Povinné očkování pro lidi nad 60 let nová vláda zruší, avizoval Jurečka. Podle Maláčové je to populismus

Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Jana Maláčová (ČSSD) v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Nastupující vláda chce zrušit navrhovanou vyhlášku ministerstva zdravotnictví o povinné vakcinaci osob nad 60 let a vybraných profesních skupin. Uvedl to kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). O tom, sociální politice a náhradách proticovidových opatření společně s ministryní práce a sociálních věcí v demisi Janou Maláčovou (ČSSD) diskutovali v Otázkách Václava Moravce.

Příští týden by po resortních připomínkách měla vejít v platnost vyhláška ministerstva zdravotnictví, která by zavedla povinné očkování proti covidu-19 pro vybrané profese a lidi nad 60 let. „Budoucí ministr zdravotnictví v této podobě vyhlášku zruší, nemůžeme s tím souhlasit,“ uvedl Jurečka. Vláda podle něj nevyčerpala kroky, kterými by nenaočkované lidi motivovala. 

„Je to bezbřehý populismus. V sociálních službách je povinné očkování proti žloutence a to proti covidu najednou není přijatelné, což nedává smysl,“ reagovala Maláčová. Podle ní je třeba, aby bylo téměř 200 tisíc lidí pracujících v sociálních službách naočkovaných, protože je to jediná a fungující cesta ze současné krize. 

„Povinné očkování pro část populace na základě věku zavádět nebudeme. Co se týče vybraných profesí, chceme slyšet zástupce odborných organizací, kteří povinné očkování podpoří,“ zopakoval Jurečka návrh Anticovid týmu budoucí vlády. 

Obává se hlavně odchodu velkého procenta policistů a dalších příslušníků ozbrojených složek. Zkušenosti ze zahraničí však ukazují, že se výhrůžky masovým odchodem po zavedení  povinné vakcinace nenaplnily. „V Česku jsme v situaci, kdy stát nestíhá očkovat lidi, kteří to chtějí, musíme se teď zaměřit hlavně na očkování třetí posilující dávkou,“ dodal Jurečka.  

Debata Jany Maláčové (ČSSD) a Mariana Jurečky (KDU-ČSL) v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Jurečka chce vyšší důchody pro lidi s více dětmi, podle Maláčové to znevýhodní bezdětné

Po páteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem uvedl kandidát na ministra, že chce do dvou let prosadit změny v penzijním systému. Zmínil zavedení minimální penze ve výši zhruba deset tisíc korun nebo vyšší důchod za výchovu dětí. „Zásadní je pro mě zavedení mezigenerační solidarity. Abychom nastavili společný vyměřovací základ manželů a partnerů,“ dodal v Otázkách Václava Moravce.  

Podle končící ministryně ale návrh nepodpoří porodnost, jen bude nevýhodný pro bezdětné. „Hlavním problémem je drahé bydlení a nedostatek jeslí a školek. Vaším hlavním úkolem bude zajistit, aby v každé obci byly dostupné dětské skupiny,“ vyzvala Maláčová a dodala, že podle jejích dat založení rodiny nejvíc ovlivní stabilní práce a dostupné zázemí. 

Jurečka s tím, že by jeho postup neúčelně zvýhodňoval rodiny s dětmi, ale nesouhlasí. „Není to žádné trestání, je to jen o podpoře lidí. Když platím jako rodič náklady na školu a dítě, tak je to výdaj. Ti, kdo takové výdaje neodvádí, pak můžou takové prostředky odvádět na stáří na důchod,“ vysvětlil kandidát na ministra. 

„Za jednu ze svých priorit považuji sladění rodinného a profesního růstu. Pro mladé maminky je tohle obrovský problém a musíme to zlepšit,“ dodal. 

Provizorium ohrozí služby, říká Maláčová. Mandatorní výdaje zachováme, reaguje Jurečka

Rozpočtové provizorium na začátku příštího roku podle Jurečky nikoho neohrozí, protože je letošní rozpočet velkoryse nastavený. S tím nesouhlasí Maláčová, podle které by dopady na ministerský resort ohrozily velké množství lidí a služeb. 

Pokud Poslanecká sněmovna do konce roku neschválí návrh rozpočtu na příští rok, bude stát hospodařit v rozpočtovém provizoriu, tedy s jednou dvanáctinou z rozpočtu z předcházejícího roku měsíčně. 

„Zkuste to zvrátit. Udělala bych maximum pro to, aby nebylo rozpočtové provizorium, protože pro všechny na MPSV to pak bude opravdu nejistá doba,“ apelovala. Podle Jurečky se není čeho bát. „Nikomu nic nehrozí, chceme rozpočet, který budeme brát vážně a nezadlužovat neúměrně stát,“ uvedl. 

Na ministerstvu chce Jurečka šetřit hlavně na vnitřních nákladech, mandatorní výdaje podle něj zůstanou stejné. „Mandatorní výdaje musí být pokryty a až poté se podíváme na financování sociálních služeb a dalších. A na tom chci s dalšími členy vlády shodu,“ sdělil. 

Dodal, že žádné programy ministerstva, jako například Antivirus a jiné, ohroženy nejsou. „Tyto věci budou financovány i v rozpočtovém provizoriu,“ zdůraznil. Podle něj nebudou jednotlivá ministerstva šetřit stejně. „Ministerstvo práce a sociálních věcí má drtivou většinu výdajů danou mandatorně a na tom šetřit nelze. Šetřit ale lze na vnitřních výdajích ministerstva, například z hlediska investic z národních zdrojů, které jsme plánovali, a převést je třeba do modernizačního fondu,“ řekl.