Prezident by měl zůstat v nemocnici ještě několik týdnů, řekl Zima. Jeho onemocnění nelze podle Pafka zcela vyléčit

Konzilium ke zdravotnímu stavu prezidenta republiky (zdroj: ČT24)

Stav prezidenta Miloše Zemana nadále vyžaduje hospitalizaci. V nemocnici by podle vedoucího lékařského konzilia a rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy měl zůstat ještě několik týdnů. Konzilium došlo k závěru, že současné zdraví hlavě státu nedovoluje se plně věnovat pracovním povinnostem, Zima je však přesvědčen, že například jmenovat vládu bude schopen. Člen konzilia Pavel Pafko uvedl, že Zeman trpí chronickým jaterním onemocněním, které nelze zcela vyléčit, lze ho však kompenzovat.

Lékařské konzilium se v Ústřední vojenské nemocnici, kde prezident leží od 10. října, sešlo poprvé. Jeho členové se ale se stavem Miloše Zemana předem seznámili. „Prezidentův stav i nadále vyžaduje hospitalizační péči a v tento moment mu neumožňuje věnovat se naplno pracovním povinnostem,“ řekl po schůzce vedoucí konzilia, končící rektor Karlovy univerzity a lékař Tomáš Zima.

Podrobněji o stavu Miloše Zemana promluvil člen konzilia Pavel Pafko v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál. Řekl, že „pacient má chronické jaterní onemocnění“, které je dlouho  bezpříznakové, nebo má minimální příznaky. Nelze ho zcela vyléčit, ale lze ho „kompenzovat a vylepšit“. Na dotaz moderátora, že se spekuluje o cirhóze, řekl Pafko, že ano. Sám prezident řekl v rozhovoru Frekvenci 1, že se nyní cítí „lépe než obvykle“ a že měsíc nekouří.

Tomáš Zima tak široce jako Pavel Pafko hovořit nechtěl ani bezprostředně po jednání, ani v rozhovoru v Událostech, komentářích. „Pan prezident trpí chronickým onemocněním, které se krátkodobě zhoršilo. Bylo to možná i tím, že hospitalizace v září byla krátká. (…) Teď na něj apelujeme s panem profesorem Zavoralem, aby v nemocnici zůstal ještě několik týdnů, aby se organismus posílil a v krátké době se do nemocnice zase nevrátil,“ řekl. Poznamenal, že se v konziliu dohodli, „že nebudeme sdělovat diagnózy, že sdělíme, že se jedná o chronické onemocnění“.

UDÁLOSTI: Prezident se cítí lépe než obvykle (zdroj: ČT24)

Zima za konzilium zdůraznil, že stanovení prognózy dalšího vývoje prezidentova zdravotního stavu je i nadále velmi obtížné. „Charakter i manifestace základního onemocnění jsou jistě velmi závažné. Upřesňování prognózy bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo obtížně léčebně ovlivnitelné. Nezbytná je aktivní spolupráce pacienta,“ řekl.

Jmenovat novou vládu by ale podle něj Miloš Zeman v horizontu dvou nebo tří týdnů mohl, a to třeba i v Lánech, jak prezident sám prohlásil. Neznamená to však, že na zámku pak již zůstane. „Někdy se pacientům dává, já říkám, propustka na víkend, když se stav vylepší. To je otázka spíše na ošetřující lékaře,“ podotkl šéf konzilia.

Členové konzilia se podle Zimy seznámili během října se zdravotnickou dokumentací prezidenta Zemana a měli možnost jej také vyšetřit. Shodli se na tom, že prezidentovi je poskytována špičková péče, souhlasili i s diagnózami a terapeutickými postupy.

Vystrčil: K převodu prezidentských pravomocí teď není důvod

Pokud Miloš Zeman bude schopen vykonávat minimálně nejdůležitější povinnosti prezidenta, k převodu jeho pravomocí podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) není důvod. Vystrčil tak reagoval na vyjádření konzilia.  

Pro Vystrčila zjištění konzilia znamenají, že Zeman „některé pracovní povinnosti je schopen vykonávat, to znamená minimálně ty nejdůležitější“. „Podle mého osobního názoru to potom není o tom, že bychom začali připravovat aktivaci článku 66 (ústavy). Je dobré vyčkat a věřit, že se jeho zdravotní stav bude dál zlepšovat,“ dodal.

Situací kolem prezidentova zdravotního stavu se má příští úterý zabývat senátní organizační výbor. Měl původně řešit, zda je s ohledem na Zemanův pobyt v Ústřední vojenské nemocnici potřeba, aby se sněmovnou rozhodl o převodu pravomocí prezidenta kvůli přijetí demise současné vlády a jmenování vlády nové.

Zeman je v dobré kondici, vzkázal Mynář

Po přeložení z kliniky intenzivní medicíny na standardní pokoj rehabilitačního oddělení je Zeman podle kancléře Vratislava Mynáře v dobré náladě i kondici, „šprýmuje“. Po celou dobu hospitalizace pracuje a monitoruje povolební vývoj, v pokoji sleduje televizní zpravodajství. „Standardní režim to není, ale pan prezident pracuje tak, jak je potřeba,“ dodal Mynář. České televizi řekl, že na návštěvu může chodit k prezidentovi jeho rodina a výjimku z pracovních důvodů dostal také on jako vedoucí prezidentské kanceláře.

Pro Radiožurnál Mynář uvedl, že ze subjektivního hlediska podle něj Zeman potřebuje posílit motoriku a ochablé svaly. Zdravotní stav Zemana posoudilo v pátek konzilium, o jeho sestavení a činnosti má vedoucí prezidentské kanceláře informace jen z médií, s lékařskou radou Hrad nekomunikuje. Mynář však věří, že prezidentův zdravotní stav mu umožní, aby novou vládu jmenoval osobně.

Někteří členové multioborového konzilia už dříve v médiích uvedli, že měli možnost prezidenta prohlédnout. Ve čtvrtek nemocnice uvedla, že Zemanův stav se zlepšil a přeložila ho z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj rehabilitačního oddělení.

Kvůli epidemii koronaviru je nemocnice uzavřena pro návštěvy. Dopoledne proto prezident s premiérem Andrejem Babišem (ANO) hovořil telefonicky o demisi vlády. Shodli se, že se chtějí setkat osobně, považují to za vhodnější než telefonát a videokonferenci, uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru. S videokonferencí naopak souhlasil předseda ODS Petr Fiala, který by měl s Milošem Zemanem takto jednat v sobotu.

Demisi vlády plánuje končící premiér prezidentovi písemně odevzdat okamžitě po skončení ustavující schůze Poslanecké sněmovny.