Požár restaurace v Mostě má sedmou oběť

3 minuty
Události: Požár restaurace v Mostě má sedmou oběť
Zdroj: ČT24

Požár restaurace U Kojota v Mostě si vyžádal sedmou oběť. V noci zemřela v pražské nemocnici Královské Vinohrady žena s popáleninami na devadesáti procentech těla. Na místě tragédie zahynuli také čtyři muži a dvě ženy. Jejich identifikace byla možná díky genetické expertize. V reakci na neštěstí začaly v Ústeckém kraji od úterý kontroly restaurací, které využívají plynová topidla. Od února mají hasiči kontrolovat také předzahrádky restaurací po celém Česku, na což aktuálně připravují metodiku.

„Je nám velmi líto, že musíme oznámit, že i přes maximální úsilí našich specialistů a využití všech dostupných možností moderní medicíny se nám nepodařilo zachránit pacientku,“ sdělila ČT24 mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová. Nemocnice vyjádřila upřímnou soustrast rodině i blízkým zesnulé a požádala o respektování soukromí všech, kterých se tato tragická událost dotkla.

Ve vinohradské nemocnici je ještě hospitalizovaných pět pacientů v kritickém a ve vážném stavu, někteří jsou ale na standardním oddělení, tedy dýchají bez pomoci přístrojů. Další pacient byl do úterý v mostecké nemocnici. Mluvčí Krajské zdravotní, pod niž nemocnice patří, Miloslava Kučerová ve středu sdělila, že byl propuštěn do domácí péče.

Mostecká restaurace shořela v noci na neděli 12. ledna. Požár odhadem způsobil škodu sedm milionů korun. Příčina je předmětem vyšetřování. Policisté případ vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, vyloučili násilný vstup nebo teroristický čin.

Mimořádné kontroly

Od úterý úřady v Ústeckém kraji kontrolují restaurace, které používají mobilní plynová topidla. V Mostě je podle zjištění úředníků používá pouze jedna další restaurace, která je po tragickém požáru odpojila a čeká na odbornou kontrolu. V Bílině či v Ústí nad Labem začaly kontroly ve středu. V Mostě je zopakují ještě na podzim.

Kontroly zahájí také stavební úřady. „Tam, kde umístění nepodléhá stavebnímu zákonu, budou podněty předány hasičskému záchrannému sboru,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Fraňková.

Do první provozovny už vyrazili pracovníci živnostenského a stavebního úřadu ze zmíněné Bíliny. „Primárně kontrolujeme restaurace, které buď mají předzahrádky, nebo de facto přilehlé dvory či terasy, kam chodí kuřáci, tak jestli se tam tyto plynové zářiče nenacházejí,“ popsala vedoucí finančního odboru a obecního živnostenského úřadu v Bílině Michaela Vršková.

Stavební úřady mohou podle mluvčí kontrolovat také soulad předzahrádek, teras a přístaveb se stavební dokumentací. Tam, kde takové úpravy nebyly řádně zkolaudovány, může úřad zakázat užívání prostor. Stavební úřady podají zprávu o provedených kontrolách či jejich plánu do 31. ledna. Živnostenské úřady zprávu o výsledcích prvních kontrol podají krajskému úřadu do pátku 24. ledna.

„V případě, že budou na místě nalezena inkriminovaná plynová topidla, budeme postupovat informace stavebnímu úřadu, který je dále bude předávat hasičskému sboru, který si bude po své linii provádět kontroly,“ vysvětlila vedoucí mosteckého živnostenského úřadu Miroslava Knížová.

Hasiči chystají kontroly předzahrádek po celém tuzemsku na únor. Zaměřit se chtějí zejména na uzavřené předzahrádky, v nichž se vytápí plynovými spotřebiči, sdělil generální ředitel hasičů Vladimír Vlček. Hasiči tak dokončují metodiku kontrol, kterou by chtěli do konce týdne poskytnout Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv.

Kontrolovat se bude například to, jakým způsobem jsou řešené únikové cesty v podobných prostorech nebo zda se k vytápění používají schválená zařízení.

Některé restaurace bezpečnostní předpisy nedodržují

Část restaurací, která topidla používala, už je buď stáhla, nebo lépe zabezpečila. „Měli jsme tady tři a v této souvislosti jsme to stáhli na jeden. Udělali jsme zábrany, hořák jsme přidělali k zemi, aby se nemohl ani hnout,“ popsala opatření majitelka lounské restaurace Pohoda Renata Fousková.

Podle odborníků ale ne všichni majitelé při instalaci topidel dodržují bezpečnostní předpisy. „Často jsou umístěna mezi dva stoly, které jsou dřevěné, jsou tam židle, na kterých jsou deky a různé kožešiny a polstrování, což samozřejmě není v souladu s návodem pro použití těchto spotřebičů,“ upozornil předseda profesního aktivu pro požární bezpečnost staveb Josef Král.

Část předzahrádek také bývá zaplachtovaná – do místnosti se tak nedostane dost kyslíku a plyn v hořácích správně neshoří. To mohl být i případ restaurace U Kojota. „Když vezmu ten konkrétní typ, co tam byl, ten měl v návodu napsáno, že 25 procent plochy obvodových stěn musí být otevřených trvale,“ řekl Král.

Načítání...