Lékaři z Brna pečují o zraněného vojáka z Ukrajiny, málem přišel o ruku

Lékaři z FNUSA zachraňují ruku vojáka z Ukrajiny (zdroj: ČT24)

Neodkladné zdravotní výkony, na které válečné zdravotnictví na Ukrajině nestačí, pomáhají pacientům zajistit i lékaři z jihomoravských nemocnic. Ošetřují například zranění z války nebo poskytují onkologickou péči. Transporty lidí z Ukrajiny, která momentálně čelí ruské invazi, zajišťuje řada organizací. Zdravotníci z Brna se nyní starají například o Serhiie Melnyka, který ve válce přišel o dva prsty na ruce.

Serhii Melnyk má za sebou boje v Záporožské oblasti, kde byl v povinné vojenské službě. Je mu teprve dvacet let. V bojích přišel o dva prsty. „Šel jsem s kamarádem na obchůzku, byli jsme monitorovaní ruským dronem, následovalo ostřelování ruskou artilérií,“ popsal. 

Z Ukrajiny ho zdravotníci převezli do Polska a následně do Česka. Nyní se mu lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) snaží dát ruku dohromady. Na klinice plastické a estetické chirurgie získal vysoce specializovanou péči. Teď rehabilituje.

Samotná rehabilitace je velmi bolestivá, protože mu nervy vrostly do jizev. Bolest popisuje, jako by mu projel rukou při dotyku elektrický proud. „Ten prst mu de facto vlál, ruka byla bez schopnosti úchytu. Naší první etapou operace bylo nahradit tuto část a prodloužit záprstní kůstku,“ popsal vedoucí lékař JIP FNUSA Matin Kubát. 

Mladému muži ještě chybí šlachy k natahování, ty budou následovat. „Přeneseme vitální tkáň, která bude schopná překrýt natahovač, ten odeberme ze šlachy z předloktí,“ popsal operaci přednosta Kliniky plastické a estetické chirurgie FNUSA Zdeněk Dvořák. 

Do Česka se takto dostalo už 15 pacientů z Ukrajiny

Na specializované transporty z Ukrajiny se od začátku války zaměřuje například nezisková charitativní organizace Girasole z Hustopečí na Břeclavsku. Raněné transportuje podobnou cestou, jakou se do Česka dostal Serhii Melnyk, tedy přes Polsko, kde si pacienty rozdělují jednotlivé státy.

„Blížíme se ke třem stovkám pacientů. Posledních několik měsíců většina těch transportovaných pacientů jsou ranění vojáci,“ uvedl ředitel Girasole Miroslav Prchal.

Až se Serhii Melnyk uzdraví, plánuje se vrátit zpět na Ukrajinu, ostatně jako většina raněných vojáků. V jeho případě by to mohlo být už za půl roku.