Záchranky evidují až třikrát více výjezdů kvůli bodnutí hmyzem

Záchranáři evidují nárůst výjezdů k pacientům s alergickou reakcí po bodnutí hmyzem. ČT to zjistila z dat poskytnutých záchrannými službami ze všech krajů Česka. Třikrát více výjezdů kvůli bodnutí hlásí záchranáři z Ústeckého kraje. Od letošního května vyjeli už ke 115 případům, loni to za stejné období bylo 34 událostí. Více než dvojnásobek výjezdů oznámila také záchranka Libereckého kraje. V Královéhradeckém kraji mají letos pětkrát více závažných reakcí po bodnutí, některé skončily i resuscitací.

Záchranka Ústeckého kraje od května vyjela k případům bodnutí hmyzem třikrát častěji než minulý rok. „Od května dosud je to 115 výjezdů k pacientům s bodnutím. 67 z nich dělá bodnutí vosy. Za uplynulé období vloni šlo o celkově 34 výjezdů k bodnutí,“ porovnává mluvčí Prokop Voleník.

Velký nárůst počtu výjezdů hlásí také Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje „Od května jde o asi devadesát případů alergie z důvodu bodnutí vos, včel a sršňů. Meziročně máme o dvě třetiny více výjezdů k alergii,“ říká mluvčí Lucie Hanušová. „Závažných reakcí je letos pětkrát více. Několikrát skončily i resuscitací,“ dodává.

I v Praze letos záchranáři zasahují více než loni – celkem už vyjeli k šestašedesáti případům bodnutí vosou. „Z toho tři osoby skončily na jednotce intenzivní péče. Jejich stav lze tedy považovat za vážný,“ říká mluvčí Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Jana Poštová. „Oproti loňskému roku vnímáme trojnásobný nárůst případů bodnutí vosou. Naštěstí však neroste nárůst případů život ohrožujících,“ dodává.

Středočeská záchranná služba vyjela letos k nejvážnějšímu případu v Praze-západ. „Muže, který je alergik, pobodaly vosy. Upadl do bezvědomí a zastavilo se mu srdce,“ popsala mluvčí Monika Nováková. „S rodinou náš operátor zahájil telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci. Následně si pacienta do péče převzaly naše posádky. Podařilo se obnovit oběh a poté byl transportován do nemocnice,“ dodala.

Hasiči likvidují více hnízd

Také hasiči letos mají s hnízdy vos nebo sršňů více práce. Jen v Plzeňském kraji kvůli jejich odstranění vyjížděli v 780 případech. „Za toto období jich vloni bylo 247,“ říká mluvčí tamních hasičů Petr Poncar.

I v jižních Čechách hasiči dosud zasahovali u zhruba dvojnásobku podobných oznámení. Letos vyjeli už 677krát. „Denně vyjíždíme k nebezpečnému hmyzu přibližně třináctkrát. Vloni to bylo šestkrát,“ srovnává mluvčí Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje Vendula Matějů. „Nebezpečný hmyz u soukromých domů a obydlí odstraňujeme v případě, že zde hrozí bezprostřední ohrožení. Tím je přítomnost dětí, důchodců nebo alergiků,“ vysvětluje Matějů.