WHO varuje před omikronem, globální riziko této varianty covidu-19 je podle ní velmi vysoké

Varianta koronaviru označovaná jako omikron se pravděpodobně začne šířit v mezinárodním měřítku a představuje „velmi vysoké“ riziko, oznámila v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO). V některých oblastech může mít nárůst případů nákazy nemoci covid-19 „vážné následky,“ dodala WHO v technické zprávě zaslané 194 členským státům, z níž citovala agentura Reuters. Poprvé byla tato varianta podle nejnovějších údajů identifikována v Botswaně, až poté se dostala do Jihoafrické republiky.

WHO vyzvala své členské státy, aby urychlily očkování vysoce prioritních skupin a hlásily výskyt případů nákazy variantou omikron, případně jejich klastry, a také jejich podíl mezi sekvenovanými vzorky. Vzhledem k očekávanému nárůstu počtu případů onemocnění covid-19 apelovala WHO na jednotlivé země, aby zavedly plány, které zmírní dopady tohoto nárůstu a zachovají fungování zdravotnických služeb.

Nová varianta koronaviru omikron je „vysoce nakažlivá“ a vyžaduje urychlenou akci. Podle agentury AFP to v pondělí po mimořádné schůzce uvedli ministři zdravotnictví ekonomicky rozvinutých zemí ze skupiny G7. Zavázali se, že budou pokračovat v úzké spolupráci, sdílení informací s mezinárodními partnery a sledovat novou variantu.

Šéfové farmaceutických společností Pfizer a Moderna v pondělí řekli, že potřebují několik týdnů na zjištění, zda nová varianta do určité míry neobchází ochranu poskytovanou jejich preparáty.

„Omikron má bezprecedentní počet mutací v hrotovém proteinu, z nichž některé jsou znepokojivé s ohledem na potenciální dopad na trajektorii pandemie,“ uvedla WHO. „Celkové globální riziko spojené s novou variantou omikron je hodnoceno jako velmi vysoké.“

Podle zprávy WHO bude nutný další výzkum, který zjistí potenciál omikronu obejít imunitu vyvolanou očkováním. Tyto údaje WHO očekává v nadcházejících týdnech. Dají se předpokládat případy nákazy covidem-19 i u očkovaných osob, ale v malém a předvídatelném měřítku, dodala zpráva WHO. 

Zástupci zemí G7 uznali strategický význam zajištění přístupu k vakcínám a uvedli, že dostojí svým dárcovským slibům. Ministři prohlásili, že rozvojové země připravují na „dodávky vakcín, poskytují operativní pomoc, bojují proti dezinformacím o vakcínách a také podporují výzkum a vývoj“.

Události: Obavy z nové varianty omikron a útěk z hotelu (zdroj: ČT24)

Útěk nakažených z hotelu v Nizozemsku

V Nizozemsku řeší incident dvou nakažených pasažérů, kteří unikli z karantény. Je to jako absurdní drama s detektivními prvky, charakterizuje ho zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.

Jde o příběh pasažérů z jihoafrického letu, které po příletu na amsterdamské letiště otestovali pozitivně omikron. „Pozitivní cestující z pátečního letu nyní zůstávají v karanténě v hotelu nedaleko samotného letiště. Ovšem dvěma pasažérům se v neděli podařilo uprchnout a dostali se až na nedaleké letiště. Nizozemská policie je tam pak zadržela přímo na palubě letadla,“ řekl zpravodaj.

Dodal, že z hotelu odešli, i když je ochranka přesvědčovala, aby nařízenou – ale dobrovolnou – karanténu neporušovali. Zadržet na místě je ale nikdo nemohl. I proto ode pondělí celý hotel hlídá běžná i vojenská policie.

„Manželský pár, muže za Španělska a ženu z Portugalska převezli do nemocnice, kde jsou nyní už ve střežené karanténě. V Nizozemsku jim nyní hrozí pokuta nebo dokonce i vězení,“ dodal Dolanský.

Omikron se poprvé vyskytl v Botswaně

Variantu koronaviru, nyní označovanou jako omikron, poprvé identifikovali minulý týden výzkumníci v Jihoafrické republice. V uplynulých dnech ji zaznamenala také řada dalších zemí, včetně Evropy – varianta se v pondělí definitivně potvrdila i v Česku. Obavy omikron už budí po celém světě a mnoho států kvůli ní již zpřísnilo podmínky vstupu.

Jihoafrická republika připravuje svá zdravotnická zařízení na zvládnutí důsledků šíření nové varianty koronaviru. Její ministr zdravotnictví Joe Phaahla v pondělí řekl, že vláda jedná se státy, jež zavedly cestovní omezení pro země z jižní části Afriky, a bude usilovat o zrušení těchto restrikcí. Podle šéfa poradní komise pro covid jihoafrické vlády Salima Abdoola Karima byla varianta omikron poprvé identifikována v Botswaně a až pak v JAR.

Karim řekl, že zatím neexistuje dostatek údajů, aby bylo možné říci, zda je průběh onemocnění po nákaze variantou omikron těžší než u předchozí varianty. Podle Karima by měla být dosud používaná léčba proti covidu-19 účinná i v případech varianty omikron. Odborník také řekl, že varianta byla do neděle rozpoznána už v jedenácti zemích a že zavření hranic nepřináší valnou ochranu.

V JAR lze podle něj do konce týdne očekávat denně až deset tisíc nových případů infekce. Karim počítá s tím, že se objeví i opakované nákazy, avšak u očkovaných je menší pravděpodobnost těžkého průběhu covidu-19.

Výskyt omikronu v evropských zemích

Rakousko v pondělí potvrdilo první případ varianty koronaviru omikron na svém území, objevila se ve zkoumaném vzorku v Tyrolsku.

Šest případů oznámila rovněž skotská vláda. Celkem už je v Británii jedenáct případů této varianty. Celkem 13 případů varianty omikron ohlásilo nově Portugalsko, všechny souvisí s hráči a zaměstnanci lisabonského fotbalového týmu Belenenses.

Počet detektovaných případů omikronu v Itálii se v pondělí zvýšil na čtyři. Jedná se o manželku a děti muže, u kterého byla tato varianta poprvé potvrzena na italském území. Muž přijel do Itálie z Mosambiku a nákaza se u něj potvrdila minulý týden.

Podezření na osm případů nové varianty má také Francie, kde se však ještě čeká na potvrzení dalšími laboratorními testy. Jsou mezi nimi i lidé, kteří nedávno přicestovali z JAR. U všech osmi se prokázal koronavirus, nicméně to nebyla žádná z doposud sledovaných variant. Výsledky přesnějších genetických testů se očekávají za několik dní, oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Francie dosud oficiálně omikron na svém území neregistruje.

Slovensko zpřísní karanténu pro cestující z desítky zejména afrických států

Slovensko v souvislosti s omikronem od středy zpřísní podmínky karantény pro lidi, kteří v posledních dvou týdnech před příjezdem do země navštívili desítku zejména afrických států. Česká republika na tomto seznamu není. Vyplývá to z nové vyhlášky, kterou v pondělí vydal úřad hlavního hygienika.

Nově bude povinná karanténa pro všechny, tedy i pro cestující naočkované proti covidu-19, pokud přijedou na Slovensko po předchozím pobytu například v Jihoafrické republice a v několika dalších afrických státech, dále v Izraeli, Hongkongu nebo na Seychelách. Karanténa při bezpříznakovém průběhu skončí po 14 dnech. Zkrátit ji bude možné v případě obdržení negativního výsledku dvou laboratorních testů na koronavirus, přičemž první z nich lze absolvovat nejdříve první den a další pak až osmý den po příjezdu na Slovensko. Karanténa bude povinná i pro ostatní členy domácnosti cestujícího.

Británie nabídne očkování třetí posilující dávkou všem dospělým

Británie nabídne všem dospělým třetí posilující dávku očkování proti onemocnění covid-19. Krok má pomoci v boji proti šíření nové varianty omikron. Premiér Boris Johnson v pondělí požádal britský výbor pro vakcinaci a imunizaci (JCVI), aby přezkoumal zavedení posilující dávky pro další věkové skupiny. Zatím je dostupná pro lidi starší 40 let, zdravotníky a rizikové pacienty. JCVI nyní doporučil, aby vláda nabídla třetí dávku všem dospělým. Podle výboru by se také mohl snížit rozestup mezi druhou a třetí dávkou z šesti na tři měsíce.

Ministr zdravotnictví Sajid Javid řekl, že se bude doporučením řídit. Podrobnosti zveřejní v následujících dnech. „O tom, jak naše vakcíny reagují na novou variantu, toho hodně nevíme. Ale přestože je možné, že budou méně účinné, je vysoce nepravděpodobné, že nebudou mít žádný účinek na vážný průběh onemocnění,“ řekl Javid poslancům.