Lidem starším padesáti let se zkrátí čekací lhůta na posilující dávku. Bude pětiměsíční, řekl Babiš

Lidé nad 55 a 50 let budou moci od 13., respektive 20. prosince dostat už po pěti měsících třetí dávku očkování proti nemoci covid-19. Informoval o tom premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Stane se tak podle něj po dohodě s končícím ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) a centrálním integrovaným řídicím týmem. V současné době mohou dostat třetí dávku po pěti měsících lidé starší 60 let.

„Ta třetí (posilující – pozn. red.) dávka je skutečně nejdůležitější a nejlépe chrání,“ řekl Babiš. S dalšími protiepidemickými opatřeními podle něj kabinet v demisi nyní nepočítá. Sdělil, že počet hospitalizovaných sice stoupá, nemocnice to ale zvládají. Za hlavní problém označil odpor lidí k očkování a jejich agresivitu. „Zdravotníci to mají velice těžké,“ podotkl.

V Praze jsou podle Babiše očkovací centra nevytížená, v jiných regionech je naopak potřeba očkovací kapacity zvýšit.

O možnosti očkování třetí dávkou už po pěti měsících pro lidi starší 55 let ve čtvrtek informoval na Twitteru i jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Oznámil to po jednání krajského krizového štábu.

Zkrácení intervalu pro přeočkování pro padesátníky v příštím týdnu už připustil v Rádiu Impuls ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Budeme zkracovat i u dalších věkových skupin. Je to ale otázka logistiky a organizace, aby lidé nečekali třeba několik týdnů, než se k očkovací látce dostanou v případě, že bychom to otevřeli všem. Pro nás je důležité, aby se k ní dostali co nejdříve zejména ti, co jsou v největším riziku,“ uvedl.

Posilující dávka by mohla lépe chránit před omikronem

Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka potvrzují některé studie, že lidé s posilující dávkou jsou lépe chráněni i před nákazou obávané varianty omikron koronaviru.

„Efekt třetí dávky na omikron některé studie potvrzují, na druhou stranu se objevují práce, které nejsou tak optimistické. Ale ukazují, že když porovnáme lidi se třemi dávkami a lidi se dvěma dávkami, tak ti, co mají tři dávky, mají 25násobně vyšší hladiny funkčních protilátek, to znamená těch, které jsou schopny zneškodňovat koronavirus. Je logické, že teprve třetí dávka zvýší a vystimuluje imunitní systém,“ řekl Chlíbek v Interview ČT24.

Chlíbek v Interview také upřesnil postoj vakcinologů k záměru vlády nařídit povinné očkování lidem ve věku nad 60 let. To se vakcinologické společnosti nelíbí. „Může to být vnímáno jako diskriminující. Pokud vyčerpáme úplně všechny možnosti, tak, než jenom jednu věkovou kategorii, je lepší volit cestu povinného očkování pro všechny 18+,“ ozřejmil.

Roman Chlíbek v Interview ČT24: „Třetí dávka má ten efekt, že protilátkovou odpověď zvedne ještě výše, než byla po dvou dávkách.“ (zdroj: ČT24)