Zeman se sešel s Jurečkou. Řešili důchodovou reformu i zneužívání dávek

Brífink Mariana Jurečky po jednání s prezidentem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman v pátek v Lánech absolvoval další ze schůzek s možnými členy nové vlády. Setkal se Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), který je kandidátem na ministra práce a sociálních věcí a ve funkci by chtěl do dvou let prosadit změny v důchodovém systému. Politici spolu také mluvili o zneužívání sociálních dávek. Lidovecký šéf setkání označil za konstruktivní, k jeho vizím neměl prezident výhrady. Hlavě státu přivezl jako dárek knihu o historii lidovců a křesťanských hodnotách. Jurečka byl v předminulém volebním období ministrem zemědělství v tehdejší Sobotkově vládě.

Budoucí kabinet ve svém koaličním programu slibuje důchodovou reformu, pravidelnou valorizaci penzí a minimální mzdy či podporu částečných úvazků a dětských skupin.

„Chci dělat sociálně adresnou politiku, věnovat se palčivým problémům péče o lidi. Chci dělat dobrou rodinou politiku, podporovat rodiče. Dnes chybí dobrá prevence, pomoc, jak třeba předcházet krizovým situacím, které vedou k rozpadu rodin. Hovořili jsme poměrně podrobně o mých představách, jak dotáhnout důchovodou reformu,“ řekl Jurečka po setkání.

Minimální důchod

Upřesnil, že by chtěl do dvou let prosadit změny v penzijním systému. Zmínil zavedení minimální penze ve výši deset tisíc korun nebo vyšší důchod za výchovu dětí. Od roku 2023 se má důchod za každé vychované dítě zvednout o 500 korun, nejvýš však o 1500 korun. Tento zákon už je ale schválený, přijal se v minulém volebním období.

Rodičům by k důstojné penzi měla podle Jurečky stačit výchova více dětí a bezdětní si budou muset na důchod výrazněji naspořit. „Já bych chtěl, aby rodiče, kteří dnes vychovávají dvě nebo tři děti, případně víc, a mají průměrné příjmy, mohli počítat s tím, že toto je základní investice, která jim bude stačit pro důstojný důchod v budoucnu. Pro lidi, kteří z různých důvodů osobních, zdravotních a tak dále děti nemají, nemohou mít, nedělají investici do dětí, musí být motivace ze strany státu, aby si výraznějším způsobem si spořili na budoucí důchod,“ vysvětlil.

Jurečka řekl, že základem financování penzí by měl být stále takzvaný průběžný pilíř, do kterého plynou odvody. Míní, že by se navýšením penze za výchovu dětí mohla udržet vyšší porodnost, zajistili by se tak budoucí plátci do systému. Posílit se má i spoření na stáří. Podle expertů bude ale nutné do financování penzí zapojit daně, z nichž by se měl základní důchod platit. Jinak se jen dosavadní vybraná suma z odvodů přerozdělí. Polepšili by si sice lidé s nízkou penzí, ale ostatním by důchod klesl. Vedlo by to podle nich k novelizaci důchodů. 

Nový ministr práce počítá také se zavedením víceletého financování sociálních služeb či s navyšováním příspěvku na péči. Zvážit chce valorizaci rodičovské a životního minima. Prosadit chce zákon o sociálním podnikání.

Zeman ze svého fondu podporuje klokánky pro děti v tísni. V minulosti se zajímal také o fungování hospiců. Jurečka uvedl, že mluvil s hlavou státu i o důležitosti paliativní péče a terénních sociálních služeb. „On sám (prezident) je dnes, řekněme, příkladem toho, že sociální péče v Česku umí velice dobře fungovat,“ dodal.  

Páteční schůzka uzavřela první týden rozhovorů hlavy státu s kandidáty a kandidátkami do ministerských funkcí. Setkání mají skončit 13. prosince. Dosud prezidenta v Lánech navštívilo sedm navržených členů a členek budoucího kabinetu, Jurečka je osmý. Prezident kvůli svému nakažení covidem musí být v izolaci, při setkáních tak sedí v prosklené buňce a debata se vede přes mikrofony.

Někteří právníci a politologové poukazují na to, že pohovory prezidenta s kandidáty na ministerské funkce nemají oporu v ústavě. Kritici považují dvoutýdenní cyklus schůzek za průtahy při jmenování nové vlády v době, kdy se Česko potýká se silnou vlnou covidové epidemie a zdražováním. Pětice stran uzavřela koaliční dohodu 8. listopadu.