TÉMA

JIP

Soud uvalil vazbu na muže obviněného ze zapálení baru v Liberci

Liberecký soud poslal do vazby muže, který je podezřelý z pondělního zapálení baru v Liberci. Při požáru utrpělo zranění patnáct lidí. Muž je obviněný pro zločin obecného ohrožení a pokusu o vraždu, hrozí mu až výjimečný trest, informovala státní zástupkyně Iva Plšková. Většina zraněných zůstává v nemocnicích, někteří jsou ve vážném stavu.
2. 2. 2024|

Lékaři z Brna pečují o zraněného vojáka z Ukrajiny, málem přišel o ruku

Neodkladné zdravotní výkony, na které válečné zdravotnictví na Ukrajině nestačí, pomáhají pacientům zajistit i lékaři z jihomoravských nemocnic. Ošetřují například zranění z války nebo poskytují onkologickou péči. Transporty lidí z Ukrajiny, která momentálně čelí ruské invazi, zajišťuje řada organizací. Zdravotníci z Brna se nyní starají například o Serhiie Melnyka, který ve válce přišel o dva prsty na ruce.
29. 4. 2023|

Ženy si spletly ocún s medvědím česnekem. Skončily ve vážném stavu v kroměřížské nemocnici

Kroměřížská nemocnice přijala dvě pacientky po otravě ocúnem, který si spletly s medvědím česnekem. Obě ženy byly přijaty ve vážném stavu. Zatímco jedna už byla přemístěna na standardní oddělení, druhá stále zůstává na jednotce intenzivní péče (JIP), informovala mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.
24. 4. 2023|

V nemocnici ve Svitavách otevřeli zmodernizované oddělení JIP a ARO

Ve Svitavské nemocnici ve středu slavnostně otevřeli modernizované jednotky intenzivní péče (JIP) a oddělení ARO. První pacienti se do nich nastěhují příští týden. Jednotky se dosud nacházely na dvou různých místech, nyní se sdružily, a zároveň nové prostory umožní v případě potřeby zvýšit počet lůžek intenzivní péče, řekl primář ARO a náměstek léčebné péče nemocnice Pavel Kunčák.
22. 2. 2023|

Ostrovská nemocnice zrekonstruovala oddělení pro pacienty v kritickém, ale stabilizovaném stavu

Nemocnice v západočeském Ostrově otevřela po rekonstrukci oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) s dvaceti lůžky a novou technologií. Určeno je pro pacienty, kteří jsou po mozkové příhodě, těžkém srdečním selhání nebo vážném úrazu v kritickém, ale stabilizovaném stavu a budou moci již začít rehabilitovat.
4. 1. 2023|

V děčínské nemocnici se kvůli stavbě nového pavilonu nebude rok operovat

V děčínské nemocnici začala stavba nového pavilonu. To ale bude po dobu jednoho roku znamenat řadu omezení v chodu zdravotnického zařízení. Mimo provoz budou například operační sály. Chirurgické zákroky se tak přesunou do nemocnic v Rumburku a Litoměřicích, tam budou muset dojíždět pacienti i lékaři. Nemocnice v Děčíně je přitom za normálních okolností spádová zhruba pro sto tisíc obyvatel.
3. 1. 2023|

Spory rodičů hospitalizovaných dětí s nemocnicemi má utnout návod chystaný ministerstvem

Ministerstvo zdravotnictví dokončuje návod, který by měl předcházet sporům rodičů hospitalizovaných dětí s nemocnicemi. Takzvaný metodický pokyn sjednotí postupy zdravotnických zařízení a jasně vymezí, jak mají přistupovat k přítomnosti rodičů pacientů na jednotce intenzivní péče nebo během jejich uspávání při plánovaných zákrocích. Dokument, jehož návrh má ČT k dispozici, plánuje resort zveřejnit v únoru.
1. 12. 2022|

168 hodin: „Běžte domů, tady nepomůžete.“ Přítomnost rodičů u dětí v nemocnici nemusí být vždy samozřejmá

Vážná nemoc dítěte a pobyt v nemocnici představují pro rodiče ohromný stres. Právě přítomnost rodičů, zvláště u malých dětí, je součástí úspěšné léčby. Co bylo v minulosti nepředstavitelné, je dnes běžné, nicméně i aktuální zkušenosti Lenky Konkoľové a Terezy Salte, matek malých dětí, mohou naznačovat, že tomu stále tak docela není. Pro pořad 168 hodin se tématu věnovala Darina Vlková.
3. 10. 2022|

Covid pozitivních rychle přibývá. Žádné restrikce nechystám, vzkázal ministr Válek

V Česku přibývá lidí nakažených koronavirem. Zatímco ještě před měsícem nedosahovaly denní počty 500, v uplynulých dnech už to byl víc než dvojnásobek. Nejvíc tento pátek. To laboratoře odhalily přes 1800 pozitivních vzorků, což je nejvyšší přírůstek od začátku května. Epidemiologové navíc předpokládají, že křivka bude dál stoupat, a to minimálně 14 dní až tři týdny.
10. 7. 2022|

Nový urgentní příjem v Ústí nad Orlicí je hotový. Začíná stěhování jednotlivých oddělení

V Orlickoústecké nemocnici začne už do několika týdnů fungovat nový centrální urgentní příjem. Budova je dokončená a vybavená, nyní tak může začít postupné stěhování jednotlivých oddělení, řekl Vratislav Dědek, který je pověřený řízením nemocnic v Ústí nad Orlicí, Svitavách a Litomyšli. Maximálně do jednoho měsíce by se měla otevřít JIP, poté budou následovat ambulance.
6. 5. 2022|

Přibylo 50 tisíc nakažených, v Praze se plní nemocnice. Protiepidemická opatření ale skončí

Testy ve středu odhalily v Česku 50 674 případů koronaviru. Nově potvrzených případů bylo 43 307, to je o zhruba 11 400 méně než před týdnem. Opakovaných nákaz bylo 7367, ve srovnání s minulou středou o 2500 víc. Lidmi, kteří se nakazili covidem-19, se opět plní nemocnice, v Praze se za tři týdny počet covidových pacientů zdvojnásobil. V Praze ale již začal klesat týdenní počet nakažených na sto tisíc obyvatel a ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nastaví harmonogram rušení protiepidemických opatření vydaných podle pandemického zákona ve druhé polovině února. První krok nastane již ve středu, kdy skončí povinnost prokazovat se covidovým certifikátem v restauracích, ubytovacích zařízeních a na hromadných akcích.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 18:08|

Do restaurací i hotelů opět jen s testem. Rakousko uvolní opatření

Navzdory vysokým počtům nakažených koronavirem uvolní Rakousko některá protipandemická opatření. Podle kancléře Karla Nehammera budou mírnější pravidla platit v obchodu, gastronomii nebo turismu. Navzdory ohlášenému uvolňování demonstrovaly ve Vídni tisíce lidí. Požadovali, aby vláda uvolnila restrikce ihned. Odmítli také povinné očkování, které má platit od února. Předlohu musí schválit ještě horní komora parlamentu.
29. 1. 2022|

Covid v Česku dál slábne. Za rok 2021 ale zemřelo na 24 tisíc lidí

Ve čtvrtek v Česku přibylo 5749 potvrzených případů covidu, o 22 procent méně než před týdnem. Výrazně nižší byl ale i počet provedených testů, který v mezitýdenním srovnání klesl zhruba na polovinu. V nemocnicích je 3163 pacientů s prokázanou infekcí, zhruba o 950 méně než v předvánoční čtvrtek. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Za rok 2021 zemřelo s covidem více než 24 tisíc lidí, což –⁠ pro srovnání –⁠ zhruba odpovídá počtu obyvatel Litoměřic nebo Českého Těšína.
31. 12. 2021Aktualizováno31. 12. 2021, 13:26|

Počty nově nakažených dál klesají, v úterý jich bylo skoro o pět tisíc méně než před týdnem

Počty případů covidu-19 v mezitýdenním srovnání v Česku dál klesají. V úterý přibylo 11 825 nakažených, to je o téměř 4900 méně než před týdnem. Zvolna se snižuje i zátěž nemocnic – hospitalizaci nyní vyžaduje 4678 lidí s covidem, před týdnem jich bylo bezmála 6100. Méně je i covidových pacientů ve vážném stavu, i když ne tak výrazně – za uplynulých sedm dní se snížil z 993 na 821, vyplývá ze statistik na webu ministerstva zdravotnictví.
22. 12. 2021Aktualizováno22. 12. 2021, 21:54|

Pandemie ve světě: V Rakousku pokračuje uzávěra pro neočkované, V USA zemřelo s covidem 800 tisíc lidí

V Rakousku skončila celostátní uzávěra, která v zemi kvůli kritické epidemické situaci platila od 22. listopadu. Pro ty, kteří se nenechali proti covidu-19 naočkovat, přísná omezení platí dál. Počet úmrtí souvisejících s koronavirem se v USA vyšplhal na 800 tisíc, informovala agentura Reuters na základě svých výpočtů. Izrael zvažuje podání čtvrté dávky vakcíny. Britský premiér Boris Johnson chce kvůli omikronu urychlit očkování posilující dávkou.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 22:24|

Přibylo 16 179 nakažených. Na jižní Moravě je podezření na případy omikronu

Ve středu v Česku přibylo 16 179 potvrzených případů covidu, zhruba o pět tisíc méně než před týdnem. Je to sedmý pokles v řadě. Incidenční číslo se tak poprvé od 21. listopadu dostalo pod tisícovku. Dva zaměstnanci Fakultní nemocnice Brno jsou pravděpodobně nakažení variantou koronaviru omikron. Podle mluvčí nemocnice jsou v domácí izolaci a nepotřebují lékařskou péči. Výskyt varianty se také prověřuje u dětí ve školách v Brně a Adamově na jižní Moravě.
9. 12. 2021Aktualizováno9. 12. 2021, 18:52|

Nevidím důvod, proč neumožnit konání vánočních trhů, říká molekulární biolog Šerý

Podle výzkumu molekulárního biologa Omara Šerého je riziko přenosu covidu-19 v obchodních řetězcích nízké. Šerý zároveň nevidí důvod k zákazu vánočních trhů. Počet nově nakažených koronavirem v mezitýdenním srovnání klesl počtvrté v řadě. Podle člena výboru Poslanecké sněmovny pro zdravotnictví Jiřího Maška (ANO) proto není zatím třeba zavádět nová opatření. Oba vystoupili v pondělním pořadu Události, komentáře.
7. 12. 2021|

Přibylo 9292 nakažených covidem, po rizikovém kontaktu budou muset na test i očkovaní

V neděli v Česku přibylo 9292 potvrzených případů koronaviru, což je dosud nejvyšší nedělní nárůst od začátku epidemie. Liberecká nemocnice definitivně potvrdila variantu omikron. Ústřední krizový štáb se shodl na tom, že povinně očkovat by se měli zdravotníci, sociální pracovníci, záchranný systém, vězeňská služba, vojsko a lidi nad 60 let. Ministerstvo zdravotnictví bude platnost vyhlášky o povinné vakcinaci navrhovat od 1. března 2022, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Očkovaní lidé podle něj také budou muset po významném rizikovém kontaktu na test.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 20:28|

Vláda vyhlásila nouzový stav, omezila hromadné akce či otevírací dobu restaurací

V Česku bude kvůli epidemii covidu-19 znovu platit nouzový stav. Vláda v demisi ho na čtvrtečním jednání vyhlásila na 30 dní s platností od půlnoci ze čtvrtka na pátek, sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet se ještě v úterý shodl s hejtmany na tom, že nouzový stav zatím není nutný. Některá plošná opatření by bez nouzového stavu ale nebylo možné vyhlásit. Vláda upravila otevírací dobu restaurací či barů či kapacitu kulturních nebo sportovních událostí.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 20:31|

Ve svátek přibylo čtrnáct tisíc nakažených, Válek je pro PCR testování a očkování posilující dávkou

Za středu testy v Česku odhalily dalších 14 119 případů covidu. Je to sice zhruba o osm tisíc méně než v rekordní úterý, ale víc než minulou středu i toto pondělí. Středa přitom byla svátečním dnem. AntiCovid tým pětikoalice jednal s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Kandidát na vedení tohoto resortu Vlastimil Válek (TOP 09) podporuje testování PCR metodou, jeho znovuzavedení ve firmách i větší podporu očkování posilující dávkou.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 20:05|

Babiš v pondělí navštíví prezidenta Zemana v nemocnici

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) navštíví prezidenta Miloše Zemana v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v pondělí v 17:00. Oznámil to ve videu na sociálních sítích. Lékaři plánují Zemana právě v pondělí přesunout z akutního lůžka na běžné na standardním oddělení, což znamená i možnost omezeně přijímat návštěvy. Hlava státu se v ÚVN léčí přes měsíc.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 20:17|

Predikce vývoje covidu: šíření bude zrychlovat dva až tři týdny, kapacita nemocnic už se plní

Nejnovější predikce Ústavu zdravotnických informací a statistiky uvádí, že šíření nákazy covidem-19 bude v Česku zrychlovat ještě nejméně dva až tři týdny. V nemocnicích přibývá nakažených pacientů, v některých městech už kvůli péči o ně museli přistoupit k omezení plánovaných zákroků. Pro další týdny bude klíčové, kolik lidí bude potřebovat pomoc na jednotkách intenzivní péče.
4. 11. 2021|

Do 8. listopadu musí být o stavu prezidenta jasno, řekl Fiala. Podle něj je třeba obnovit důvěru ve stát

Do 8. listopadu musí být jasno, zda prezident republiky Miloš Zeman může, nebo nemůže vykonávat své pravomoci, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce kandidát na premiéra Petr Fiala, lídr koalice SPOLU. „Do té doby se až tak moc neděje,“ doplnil. Tuto záležitost považuje za ústavně-právní aspekt aktuální situace, kdy je prezident v nemocnici.
17. 10. 2021Aktualizováno17. 10. 2021, 14:46|

Lídři za Středočeský kraj v debatě řešili, co dělat v situaci, kdy se počty případů covidu zvyšují

O covidu, možných opatřeních a krocích vlády mluvili v předvolební debatě lídrů ve  Středočeském kraji Stanislav Grospič (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Karel Havlíček (ANO), Vít Rakušan (PirátiSTAN), Radek Rozvoral (SPD), Jan Skopeček (SPOLU) a Libor Žofka (PŘÍSAHA). Debatu moderovala Světlana Witowská.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 22:17|