V nemocnici ve Svitavách otevřeli zmodernizované oddělení JIP a ARO

Ve Svitavské nemocnici ve středu slavnostně otevřeli modernizované jednotky intenzivní péče (JIP) a oddělení ARO. První pacienti se do nich nastěhují příští týden. Jednotky se dosud nacházely na dvou různých místech, nyní se sdružily, a zároveň nové prostory umožní v případě potřeby zvýšit počet lůžek intenzivní péče, řekl primář ARO a náměstek léčebné péče nemocnice Pavel Kunčák.

„Jsou samostatné, můžou fungovat samostatně, ale jsou v jednom místě, takže budeme používat třeba společné sklady na materiál nebo sdílet drahou přístrojovou techniku typu speciální ultrazvuk,“ uvedl primář ARO.

Modernizované prostory mají čtyři lůžka na JIP chirurgických provozů, pět pro ARO a sedm pro interní JIP. Kapacita se může ještě mírně zvýšit. Čtyři lůžka jsou v samostatných speciálních podtlakových boxech pro infekční pacienty.

Stavební část stála asi 58 milionů korun, na dalších více než 80 milionů korun vyjde přístrojové vybavení včetně operačních sálů či laboratoře. Nemocnice na projekt získala dotaci z evropského programu REACT EU.

Zmodernizovaná oddělení JIP a ARO svitavské nemocnice
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

V nemocnici má vzniknout i nový pavilon

Stavba byla naplánovaná na tři etapy. Nejprve bylo třeba upravit prostory, do kterých nemocnice přesunula oddělení ARO a následně také interní JIP, aby bylo možné rekonstruovat samotná oddělení. Sdružení jednotek intenzivní péče bylo dokončeno na začátku února. Stavělo se za provozu budovy, firma musela do objektu dopravovat dělníky a materiál oknem v druhém nadzemním podlaží.

Modernizace jednotek intenzivní péče a oddělení ARO je podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (3K/ČSSD) první etapou plánovaných úprav nemocnice. V další fázi by měly pokračovat výstavbou nového pavilonu, který má navázat na současný objekt, v němž budou soustředěny provozy akutní medicíny. Celkově kraj odhaduje nálady na úpravy až na miliardu korun.