Liberecká nemocnice potvrdila první případ varianty omikron v Česku

Liberecká nemocnice potvrdila výskyt nové koronavirové varianty omikron v Česku. Čeká teď ještě na potvrzení pozitivity v Národní referenční laboratoři. Podezřelý vzorek zachytil PCR test. Jde o ženu z Libereckého kraje, která se do Česka vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj, je očkovaná a má lehký průběh nákazy.

„Po sekvenační analýze s pravděpodobností přibližně devadesáti procent mohu potvrdit, že ta varianta omikron skutečně u pacientky byla potvrzena,“ řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec  Václav Řičář.

Potvrzení varianty omikron u ženy z Libereckého kraje je podle mluvčího velmi pravděpodobné i vzhledem k tomu, že do Česka přicestovala právě z Namibie. Nemocnice následně podle jeho slov odeslala vzorek pacientky také na další analýzu do Národní referenční laboratoře, která ho podle mluvčího s ještě větší pravděpodobností potvrdí. 

„Já předpokládám, že další zpřesnění bude v následujících desítkách hodin, pravděpodobně na začátku příštího týdne. Musím říct, že ten výsledek už je takhle velmi přesný,“ dodal. 

Mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová poté večer sdělila, že není pravda, že již jednou celogenomovou sekvenací určený pozitivní vzorek, který sekvenovala laboratoř v Liberci, musí znovu potvrzovat Národní referenční laboratoř.

„Nyní proběhne ještě bioinformatická kontrola kvality sekvence. A pouze v případě, že budou nalezeny v získané sekvenci problémové úseky, provede NRL konfirmační vyšetření, jehož výsledek by pak mohl být k dispozici koncem příštího týdne. První předběžná analýza však naznačuje, že resekvenace pravděpodobně nebude třeba,“ uvedla Čechová.

Laboratoř liberecké nemocnice prověřovala vzorek odebraný ženě, která se v devítičlenné skupině do Česka vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Žena je v izolaci, očkovaná a má lehký průběh nákazy, napsal v sobotu na Twitteru premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). 

Česko zatím neplánuje další zpřísnění

Zpřísnění protiepidemických zákazů kvůli tomu ale ministerstvo zdravotnictví zatím neplánuje. „My jsme přijali jako vláda krizové opatření, které reaguje na výskyt té varianty v zemích jižní Afriky,“ řekl šef resortu v demisi Adam Vojtěch (za ANO) bezprostředně po zveřejnění informace.

Dále uvedl, že je jasné, že varianta se šíří rychle a má to dynamický vývoj po celé Evropě. „Nedá se tomu úplně zabránit a pro nás to opatření je v tuto chvíli platné a budeme se snažit maximálně eliminovat rizikové importy ze zemí, kde se nákaza šíří touto variantou,“ dodal Vojtěch.

Žena cestovala se skupinou z Česka

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová v podvečer uvedla, že žena cestovala ve skupině několika lidí z Česka, další z nich jsou ze Středočeského a Olomouckého kraje nebo z Prahy. Vedle spolucestujících hygienici podle Svrčinové zjistili už i rodinné kontakty ženy.

„Máme dotrasované kontakty, jak rodinné, tak jsme trasovali i spolucestující, protože bylo tam několik osob z České republiky, celkově ta skupina čítala devět osob. Cestovala z Namibie do Jihoafrické republiky, odtamtud do Dubaje a z Dubaje na území České republiky,“ uvedla Svrčinová.

Nová varianta je jiná, uvedl Pačes

Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd upozornil, že nová varianta koronaviru je jiná. „Zajímavá je tím, že vznikla z ničehonic. Vznikla na trošku jiném místě a má trošku jinou sadu mutací, než jsme očekávali,“ řekl.

Pačes zároveň pogratuloval libereckým kolegům, jak rychle dokázali vzorek osekvenovat a potvrdit. „To by se nám před rokem nepodařilo ani náhodou. Čím více budeme sekvenovat, tím víc toho budeme vědět,“ dodal. Zároveň vysvětlil, že nyní se sekvenují hlavně potencionálně nebezpečné vzorky, a to buď u pacientů, kteří nemoc prodělali, dále u očkovaných, nebo právě u lidí, kteří se vrací z rizkových zemí.

Nové variantě koronaviru s označením B1.1.529 dala Světová zdravotnická organizace (WHO) jméno omikron. Experti variantu poprvé zaznamenali v Jižní Africe 9. listopadu.