Vláda by mohla úřadovat dva týdny po ustanovení sněmovny, doufá Jurečka. „Pokud bude dobrá vůle“

Interview ČT24 s Marianem Jurečkou (zdroj: ČT24)

Prezidentův záměr jmenovat premiérem České republiky předsedu ODS Petra Fialu ocenil šéf lidovců Marian Jurečka. Pokud by se postupovalo svižně, vláda by mohla vzniknout i dva týdny po ustavující schůzi Poslanecké sněmovny, uvedl. To v případě, že by prezident rychle jmenoval všechny navrhované členy kabinetu. Nic jiného mu podle Jurečky Ústava neukládá.

Prezident Miloš Zeman v pátek poprvé od své hospitalizace promluvil s médii. V rozhovoru pro Frekvenci 1 uvedl, že plánuje jmenovat premiérem lídra koalice SPOLU Petra Fialu (ODS). Marian Jurečka hodnotil jako pozitivní, že Zeman poskytl rozhovor, kvitoval ale také jeho obsah. „Za mě byl velmi smířlivý. Klíčové bylo, že pan prezident jasně deklaroval, že chce ústavní kroky udělat, a to poměrně rychle,“ řekl.

Podle Jurečky jak prezident, tak premiér Andrej Babiš (ANO) uznali, že ani neexistuje „matematická ani politická šance“, že by mohl dosluhující premiér sestavit nový vládní kabinet. „Oceňuji to, že to jak Andrej Babiš, tak Miloš Zeman takto řekli,“ řekl Jurečka.

Vláda by mohla fungovat před koncem listopadu, myslí si Jurečka

Zeman v rozhovoru souhlasil s tím, že vláda musí vzniknout bez odkladů. To podle Jurečky může znamenat, „pokud bude dobrá vůle“, zhruba dva týdny od konce ustavující schůze Poslanecké sněmovny.

„Když se bude dařit, bude to třeba ve středu, čtvrtek, příští týden. V ten okamžik by měla vláda Andreje Babiše bezodkladně podat demisi,“ řekl Jurečka s tím, že právě poté může prezident jmenovat nového předsedu vlády. Fiala pak pravděpodobně v řádu jednotek dnů odešle nominace ministrů v kabinetu a požádat o jejich jmenování.

Zodpovědnost za personální složení vlády podle Jurečky nese premiér, Ústava podle něj prezidentovi nedává možnost do obsazení postů zasahovat. „Byl bych rád, abychom postupovali v souladu s Ústavou a se zvyklostmi, které tady v minulosti byly,“ dodal.

Jurečka odmítl, že předsedové stran při výběru ministrů brali v úvahu, zda se budou Zemanovi zamlouvat. „Na tuto hru je velmi nebezpečné přistupovat,“ uvedl s tím, že by tak budoucí kabinet vytvářel precedens. „Že prezident si přisvojuje pravomoci, které mu vůbec nenáleží,“ řekl.

S aktivací článku 66 musíme stále počítat, míní Jurečka

Zemanovu zdravotní způsobilost odmítl předseda lidovců hodnotit. Závěry nechce vytvářet ani ze Zemanova pátečního rozhovoru, ani z tiskové konference představitelů prezidentova lékařského konzilia. „Pro mě je důležité to, co dostane písemně předseda Senátu,“ uvedl Jurečka s tím, že právě na základě zprávy je třeba se rozhodnout o dalším postupu.

„Jedna věc je udělat některé základní kroky, které můžeme označit za velmi administrativní, druhá věc je dlouhodobá zátěž a schopnost úřad dlouhodobě vykonávat,“ poznamenal. V pátek prezentovaný výstup členů konzilia podle něj naznačoval jak otázky v rozsahu vykonávaných pravomocí, tak obavu k budoucímu vývoji.

Budoucí kabinet oznámil, jaké resorty připadnou jakým stranám, jejich personální obsazení však ještě nechce komentovat. „Kroky mají postupnou souslednost, přijde mi logické napřed v pondělí podepsat koaliční smlouvu, zveřejnit koaliční program, a pak postupovat dál,“ řekl Jurečka.

Vláda bude mít více členů, než dosluhující Babišův kabinet. Jurečka však upozornil, že ministerstev nepřibyde. „Zůstává 14 kamenných ministerstev, které známe dlouhé roky v České republice, ale je nutné, aby byli tři ministři, kteří si vezmou konkrétní agendu,“ řekl Jurečka.

Jsou jimi věda, výzkum a inovace s agendou v objemu k 50 miliardám korun. Ministr pro evropské záležitosti bude důležitý jak pro české předsednictví EU, tak pro koordinaci evropských agend na úrovni jednotlivých resortů, řekl Jurečka. Ministr pro legislativu pak podle něj zajistí kvalitu legislativního procesu od přípravy návrhů po kvalitní činnost legislativní rady vlády.

Předseda KDU-ČSL odmítl, že by postů přibylo kvůli většímu počtu stran ve vládě. „Má to praktické výhody a smysl,“ řekl. „Nechci dělat politiku (…), že jeden ministr, Karel Havlíček, je ministr dopravy, ministr průmyslu a obchodu, a ještě dělá koordinaci vědy a výzkumu. Potom to taky tak vypadá,“ řekl Jurečka. Dosluhující kabinet budoucí vládě vyčítá, že prosazuje úspory, ale zřizuje nové úřady, a tím plýtvá veřejné finance.

obrázek
Zdroj: ČT24