Česko sužují přemnožení komáři. Objevují se i tropické druhy

Události: Přemnožení komáři v Česku (zdroj: ČT24)

V Česku se přemnožili komáři, například na Třeboňsku jich je v letní sezoně nejvíc za poslední čtyři roky. Jejich líhnutí nahrálo vlhké a teplé jaro. Bodavý hmyz obtěžuje lidi v kempech, lesích a hlavně u vody, i repelenty pomáhají jen částečně. Situace se bude přitom zřejmě ještě zhoršovat.

V kempu v Třeboni je na začátku letních prázdnin asi pět set turistů, ale komárů je tam velká převaha. Letos je jich na jihu Čech mnohem víc, než je obvyklé. Například Hana Hronová jezdí s rodinou na stejné místo už sedm let a říká, že komárů přibylo. „Koušou celý den i večer, ale to se nedá nic dělat. Takže zapálíte svíčku a snažíte se to vydržet,“ řekla.

Komárů je tolik, že ani osvědčené metody – svíčky na odpuzování hmyzu nebo repelenty – příliš nezabírají. „(Svíčky) by měly odpuzovat, ale oni nad tím lítají,“ popsala Hronová. Její rodina si přivezla i repelenty, ale ty už spotřebovala a musela si dokoupit další.

Štípavé jsou samičky komára, ty láká pach potu a krve. „Nejhorší situace je kolem Nové řeky. Tam ty trasy jsou opravdu velmi exponované, co se komárů týče,“ prohlásila starostka Chlumu u Třeboně Jitka Bednářová (Občané pro Chlumecko).

Co štípnutí způsobuje

Reakce na štípnutí komára je obvykle mírná, dojde k zarudnutí a okolí vpichu nepříjemně pálí. Komár do těla totiž vpravuje cizí látky a těm se imunita člověka brání. To se projevuje lokálním zánětem, který svědí. „Základní poučka je, že zánět je potřeba chladit, nikoliv dávat na to teplo,“ radí zástupce přednosty kliniky infekčních nemocí a cestovní medicíny FN Motol Vyacheslav Grebenyuk. Na trhu jsou přípravky s chladivým účinkem, případně s obsahem lokálně působících antihistaminik, dodal.

Na území Česka žije hned několik desítek druhů komárů. Nejznámějšími jsou komár pisklavý nebo záplavový. Jejich štípance na kůži většinou nezpůsobují větší zdravotní problémy. Kvůli oteplování planety se ale v tuzemsku začaly objevovat druhy, které jsou schopné přenášet i vážné nemoci.

Patří mezi ně například komár tygrovaný, který se zatím vyskytoval hlavně na jihu Evropy, ale objevuje se už i v Česku a na Slovensku. Evropské zdravotní úřady varují, že může přenášet horečku dengue, virus zika nebo západonilskou horečku. Tu letos zachytili lékaři například ve Španělsku.

Očkování

Podle odborníků výskyt komára tygrovaného v Čechách ale zatím vážné riziko nepředstavuje. Podle Grebenyuka je v tuzemsku poddruh tohoto komára, který nedokáže tropické nemoci přenášet tak snadno jako jiní.

Doporučuje ale očkování pro lidi, kteří chtějí cestovat po Evropě, a to i proti klíšťové encefalitidě nebo žloutence. „Při cestě po Česku a po Evropě bych doporučoval rozhodně se zamyslet nad očkováním proti žloutence typu B. Je dobré ho zkombinovat s vakcínou, která je proti A hepatitidě, protože se dá přenášet potravní cestou a vodou,“ potvrdil praktický lékař Josef Štolfa.

Základní očkování pro návštěvu evropských zemí poskytuje praktický lékař, ta specializovaná pro cestu do exotických destinací pak centra cestovní medicíny. „Neměli byste přijít na poslední chvíli, protože protilátkám chvilku trvá, než se nám vytvoří v těle, takže minimálně čtrnáct dnů, tři neděle před odletem,“ popsala přednostka kliniky pracovního a cestovního lékařství ve FN Královské Vinohrady. Průměrná cena aplikace vakcíny je kolem dvanácti set korun. Proti většině nemocí se stačí nechat naočkovat jednou dávkou.