Mezi Blanskem a Adamovem má vzniknout nová cyklostezka za dvě stě milionů korun

Nová cyklostezka u Blanska (zdroj: ČT24)

Novou cyklostezku plánuje postavit Jihomoravský kraj podél řeky Svitavy mezi Adamovem a Blanskem. Zlepšit má bezpečnost v úseku, který v současnosti vede po frekventované silnici. Krajští radní podepsali smlouvu na projektovou dokumentaci. Stavba čtyřkilometrové komunikace vyjde na více než dvě stě milionů korun.

Silný provoz a úzká krajnice. Podmínky, které musí zvládat cyklisté, kteří se vydají po dálkové cyklotrase mezi Blanskem a Adamovem. Kraj chce proto v místě vybudovat samostatnou cyklostezku.

„Jezdí tudy stovky až tisíce cyklistů, po silnici, která je velmi frekventovaná,“ podotýká radní pro dopravu Jihomoravského kraje a starosta Blanska Jiří Crha (ODS). „Jakékoli opatření pro zvýšení bezpečnosti cyklistů je žádoucí. V tomto případě ideálně samostatně vedená trasa,“ poznamenal zástupce vedoucího dopravní policie Lubomír Sedlák.

Kudy povede nová cyklostezka
Zdroj: ČT24

Padesát milionů korun za kilometr

Částka za čtyřkilometrový úsek podle odhadů přesáhne dvě stě milionů korun, tedy padesát milionů za kilometr. Předčí tak i dosud nejdražší jihomoravskou cyklostezku přes Nové Mlýny. Důvodem vysoké ceny jsou i tady náročné přírodní podmínky. „Bohužel ta cena je skutečně vysoká, ale je to dáno tím, že tady je to konstrukčně velmi složité. Jsou tady lávky, mosty, podjíždění pod silnicí,“ popsal náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Jan Zámečník (KDU-ČSL).

Vzhledem k tomu, že úsek je součástí evropské sítě cyklotras, chce kraj většinu nákladů pokrýt z dotací. Hotovo má být do roku 2027.

Pomoci cyklistům vyhnout se frekventovanému tahu má i nový, kilometrový úsek cyklotrasy, která propojuje letovickou místní část Meziříčko a Skrchov. „Letovice byly obrovským špuntem, protože třiačtyřicítka – státní silnice – znemožňovala jakýkoliv průjezd na kole,“ poznamenal starosta Letovic Petr Novotný (TOP 09). Novou trasu za zhruba čtrnáct milionů korun využijí nejenom turisté projíždějící z Letovic do Svitav, ale i místní při dojíždění do práce.