TÉMA

Adamov

Mezi Blanskem a Adamovem má vzniknout nová cyklostezka za dvě stě milionů korun

Novou cyklostezku plánuje postavit Jihomoravský kraj podél řeky Svitavy mezi Adamovem a Blanskem. Zlepšit má bezpečnost v úseku, který v současnosti vede po frekventované silnici. Krajští radní podepsali smlouvu na projektovou dokumentaci. Stavba čtyřkilometrové komunikace vyjde na více než dvě stě milionů korun.
14. 6. 2023|

Mezi Brnem a Blanskem přestaly jezdit vlaky. První pracovní den výluky je zatím bez větších problémů

Mezi Brnem a Blanskem v neděli přestaly jezdit vlaky, místo nich mohou lidé využívat náhradní autobusovou dopravu. První všední den velké výluky se zatím obešel bez větších komplikací. Cesta lidem sice trvá déle, ale spoje jezdí podle jízdního řádu a kapacita je dostatečná, řekl mluvčí společnosti Kordis JMK Květoslav Havlík. Dispečeři zatím nezaznamenali ani stížnosti cestujících.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 12:52|

Přibylo 16 179 nakažených. Na jižní Moravě je podezření na případy omikronu

Ve středu v Česku přibylo 16 179 potvrzených případů covidu, zhruba o pět tisíc méně než před týdnem. Je to sedmý pokles v řadě. Incidenční číslo se tak poprvé od 21. listopadu dostalo pod tisícovku. Dva zaměstnanci Fakultní nemocnice Brno jsou pravděpodobně nakažení variantou koronaviru omikron. Podle mluvčí nemocnice jsou v domácí izolaci a nepotřebují lékařskou péči. Výskyt varianty se také prověřuje u dětí ve školách v Brně a Adamově na jižní Moravě.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 18:52|

Podezření na variantu omikron je i na školách v Brně a Adamově. Třídy musely do karantény

Varianta covidu-19 omikron se podle prvních testů objevila u dvou zaměstnanců Fakultní nemocnice Brno, žáka Základní školy Arménská v Brně a u dvou žáků základní školy v Adamově na Blanensku. Náměstek Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka uvedl, že všichni nakažení mají velmi lehký průběh a jsou v domácím ošetřování. Podle informací ČTK spolu případy nákazy z nemocnice a brněnské školy souvisí s ohledem na rodinné vztahy, na Adamov ale vazbu nemají. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) na brífinku uvedl, že tyto případy ještě nejsou definitivně potvrzené sekvenací.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 17:44|

Vlaky z Blanska do Brna na rok nahradí autobusy, cestu do krajského města usnadní nové zastávky

Na trati mezi Brnem a Blanskem přestanou kvůli rekonstrukci 12. prosince jezdit vlaky. Provoz na trati bude zcela zastaven až do příští prosincové změny jízdního řádu. Mezi krajským a okresním městem tak bude po celý rok jezdit několik autobusových linek, které nahradí zrušené železniční spoje. Na tiskové konferenci to řekl ředitel společnosti Kordis JMK Jiří Horský. Ve stejný den se zároveň cestujícím otevřou dvě nové zastávky na modernizované trati z moravské metropole do Střelic, a to v Ostopovicích a v Brně-Starém Lískovci.
25. 11. 2021|

Začala jedna z největších železničních oprav. Vlaky u Brna neprojedou údolím Svitavy

Železniční doprava na mezinárodním koridoru mezi Brnem a Blanskem od poloviny prosince na jeden rok zcela utichne. Důvodem je rekonstrukce úseku a přestavba stanice Adamov, kde vznikne ostrovní nástupiště. Správa železnic (SŽ) se rozhodla uzavřít celý úsek kvůli špatnému stavu tratě, která je celá v obloucích. SŽ zaplatí téměř šest miliard korun, což ze stavby činí jednu z největších za poslední roky.
21. 10. 2021|

Před osmdesáti lety srazil rychlík v Židenicích osmnáct dělníků. Spletli si vlak a vstoupili do kolejiště

Při železničním neštěstí, které se stalo 18. září 1941 na nádraží v Brně-Židenicích, zahynulo osmnáct lidí a mnoho dalších bylo zraněno. Opožděný rychlík ve směru od Prahy zde v časných ranních hodinách najel do velké skupiny dělníků, která čekala na vlak do nedalekých Adamovských strojíren.
18. 9. 2021|

Začalo první omezení vlaků mezi Brnem a Blanskem. Od prosince trasou rok neprojedou vůbec

Na trati mezi Adamovem a Blanskem je od středy v souvislosti s rozsáhlými opravami zavedený jednokolejný provoz. Začal platit výlukový jízdní řád, vlaky mohou nabírat zpoždění. Jde o přípravnou fázi hlavních stavebních prací, které kompletně zastaví provoz na trati mezi Blanskem a Brnem.
1. 9. 2021|

Opakované volby ve Strakonicích opět vyhrála Strakonická Veřejnost. Jednoznačně

Opakované obecní volby ve Strakonicích vyhrálo hnutí Strakonická Veřejnost. Získalo 64,72 procenta hlasů, což znamená 17 mandátů v 21členném zastupitelstvu. Strakonická Veřejnost tak ještě zvýraznila své vítězství v porovnání s řádnými volbami v říjnu 2018. Tehdy ji podpořilo 51,1 procenta voličů.
15. 12. 2019Aktualizováno15. 12. 2019, 09:26|

Ve Strakonicích a dalších devíti obcích lidé volili zastupitele

Na deseti místech v Česku se v sobotu konaly komunální volby. Nejvyšší počet voličů mají Strakonice na jihu Čech, kde šlo o opakované volby. Tamní výsledek voleb do zastupitelstva z října 2018 totiž zrušil Ústavní soud. V devíti dalších obcích jde o volby nové.
14. 12. 2019Aktualizováno14. 12. 2019, 22:32|

Reportéři ČT: Adamovskou firmu, která sponzoruje Zemanovce, skrytě ovládá právník blízký Putinovi

Strojírenský podnik Adast z jihomoravského Adamova sponzoruje Stranu práv občanů Zemanovce (SPOZ) i samotného prezidenta republiky Miloše Zemana, uvádějí Aneta Snopová a Vojtěch Srnka z pořadu Reportéři ČT. Zjistili navíc, že firmu skrytě ovládá právník Fabio Delco, který má vazby na ruského prezidenta Vladimira Putina.
27. 8. 2018|