Prezident plánuje jmenovat premiérem Fialu

Události: Zeman se chystá jmenovat Fialu premiérem (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman plánuje jmenovat lídra vítězné koalice SPOLU Petra Fialu (ODS) premiérem. Řekl to Frekvenci 1. Nebude to žádný problém, uvedl v rozhovoru, kde komentoval i svůj zdravotní stav. Souhlasí s tím, že nová vláda musí vzniknout rychle. Současný předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nemá zájem stát se premiérem, poznamenal prezident, který s ním o demisi současné vlády mluvil telefonicky.

Prezident veřejně promluvil poprvé od 1. září, kdy v Brně zahájil školní rok. Médiu poskytl rozhovor poprvé od 22. srpna, kdy s ním hovořil server Blesk.cz. 

Zeman, který se léčí v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), řekl, že se cítí naprosto normálně, a protože není přetížený, tak i lépe než obvykle. Uvedl, že už měsíc nekouří. „Můj skutečný stav je založen na tom, že mně nechutná jíst a že špatně trávím. Kroky, které se tady v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální, a díky bohu za to,“ uvedl prezident.

Prezident je podle premiéra „v absolutně lepší“ kondici, než když s ním hovořil osobně 10. října před převozem do nemocnice. „Můžu potvrdit, že pan prezident funguje úplně normálně, mluví normálně,“ řekl Babiš. 

Pověřovat Babiše postrádá smysl. Nikdo s ním nechce jednat, řekl Zeman

Po pátečním telefonickém rozhovoru s prezidentem uvedl končící premiér Babiš, že plánuje Zemanovi demisi vlády písemně odevzdat okamžitě po skončení ustavující schůze Poslanecké sněmovny. „Čekáme na ustanovení sněmovny, pokud ustanoví orgány, okamžitě svolám vládu a podáme demisi,“ uvedl Babiš. Dodal, že o přesném termínu se Zemanem nehovořil.

„Myslím si, že tam nebude žádný problém, protože Andrej Babiš, se kterým jsem před chvílí telefonicky mluvil, nemá zájem o to, stát se premiérem. Důvod je celkem prostý, že s ním nikdo nechce jednat,“ okomentoval prezident.

„Já mu potvrdil, že to nemá smysl, protože pan (předseda ODS Petr) Fiala se se mnou nechtěl vůbec setkat. Pětiblok (ODS, KDU-ČSL, TOP 09, STAN, Piráti) má 108 hlasů a vůbec se s námi nechtějí bavit,“ řekl Babiš Radiu Z. ANO tak nemá s kým vyjednávat a je nereálné něco zkoušet, podotkl premiér.

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana pro Frekvenci 1 (zdroj: ČT24)

Babiš s prezidentem probíral také to, proč ho v pátek nemohl z rozhodnutí nemocnice vidět osobně. „Byli jsme překvapeni, že mi nebyla umožněna návštěva,“ uvedl. V nemocnici jsou nicméně zakázané návštěvy a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček dodal, že Babiš se s prezidentem chtějí setkat osobně. „Považují to za vhodnější než telefonát nebo videokonferenci,“ uvedl na Twitteru.

Babiš uvedl, že bez jeho vědomí požádal o výjimku ze zákazu návštěv ministr Lubomír Metnar (za ANO), nebyla mu však udělena. „Abych to lámal přes Metnara, se mi nechce,“ uvedl na to, zda se bude do nemocnice snažit dostat.

Fiala se se Zemanem spojí v sobotu

Kandidát na premiéra Petr Fiala prezidentova slova uvítal. V sobotu bude hlavu státu prostřednictvím videokonference informovat o shodě formující se koalice Spolu a PirátiSTAN na hlavních programových principech a připravenosti co nejdříve sestavit novou vládu. Česko je podle něj ve složité ekonomické i epidemiologické situaci a potřebuje novou vládu s jasným mandátem vycházejícím z výsledků voleb.

„Budu prezidenta informovat o tom, že zástupci obou koalic se dokázali velice rychle shodnout na hlavních programových principech a že jsou připraveni co nejdřív sestavit funkční vládu. V této souvislosti vítám sdělení pana prezidenta Zemana, že je připraven mne jmenovat do funkce premiéra a udělat všechny ústavní kroky, které jsou nezbytné pro vytvoření nové vlády,“ uvedl Fiala.

S prezidentem bude jednat videokonferenčně v sobotu ve 13:00 z brněnské centrály občanských demokratů.

Ve sněmovních volbách Zemana překvapil neúspěch Pirátů, byl extrémnější, než čekal. Piráti, kteří do voleb šli v koalici se Starosty a nezávislými (STAN), získali čtyři mandáty. Mají ale být součástí vznikající vlády společně s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Zeman také uvedl, že si prostudoval programy všech politických stran. Program ODS mu je sympatický, zkritizoval naopak priority Strany zelených.

Novou vládu Zeman jmenuje na zámku v Lánech, nikoli na Pražském hradě. V rozhovoru nesdělil, zda jmenuje vládu ve složení, které Fiala navrhne. „Ze své strany udělám vše pro to, aby tato vláda vznikla co nejrychleji,“ řekl.

Hlava státu též uvedla, že si váží svého kancléře Vratislava Mynáře, že zdokumentoval, jak Zeman v nemocnici podepisuje svolání sněmovny. Samozřejmě je podpis pravý, řekl prezident. Mynář video 21. října zveřejnil. Žalobci v Praze 6 podle serverů Aktuálně.cz a Respekt.cz prověřují, zda se okolí prezidenta nedopustilo padělání jeho podpisu na dokumentu, a tím i přisvojení pravomocí prezidentského úřadu.

Je třeba vyčkat na další zprávu z nemocnice, zní ze Senátu

Předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou potěšilo, že se Zemanův zdravotní stav zlepšil. „Mnohé spekulace, které do této doby byly (…), rozptýlil,“ řekla. Aktivace článku 66 Ústavy ale podle ní není zcela pasé. „Neměli bychom rezignovat na postup, který jsme dali (…) Budeme vyžadovat znovu aktualizaci, novou zprávu ÚVN, ta by měla být tím hlavním, co je pro nás směrodatné,“ řekla Adamová.

„Postoj Senátu bude konzistentní,“ uvedl předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS). Pokud by zdravotníci přinesli informace o lepšícím se stavu prezidenta, tak by podle Vystrčila senátní organizační výbor věděl, že je schopen vykonávat povinnosti z úřadu plynoucí. „Tím pádem bychom se nemuseli dále zabývat tím, zda nějakým jiným způsobem nahradit výkon jeho pracovních povinností jinými osobami,“ řekl ve vysílání ČT24.

Pokud bude Zeman schopen vykonávat minimálně nejdůležitější povinnosti prezidenta, k převodu jeho pravomocí podle něj není důvod. „Ideální by bylo kdybychom dostali ještě zprávu od lékařů. Pokud se tak ale nestane, tak nepředpokládám, že bychom sami přijali usnesení o aktivaci článku 66,“ uvedl předseda Senátu.

Podle Vystrčila ze Zemanových slov lze vyčíst, že sám svůj stav nepovažoval za „úplně ideální“. Ačkoliv lze z prezidentova vyjádření pro média vyčíst zlepšení, další zpráva z nemocnice by podle něj mohla zcela „rozptýlila mlhu“. „Jednání na organizačním výboru by bylo zcela jednoznačné a bezproblémové,“ uvedl Vystrčil.

Vystrčil: Jsem rád, že se prezidentův stav zlepšil (zdroj: ČT24)

Další podrobné informace ze strany ÚVN jsou třeba také podle senátora Lukáše Wagenknechta (Piráti), bez nich by podle něj „nebylo vhodné dál postupovat v problematice článku 66“. Wagenknecht vnímá jako pozitivní, že se zřejmě prezidentův stav zlepšil. „Potěšilo mě primárně to, že by rád jmenoval nového premiéra co nejdříve,“ uvedl. 

Rozhodnutí o pověření Fialy Pekarová Adamová uvítala. Je podle ní jediným možným a logickým krokem. Komplikovat situaci by podle ní bylo „vyloženě nezodpovědné,“ uvedla ve vysílání ČT24.

Zemanovy další kroky nechce předjímat. Připomněla, že Ústava nezmiňuje, že by měl prezident zasahovat do personálního obsazení ministerských postů, ačkoliv tak Zeman v minulosti činil. „V tomto okamžiku by bylo něco takového předjímáním, spekulací,“ uvedla. Pokud by přesto nastaly komplikace, jsou strany připravené své kandidáty hájit, dodala.

Reakce politiků na vyjádření prezidenta Miloše Zemana (zdroj: ČT24)

Jako uklidňující hodnotil Zemanův výrok předseda STAN Vít Rakušan. „Všichni doufali, že postup (…) bude standardní. Teď je tu velká šance, že snad vláda může vzniknout poměrně rychle a zadruhé, že nebudou ústavní otazníky, zda vznikla tak, jak vzniknout měla,“ řekl. Z minulosti je známé, že Zeman měl k některým ministerským kandidátům výhrady, Rakušan nicméně věří, že k takovému scénáři nedojde.

Předseda STAN doufá, že nebude nutné přistoupit k aktivaci článku 66, informací ze strany zdravotníků však bude třeba více. „Každá další podrobnější informace je žádoucí,“ uvedl, z vyjádření lékařského konzilia podle něj ale evidentně vyplývá, že se Zemanův zdravotní stav zlepšil. Před zastavením kroků k převodu pravomocí prezidenta je však podle něj nutné vyčkat na Fialův sobotní rozhovor se Zemanem.

Záměr jmenovat Petra Fialu premiérem podle předsedy SPD Tomia Okamury ukazuje, že má Zeman „reálný pohled na situaci – vždycky reálný pohled měl, a podle toho hodlá postupovat“. Očekává, že Zeman bude postupovat podle kroků stanovených ústavou. Neznamená to však podle něj, že prezident automaticky přijme obsazení všech ministerských křesel. „Není ještě známo, jaké bude stanovisko prezidenta, ostatně ještě nejsou ani známi všichni kandidáti na ministry,“ poznamenal.

Páteční rozhovor Zemana na Frekvenci 1 podle předsedy SPD dokládá, že prezident je schopný své ústavní pravomoci vykonávat. „Je nepřijatelná diskuse o odebírání pravomocí prezidentu republiky,“ řekl. „Tyto spekulace bych nerozvíjel, myslím, že to teď určitě není tématem,“ řekl Okamura.

Tomio Okamura k vyjádření prezidenta Zemana (zdroj: ČT24)

Podle předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného je velmi důležité jasné slovo prezidenta republiky. „V pondělí bude ustavena nová sněmovna, a budou následovat další ústavní kroky, kde už hlava státu hraje klíčovou a důležitou roli. Jsem rád, že se zdravotní stav zlepšil, a že bude moci dostát všem svým pravomocem a povinnostem, které z Ústavy vyplývají,“ řekl Výborný v 90′ ČT24. Dodal, že k debatám o aktivaci článku 66 přispělo zejména okolí prezidenta.

Poslanec ANO Jaroslav Bžoch reagoval, že byly debaty ohledně aktivace článku 66 předčasné a místy až za hranou slušného chování. „Vyřizovat si osobní účty s panem prezidentem tím, že ho budu zbavovat pravomocí, je myslím špatně, a nepatří to do politické kultury,“ sdělil. Souhlasil však s Výborným v tom, že tuto situaci přineslo i okolí prezidenta. V době hospitalizace podle něj prezident neměl žádné ústavní povinnosti.

90′ ČT24: Prezident Zeman jmenuje Fialu premiérem (zdroj: ČT24)

Ústavní právníci se neshodují, zda je nutné podat demisi osobně

Demisi končící vlády plánuje Babiš doručit prezidentovi písemně. Někteří ústavní právníci ale zastávají názor, že premiér musí Zemanovi dokument sám odevzdat. Profesor ústavního práva Jan Kysela řekl Deníku N, že prezident může podle jeho názoru přijmout demisi od premiéra jen osobně.

Jiný postoj zastává další ústavní právník Marek Antoš. „Způsob doručení demise do rukou prezidenta není rozhodující, lze tak tedy učinit i bez osobního setkání. Svědčí o tom i dlouholetá ústavní praxe: do rukou prezidenta podávají prostřednictvím předsedy vlády demisi i jednotliví ministři, přitom ne vždy předseda vlády jejich demisi prezidentovi předal osobně, běžné je doručování úřední korespondencí,“ sdělil. Doplnil, že demise by v zájmu právní jistoty v každém případě měla mít písemnou formu.

S Antošem souhlasí i další expert na ústavní právo Jan Kudrna, který rovněž míní, že osobní předání demise předsedy vlády prezidentovi není nutné. To, že článek 73 Ústavy ČR výslovně hovoří o podání demise „do rukou prezidenta republiky“, vnímá jako použití slavnostního jazyka.

„Jde o právní úkon, pro který není výslovně předepsaná forma. Běžně spočívá v osobním předání rezignační listiny,“ vysvětlil s tím, že ačkoliv se demise premiéra obvykle předává osobně, předání pouze v písemné formě na její platnosti nic nezmění. „Formalistickými výklady bych se nezatěžoval, právní závaznost je stejná. Ostatně se tak v minulosti již dělo a nikdy to žádné otázky a výkladové spory nevyvolalo,“ řekl.