V Kralupech nad Vltavou vzplála ubytovna, sedm lidí je zraněných, dva vážně

Události: Požár ubytovny v Kralupech nad Vltavou (zdroj: ČT24)

Hasiči ve středu vyjeli k požáru ubytovny v Kralupech nad Vltavou v Bořivojově ulici. Záchranáři ošetřili podle dostupných informací celkem sedm lidí, většinu na místě. Všichni zranění byli při vědomí. Dvě pacientky přepravily posádky do barokomory, jednu ženu letecky. Všichni jsou z budovy evakuováni, sdělila kolem půl druhé odpoledne mluvčí záchranné služby Monika Nováková. Hasiči před 15. hodinou oznámili, že se požár podařilo zlikvidovat, jeho příčinu a výši škody zjišťuje vyšetřovatel.

Požár byl ohlášen před 13:00. Operační středisko nejdříve vyslalo čtyři záchranářské posádky, lékaře a dva vrtulníky, posléze rozhodlo ještě o vyslání třetího. „Traumaplán nebyl spuštěn,“ doplnila Nováková.

Jednu pacientku převezla sanitka do pražské Nemocnice Na Homolce, druhou přepravil vrtulník do nemocnice v Mostě. Dva zranění muži se lehce nadýchali zplodin. Pět lidí podle mluvčí podepsalo negativní reverz. Vážně zraněné ženy podstoupí léčbu v barokomoře, kde za působení zvýšeného tlaku a současného dýchání stoprocentního kyslíku probíhá regenerace tkání, které poškodilo například vdechnutí kouře.

„Stále provádíme průzkum všech bytových jednotek, abychom si byli jisti, že uvnitř nikdo nezůstal. Hasební zásah probíhá, nasazena byla přetlaková ventilace k odvětrání objektu, na místo míří jednotka předurčená na ochranu obyvatelstva pro komfort zasahujících i zasažených osob,“ napsali středočeští hasiči krátce po jedné hodině odpoledne na sociální síti X. Následně doplnili, že průzkum bytů skončil, nikdo další se uvnitř nenacházel.

Dvě desítky evakuovaných

Mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář před 14:30 ve vysílání ČT24 řekl, že hasiči po příjezdu na místo zjistili, že hoří odpad pod evakuačním schodištěm, a budova je proto zakouřená. „(Z ubytovny) jsme zachránili 18 dospělých a dvě děti. Na místě máme 13 jednotek, celkem 44 hasičů. V současné době je požár pod kontrolou, je lokalizovaný,“ popsal.

Třiceti lidem zajistilo vedení města provizorní ubytování. Zůstat mohou tak dlouho, jak bude potřeba – a to na účet Kralup nad Vltavou. Zasedl i krizový štáb města. Podle starosty Libora Lesáka (ODS) jde o problémovou lokalitu, kam pravidelně jezdí státní i městská policie. 

Lidé jsou v ubytovně podle něj často načerno. „Je tam problém s drogovými závislostmi. Je těžké se o ty lidi postarat,“ tvrdí Lesák. Kdy se lidé do ubytovny vrátí, hasiči zatím neví. Budova je vyhořelá až do třetího patra, což je vidět i na oknech. Vedení města chce jednat s majitelem. S dotčenými lidmi pak bude řešit i další možnosti bydlení.