Ženy si spletly ocún s medvědím česnekem. Skončily ve vážném stavu v kroměřížské nemocnici

Kroměřížská nemocnice přijala dvě pacientky po otravě ocúnem, který si spletly s medvědím česnekem. Obě ženy byly přijaty ve vážném stavu. Zatímco jedna už byla přemístěna na standardní oddělení, druhá stále zůstává na jednotce intenzivní péče (JIP), informovala mluvčí nemocnice Veronika Slaměnová.

„Požití ocúnu je velmi nebezpečné. U poškozených může dojít až k selhání jater a ledvin či narušení krvetvorby,“ upozornil primář interního oddělení Pavel Třeštík. První známkou otravy bývá úporné zvracení a průjem. U dětí je situace složitější v tom, že příznaky se projeví později.

Lidé, kteří ocún omylem požijí, by měli podle primáře okamžitě vyvolat zvracení, užít černé uhlí a volat sanitku. „Listy medvědího česneku mají česnekové aroma, jsou bohaté na silici, sirné složky a čpavek. Chutnají po česneku, ale aroma není tak silné a nezanechává v ústech česnekový odér.

Medvědí česnek se ale dá velmi lehce zaměnit se dvěma jinými rostlinami, a to s konvalinkou a zmíněným ocúnem. Obě jsou jedovaté a životu nebezpečné, požití může mít až fatální následky,“ podotkla mluvčí.

Případ dvou hospitalizovaných žen po otravě ocúnem je podle mluvčí v Kroměřížské nemocnici ojedinělý. V posledních dvou desítkách let byl pacient kvůli otravě ocúnem v nemocnici jen v roce 2017.