Soud uvalil vazbu na muže obviněného ze zapálení baru v Liberci

Liberecký soud poslal do vazby muže, který je podezřelý z pondělního zapálení baru v Liberci. Při požáru utrpělo zranění patnáct lidí. Muž je obviněný pro zločin obecného ohrožení a pokusu o vraždu, hrozí mu až výjimečný trest, informovala státní zástupkyně Iva Plšková. Většina zraněných zůstává v nemocnicích, někteří jsou ve vážném stavu.

„Dnešního dne soud vyhověl mému návrhu na vzetí obviněného do vazby,“ řekla Plšková.

Vazbu pro muže navrhovala kvůli obavám, že by se mohl vyhýbat trestnímu stíhání a utéct. „Aby se zabránilo tomu, že pachatel nebude dostižný v trestním řízení, případně aby nepokračoval v trestné činnosti, pro kterou je stíhán,“ dodala státní zástupkyně.

Při pondělním večerním požáru baru Black Panther, který je v Liberci nedaleko vlakového nádraží v ulici 1. máje, utrpělo zranění patnáct lidí, z toho sedm vážné.

Někteří zranění jsou ve vážném stavu

Většina zraněných zůstává v nemocnicích, přesný počet se ale nepodařilo zjistit. „Na přání pacientů to nebudeme medializovat,“ uvedl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. V Liberci bylo původně hospitalizováno jedenáct lidí, z toho jeden byl přemístěn do specializovaného popáleninového centra v Brně. Ve vážném stavu jsou v Liberci tři pacienti. „Dva jsou na ARO a jeden na JIP chirurgických oborů, všichni na umělé plicní ventilaci. Jejich stav je stabilizovaný,“ dodal Řičář.

Ve vážném stavu je i žena hospitalizovaná ve fakultní nemocnici v Hradci Králové. „Její stav je vážný, ale stabilizovaný,“ uvedl mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Dva pacienty zdravotníci v pondělí večer převezli na popáleninové centrum do pražských Vinohrad, z dostupných informací byl zatím jeden propuštěn.

Bar nedaleko vlakového nádraží neměl ve svém okolí dobrou pověst, chodili do něj i narkomani či bezdomovci. Podle svědků citovaných médii požár úmyslně založil muž, který si přinesl plastový kanystr, zapálil jej a hodil mezi hosty se slovy, že všichni zemřou. Policie jejich svědectví zatím oficiálně nepotvrdila.

Bar je od požáru uzavřený, jeho provozovatel Theodor Lenárt před několika dny řekl, že provoz obnovovat nebude. V pondělí večer osobně v baru nebyl, informace má jen od svého barmana. „Byl to (pachatel) někdo náhodný, byl tam snad podruhé. Zapálil kanystr a hodil,“ popsal Lenárt. Co ho k činu vedlo, netuší. „Nevím, možná měl nějaký konflikt s jinými hosty,“ dodal.