzorky s podezřením na variantu omikron neanalyzuje.

Brífink krizového štábu Libereckého kraje 29. listopadu (zdroj: ČT24)

Žena před cestou do Afriky podstoupila negativní test a prošla všemi opatřeními, přesto se u ní nákaza po návratu projevila. Mutace byla detekována díky spolupráci s praktickým lékařem, hygiena na místo poslala mobilní odběrový tým, aby minimalizovala kontakty. „Už samotné podezření bylo signálem k tomu, abychom nastavili nejtvrdší opatření, která můžeme přijmout,“ řekl ředitel krajské hygienické stanice Libereckého kraje Vladimír Valenta. 

Nakažená žena tak byla izolována, vytrasovány byly tři její rodinné kontakty. Ty jsou podle Valenty zatím negativní. V Česku podle něj nemělo dojít k rizikovým kontaktům v dopravních prostředcích, z pražského letiště se žena vracela autem. Vzhledem ke komplikované cestě několika leteckými spoji do tuzemska však lze předokládat, že došlo k dalším kontaktům v letadle. Hygienická stanice o tom informovala evropské varovné systémy.

V letadle z Dubaje podle Valenty sedělo dalších sedm lidí jen z Libereckého kraje, pro které hygienická stanice v současnosti zajišťuje mobilní odběrový tým.

S ženou cestovali lidé z Olomouckého kraje, variantu omikron u nich testy nepotvrdily

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že s ženou z fotoexpedice do Česka cestovalo dalších osm lidí ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. V Olomouckém kraji zatím k pondělku žádný případ omikronu nemají. „Možný výskyt byl laboratorní analýzou odebraných vzorků vyvrácen,“ uvedla na dotaz krajská mluvčí olomouckých hygieniků Markéta Koutná.

Negativní výsledek testu na covid-19 se prokázal také u člověka ze středních Čech, který byl s nakaženou ženou v kontaktu, potvrdila mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Ministr vnitra v demisi Jan Hamáček (ČSSD) po jednání Ústředního krizového štábu uvedl, že kontakty nakažené ženy se trasují prioritně. Všichni, kdo s ní byli v Africe, jsou v izolaci, řekl Hamáček. Podle Valenty šlo o lidi z různých krajů napříč republikou. 

Kvůli variantě omikron musejí Češi i občané zemí EU od soboty po příjezdu z několika jihoafrických zemí minimálně na deset dnů do izolace. Občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do země zakázaný. U vzorků lidí cestujících z celé Afriky, Hongkongu nebo Velké Británie se bude přítomnost omikronu zjišťovat při PCR testech.

Jihomoravští hygienici prověřují další podezření na omikron

Podezření na nákazu novou variantou covidu-19 prověřují také v Jihomoravském kraji. Jde o devět cestujících ze dvou mezinárodních letů, v nichž se varianta objevila. S ženou z Liberce ale souvislost nemají.

„Tyto osoby jsme kontaktovali, ověřili jejich zdravotní stav a odeslali na PCR testy. Lety byly 21. listopadu, ti lidé už tady nějakou dobu fungují zcela normálně, nic jim není,“ přiblížila ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Výsledky testů by podle Ciupek mohly být v pondělí večer, případně v úterý. Část z prověřovaných je očkovaná, část ne, někteří byli po příletu v samoizolaci. „V této situaci s omikronem ale půjdou všichni na testování bez ohledu na očkování,“ poznamenala.

Vakcinolog: Omikron je důvod k obavě, ale ne k panice

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

„Je to důvod k určitým obavám, ale rozhodně ne k panice,“ okomentoval přítomnost varianty omikron v Česku vakcinolog a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer. Je podle něj třeba zabránit šíření této varianty viru a izolovat nakažené a lidi s podezřením na nákazu omikronem. „V této fázi to ještě smysl dává,“ řekl.

Studio ČT24 - Varianta omikron v Česku (zdroj: ČT24)

Existuje podle něj ale poměrně vysoká pravděpodobnost, že varianta nakonec převáží. Podle některých údajů je až 500krát nakažlivější než dosud převažující varianta delta. Grubhoffer připomněl, že ačkoliv existují obávané mutace, které se nakonec neprosadily, potenciál pro ovládnutí populace podle něj u omikronu existuje.

U nakažených novou variantou lékaři hlásí neobvyklé příznaky jako vysoký krevní tlak a silnou únavu, neobjevuje se naopak ztráta čichu a chuti. Grubhoffera překvapilo, že průběhy onemocnění jsou zatím spíše mírného charakteru. „Není to v souladu s tím, že by se mělo jednat o tak nakažlivou variantu, obvykle jsou spojené spíše s těžšími průběhy,“ popsal. Varianta omikron se podle něj také šíří více mezi mladšími skupinami.

Podle Grubhoffera je však příliš brzy na vyvozování závěrů. „Je to příliš nová záležitost. Budeme trpělivě čekat na výsledky prvních protilátkových studií,“ řekl. Vědci v nich budou sledovat, zda jsou protilátky z očkování nebo po prodělání nemoci dostatečnou bariérou před novou variantou. „Myslím, že do dvou týdnů bude jasno,“ uzavřel vakcinolog.