Při požáru baru v Liberci se zranilo 15 lidí, policisté pátrají po muži s kanystrem

Události: Noční požár v libereckém baru (zdroj: ČT24)

Patnáct lidí utrpělo zranění, z toho sedm vážné, při nočním požáru baru Black Panther v Liberci. Někteří byli popálení, další se nadýchali škodlivin. U jednoho byla nutná resuscitace. Podle mluvčího krajské nemocnice Václava Řičáře už nikdo není v ohrožení života. Podle svědků začala událost hádkou mezi obsluhou a jedním z hostů. Ten poté zapálil kanystr s hořlavinou a hodil ho do prostoru. Okolnosti požáru vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení, zároveň prosí veřejnost o pomoc s pátráním po muži, který se měl na místě pohybovat se světlým plastovým kanystrem.

„Krajští kriminalisté si převzali celé prověřování události a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení,“ sdělila krajská policejní mluvčí Klára Jeníčková.

Kriminalisté žádají případné svědky a hosty baru z pondělního večera, aby se jim přihlásili a pomohli s objasněním případu. „Přijmeme také záznamy palubních kamer automobilů, které projížděly v čase okolo 22. hodiny třídou 1. máje v Liberci,“ uvedli policisté na webu.

Zároveň v souvislosti s požárem vyšetřovatelé pátrají po totožnosti neznámého muže. „Byl vysoký 170 až 175 centimetrů, na sobě měl tmavou bundu a tmavé kalhoty, na hlavě čepici s kšiltem. Měl dlouhé světlé vlasy a zřejmě mohl mít krvácivé zranění ve tváři. V blízkosti baru se mohl pohybovat se světlým plastovým kanystrem. Veškeré okolnosti případu volejte na linku 158,žádají strážci zákona.

Redaktor ČT Petr Vodseďálek v poledne uvedl, že mu jeden z návštěvníků baru, který v něm v pondělí večer byl, popsal, že požáru předcházel konflikt a potyčka muže s obsluhou. Po chvíli údajně vzal pachatel kanystr, do jehož hrdla nacpal hadr a zapálený ho jako Molotovův koktejl hodil mezi přítomné. „Očitý svědek nám řekl, že celou místnost zaplnil kouř a zavládla panika,“ přiblížil Vodseďálek.

V osm hodin ráno přímo z místa události informoval, že v baru jsou policejní vyšetřovatelé a že v liberecké krajské nemocnici zůstávají po incidentu hospitalizovaní čtyři pacienti s popáleninami, kteří jsou zaintubovaní. Jednu zraněnou ženu přepravil záchranářský vrtulník do královéhradecké fakultní nemocnice, leží na jednotce intenzivní péče a její stav je stabilizovaný. I ona utrpěla popáleniny. Ráno prostory baru prohledával policejní pes cvičený na záchyt látek urychlujících hoření.

Redaktor ČT Petr Vodseďálek o vyšetřování požáru baru v Liberci (zdroj: ČT24)

Jeden resuscitovaný

Řičář v úterý ráno řekl, že stav čtyř zraněných přijatých do liberecké nemocnice byl vážný, jednoho bylo třeba resuscitovat. „Podle informací z noci není nikdo v akutním ohrožení života,“ dodal. Z celkem 15 zraněných utrpělo sedm zranění vážná.

Ředitel liberecké nemocnice Tomáš Roubíček předpokládá, že pacienti s lehkým zraněním zůstanou v zařízení několik dnů, těžší případy řádově týdny. „Vážně zranění pacienti mají popáleniny typicky v obličeji a na rukách,“ přiblížil.

Podle něj zatím nelze odhadnout, zda v jejich případě bude nutná hospitalizace v nějakém specializovaném zdravotnickém zařízení. „Podle toho, jakým způsobem se bude vyvíjet rozsah popálenin u těchto pacientů, se budeme samozřejmě domlouvat s popáleninovými klinikami, protože popáleninové centrum tady u nás v Krajské nemocnici v Liberci nemáme,“ dodal.

„Ze zraněných osob jsme jedenáct převezli do Liberce, dva na popáleninové centrum na pražské Vinohrady a po jednom do nemocnic v Mladé Boleslavi a Hradci Králové,“ zrekapituloval v úterý ráno mluvčí liberecké záchranky Michael Georgiev.

Večerní zásah hasičů

„Zasahujeme se zdravotnickou záchrannou službou a policií v centru Liberce pod vlakovým nádražím, kde byla nahlášena událost, při které došlo k požáru v jedné z hospod. Hasiči požár dvěma proudy velmi rychle lokalizovali,“ uvedli hasiči na síti X v pondělí ve 23:10. Evakuováno bylo celkem třicet lidí.

Policie na síti X informovala také o patnácti zraněných, okolnosti jsou předmětem vyšetřování, uvedla její mluvčí bez bližších podrobností krátce po incidentu. Podle informací serveru iDNES.cz požár po konfliktu s obsluhou zapálil jeden z návštěvníků. Pokud se to potvrdí, hrozí mu až 15 let vězení.