Omikron. WHO pojmenovala novou obávanou variantu koronaviru

Události: Objevila se nová varianta koronaviru (zdroj: ČT24)

V Evropě se poprvé detekovala infekce koronavirovou variantou B.1.1.529. Světová zdravotnická organizace jí přiřadila název omikron. Objevila se u pacientky ve fakultní nemocnici v belgické Lovani. Tato nová nebezpečnější varianta byla poprvé zachycena v Jihoafrické republice. Od soboty kvůli ní nebudou moci do Česka vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních čtrnácti dnech více než dvanáct hodin v nějaké z osmi afrických zemí. Evropská komise navrhla zastavit lety z jihu Afriky. Omezení cestování už zavádí několik zemí.

První nakaženou je podle belgické veřejnoprávní zpravodajská společnosti RTBF mladá dospělá žena, která nedávno navštívila Egypt a Turecko. Nemá údajně žádnou vazbu na Jihoafrickou republiku.

Omezení ohledně vstupu do Česka se týká Jihoafrické republiky, Namibie, Lesotha, Svazijska, Zimbabwe, Botswany, Mosambiku a Zambie. Zatím platí do 12. prosince. Vláda rozhodla o zavedení karantén. Lidé, kteří se z těchto zemí vrací, budou muset minimálně na deset dnů do izolace. Opatření se týká i cizinců ze zemí Evropské unie, občané třetích zemí bez oprávnění k dlouhodobému pobytu v ČR mají vstup do Česka zakázaný úplně.

Izolaci budou muset podstoupit lidé, kteří pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území jmenovaných států. Lidé musí před vstupem do Česka předložit negativní PCR test a doložit rezervaci na další PCR test v ČR. Ten musí podstoupit do 24 hodin od vstupu na české území.

Na další test musí nejdříve desátý, nejpozději čtrnáctý den po návratu. Do obdržení výsledku musejí být v samoizolaci, bydliště smějí opustit pouze kvůli obstarání základních životních potřeb, zajištění péče o děti a akutním cestám do zdravotnických zařízení. „Při všech těchto cestách navíc musí mít po celou dobu nasazený respirátor,“ uvedla vláda.

Varianta omikron

Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila v pátek novou variantu koronaviru B.1.1.529 mezi znepokojivé. Organizace to oznámila po konzultacích s experty. Podobný krok následně učinilo také Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC). Znepokojivé varianty jsou prokazatelně vysoce nakažlivé, hůře se s nimi bojuje nebo mají za následek těžký průběh nemoci. Patří mezi ně i nyní převládající varianta delta. Nejnovější variantě přiřadila WHO řecké písmeno omikron.

Země Evropské unie pak souhlasí se zastavením letů ze sedmi států v jižní Africe kvůli výskytu nové varianty koronaviru. Informovalo o tom slovinské předsednictví po jednání zdravotních expertů z členských zemí sedmadvacítky. Během pátku toto opatření navrhla Evropská komise.

Výbor zdravotních expertů z unijních zemí „souhlasí, že je potřeba aktivovat nouzovou brzdu a zavést dočasné restrikce na všechny cesty do Evropské unie z jižní Afriky“, uvedlo slovinské předsednictví. Mluvčí Evropské komise Eric Mamer upřesnil, že zákaz se vztahuje na Botswanu, Svazijsko, Lesotho, Mosambik, Namibii, Jihoafrickou republiku a Zimbabwe. Oproti českému opatření mezi nimi chybí Zambie.

Předsedkyně Evropské komise dříve během pátku řekla, že „veškeré lety z těchto zemí by měly být zrušeny do doby, než budeme mít jasno ohledně toho, jak závažné jsou mutace této varianty“. Zdůraznila, že cestující, kteří se vrátí z dotyčné oblasti, musejí dodržovat přísná karanténní opatření.

Komise nemá pravomoc zákaz příjezdů členským státům nařídit, může jej však doporučit a dohlížet na jeho koordinaci.

Černý seznam zemí

„Důrazně doporučujeme, aby Češi do těchto oblastí nyní necestovali,“ uvedl pak ministr zahraničí v demisi Jakub Kulhánek (ČSSD).

Podle Vojtěcha je třeba situaci velmi pečlivě sledovat. „Naším úkolem je pokud možno zabránit importu této nové varianty do České republiky, potažmo na území Evropské unie,“ řekl ještě před odhalením viru v Belgii.

Uvedl, že ministerstva vnitra, zahraničí a zdravotnictví nyní komunikují o znovuzavedení takzvaného černého seznamu. Z takto označených zemí by platil pro jejich občany zákaz vstupu do Česka. „My jsme ho (seznam, pozn. red.) zrušili, protože všude začala převažovat varianta delta. Takže nemělo smysl označovat země s mutacemi,“ vysvětlil.

Vláda nedoporučuje cestovat do afrických zemí (zdroj: ČT24)

Podle expertní skupiny koalic budoucí vlády SPOLU a Pirátů se STAN je třeba na šíření nové varianty reagovat rychle a důsledně, i kdyby se nepotvrdily obavy o vysoké nakažlivosti a rezistenci vůči očkování. „K tomu je nutné najít okamžitou shodu na úrovni Evropské unie a domluvit se na společném postupu, doufám, že v tom bude česká vláda aktivní,“ uvedl kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Za nezbytné považuje aktivně usilovat o společný postup EU, protože Česko není cílovou destinací letů z rizikových oblastí.

Lidé, kteří přicestují do zemí EU z rizikových zemí, jako je například Jihoafrická republika, Botswana či Namibie, by podle Válka měli podstoupit přísnou izolaci. „Do té doby, než bude možné tyto podmínky možné zajistit, doporučujeme v rámci EU zrušit lety z rizikových zemí, podobně jako k tomu přistoupila Velká Británie,“ uvedl.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek na Twitteru oznámila, že Evropská komise kvůli výskytu nové varianty koronaviru navrhne zastavit lety z jihu Afriky. „Evropská komise navrhne, v úzké koordinaci s členskými státy, aktivaci záchranné brzdy s cílem zastavit letecké cestování z jihoafrického regionu v důsledku znepokojivé varianty B.1.1.529,“ sdělila. V mezinárodních databázích je zaznamenáno 66 případů, z nich 58 zachycených v JAR, šest v Botswaně a dva v Hongkongu. 

Podle vědců může být mutace nakažlivější

„O vlastnostech této varianty ještě není mnoho známo, míru nebezpečnosti v tuto chvíli není možné komentovat,“ uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková. Hlavním opatřením proti jejímu šíření je podle ní karanténa při příletu a příjezdu ze země s potvrzeným výskytem nové varianty B1.1.529.

Koronavirus SARS-CoV-2 stejně jako ostatní viry neustále mutuje. Mnohé nové varianty, včetně těch se znepokojivými rysy, často nakonec vymizí. Není přitom možné ihned rozeznat varianty, které budou mít vážné dopady na veřejné zdraví. Podle vědců nese varianta, kterou poprvé identifikovali před dvěma týdny, „velmi nezvyklou konstelaci“ mutací, kvůli kterým by pro ni mohlo být snazší překonat imunitu a být nakažlivější.

„Jako biologovi mně přijde fascinující, že B.1.1.529 SARS-CoV-2 varianta nasbírala v S proteinu v řádu měsíců víc mutací než protein, který studujeme, nasbíral za posledních 500 milionů let během evoluce obratlovců. Ale dobrá zpráva to není,“ napsal na Twitteru buněčný a molekulární biolog Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Petr Svoboda.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara nevypadá to, jak se nová varianta šíří, vůbec dobře. „Rychlost, s jakou nastoupila, výrazně předčila i deltu,“ uvedl na Twitteru.

Evoluční biolog Jaroslav Flégr uvedl, že zatím není jasné, jestli na novou variantu zabírají vakcíny. „Je však jisté, že by na ni zabíralo masivní preventivní PCR testování. Vytvořme právní a technické zázemí pro testování milionu osob za den, testujme všechny žáky a zaměstnance a žádná mutanta nás neohrozí,“ sdělil na Twitteru.

Německo aktualizuje seznam rizikových zemí

Také Německo bude s účinností od soboty považovat Jihoafrickou republiku za oblast s mutacemi, oznámil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn. „Nově objevená varianta B.1.1.529 nás znepokojuje, proto jednáme proaktivně a včasně. Poslední, co by nám scházelo, je zavlečení nové mutace, která způsobí ještě více problémů,“ napsal na Twitteru. Na dopolední tiskové konferenci pak bez upřesnění uvedl, že spolu s JAR budou na seznam zapsány i další země v regionu. Německo se nyní potýká s rychlým šířením nákazy covidem-19.

Zpřísněné epidemické hodnocení znemožňuje cestování mezi Německem a postiženými oblastmi. Krátce před Spahnovým oznámením řekl šéf úřadu kancléřky Angely Merkelové Helge Braun televizi ARD, že brzy očekává zákaz letů na jih Afriky.

Institut Roberta Kocha (RKI), který je hlavním německým úřadem pro boj s pandemií nemoci covid-19, v pátek zveřejní aktualizovaný seznam epidemicky rizikových zemí, na kterém bude JAR podle Spahna označena jako oblast s mutacemi. O epidemickém hodnocení států rozhodují společně německá ministerstva zahraničí, zdravotnictví a vnitra. Jako oblast s mutacemi dosud Německo neeviduje žádnou zemi.

Označení za oblast s mutacemi znamená, že z daného regionu je do Německa zakázána přeprava cestujících. Výjimku pro vstup mají jen němečtí občané, lidé s právem pobytu v zemi a manželé či partneři německých občanů včetně jejich nezletilých dětí. Lidé, kteří z oblastí s mutacemi do spolkové republiky vstoupit mohou, musí po příjezdu na 14 dní do karantény.

Státy omezují vstup na území

Novou variantu, která se v zemi šíří, jihoafrické úřady potvrdily ve čtvrtek. Mohla by být nakažlivější, ale její dopady epidemiologové ještě vyhodnocují. V pátek se kvůli ní poradí i expertní tým Světové zdravotnické organizace (WHO).

Už ve čtvrtek lety z JAR a některých sousedících zemí pozastavila Británie. Učinila tak kvůli obavám, že by nová varianta koronaviru mohla snížit účinnost vakcín proti covidu-19. Nizozemsko od pátečního poledne kvůli situaci zastaví lety z jihu Afriky - ministr zdravotnictví Hugo de Jonge v prohlášení uvedl, že zákaz se bude vztahovat na všechny země v jižní Africe.
Cestující, kteří jsou nyní na cestě, budou muset po příletu do Nizozemska do karantény. „Jde o preventivní opatření, které má zpomalit šíření nové varianty, jež může být nakažlivější,“ prohlásil.

Také Itálie zakáže vstup na své území lidem, kteří v posledních 14 dnech byli v Jihoafrické republice a dalších šesti afrických zemích v oblasti. Tamní ministr zdravotnictví Roberto Speranza nařízení podepsal v pátek. „Naši vědci začali prověřovat novou variantu B.1.1.529, do té doby postupujeme s maximální opatrností,“ uvedl.

Singapur neumožní vstup do země lidem, kteří nedávno navštívili Jihoafrickou republiku, Botswanu, Lesotho, Mosambik, Namibii a Svazijsko. Opatření se nevztahuje na občany Singapuru a na lidi, kteří tam mají povolení k trvalému pobytu. Hraniční kontroly cestujících z JAR a dalších pěti afrických zemí zpřísní Japonsko. Francie s okamžitou platností pozastavila lety ze sedmi afrických zemí. Chorvatsko zpřísní pravidla pro cestující z jihu Afriky a Hongkongu.

Izraelský premiér Naftali Bennett ve čtvrtek nařídil zařadit JAR, Lesotho, Botswanu, Zimbabwe, Mosambik, Namibii a Svazijsko na seznam zemí, ze kterých do Izraele nesmí přicestovat cizinci. Izraelci, kteří se ze zmíněných zemí budou vracet domů, včetně očkovaných, se budou muset týden izolovat ve státem spravovaném hotelu a budou propuštěni po dvou negativních PCR testech.

V pátek izraelské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že odhalilo první případ nové varianty v Izraeli. Nákaza se podle něj prokázala u Izraelce, který se vrátil z Malawi. Další dva lidé, u nichž je podezření nákazy touto variantou, jsou v karanténě.