Do restaurací i hotelů opět jen s testem. Rakousko uvolní opatření

Navzdory vysokým počtům nakažených koronavirem uvolní Rakousko některá protipandemická opatření. Podle kancléře Karla Nehammera budou mírnější pravidla platit v obchodu, gastronomii nebo turismu. Navzdory ohlášenému uvolňování demonstrovaly ve Vídni tisíce lidí. Požadovali, aby vláda uvolnila restrikce ihned. Odmítli také povinné očkování, které má platit od února. Předlohu musí schválit ještě horní komora parlamentu.

Od 5. února se v Rakousku zavírací hodina restaurací a dalších podniků posune z dosavadních 22:00 na půlnoc. Týden poté přestane platit omezení, které návštěvu obchodů – s výjimkou těch se základními potřebami – povolovalo jen očkovaným nebo vyléčeným. Nově bude nakupujícím stačit respirátor třídy FFP2.

Od 19. února přestane platit stejné omezení v gastronomii a turismu. Nově bude při návštěvě restaurace nebo hotelu vedle potvrzení o očkování či vyléčení možné předložit negativní PCR test, který nebude starší než 48 hodin, nebo test antigenní, ne starší než 24 hodin.

Změnit se mají i opatření ve školství, ta nová chce ale vláda oznámit až příští týden.

Už od nadcházejícího pondělí skončí v zemi lockdown pro neočkované. Ti mohli dosud opouštět své domovy pouze v nutných případech – například kvůli cestě do zaměstnání, k lékaři nebo na nákup léků a potravin. 

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Devítimilionová země v sobotu oznámila 34 748 nových případů covidu-19, nejvíce pro tento den od začátku pandemie. Uvolnění omezení navzdory vysokým počtům nakažených vláda zdůvodňuje tím, že situace v nemocnicích je nadále stabilní. Převládající varianta omikron je sice nakažlivější, ale nikoli tak nebezpečná jako její předchůdkyně delta.

V Rakousku je nyní podle úřadů téměř 300 tisíc lidí infikovaných koronavirem. V nemocnicích je s covidem-19 přes 1400 pacientů, na jednotkách intenzivní péče 171.