Petr Fiala zůstává šéfem ODS. Straně slíbil vládní křesla do dvou let

Na sobotním kongresu občanských demokratů obhájil svůj předsednický mandát už potřetí Petr Fiala. Podporu mu vyjádřilo z více něž pětistovky účastníků kongresu 470 občanských demokratů. Post první místopředsedkyně obhajovala Alexandra Udženija, delegáti ji ovšem nezvolili. Druhý pokus odmítla. O její křeslo se poté přihlásili Zbyněk Stanjura, Pavel Novotný a Marie Kubíková, strana z nich i na popud Fialy vybrala Stanjuru.

Petr Fiala před pražským kongresem dostal nominace ze všech regionů a neměl vyzyvatele. „Znamená to, že členové ODS věří cestě, kterou jsem jim nabídl, a vidí výsledky,“ zhodnotil to Fiala.

V hlasování získal 90,6 procent z 505 platných hlasů; nad 90 procent hlasů získal i na dvou předchozích kongresech. Po svém znovuzvolení předsedou Fiala straníkům slíbil, že v době příštího kongresu bude ODS „silná vládní strana“.

Ve svém kandidátském projevu, který trval přibližně čtyřicet minut, nejprve poděkoval voličům i straníkům. „Kdybych vám před lety sliboval, že ODS bude mít druhou nejvyšší ústavní funkci, nevěřili byste mi. Ale dnes je šéfem Senátu Jaroslav Kubera. Senát je dnes silná a užitečná pojistka demokracie,“ vyzdvihl Fiala. V úvodu svého projevu se odkazoval na zesnulého filozofa a politologa Rogera Scrutona.

Z opozičních pozic pak kritizoval vládní Národní investiční plán a premiéra Andreje Babiše (ANO) přirovnal k baronu Prášilovi. „Znepokojuje mě, jak si zvykáme na vládní newspeak. Tohle totiž není plán, ale seznam všeho rozestavěného a vytouženého,“ prohlásil s tím, že vláda podle něj zpronevěřila růst české ekonomiky.

Šéf ODS se vyslovil pro slušnou a demokratickou politiku. Pokud by se ODS ujala vlády, slibuje Fiala zdvojnásobení investic do dopravní infrastruktury tak, aby dosáhly tří procent HDP. Investice do školství by měly stoupnout na pět procent HDP, do výzkumu a inovací by mělo jít jedno procento. „Místo marketingových seznamů máme skutečný investiční plán,“ konstatoval. Fiala chce například snížit a zjednodušit daně. „Nemůžete slíbit každému všechno, ale každému to podstatné,“ dodal.

Na pozdější dotaz, kde na to chce vzít, upřesnil, že vedle úspor vidí i sto miliard korun, které současná vláda bez rozmyslu utrácí a ze kterých by investice do budoucnosti ODS financovala.

Fiala ve svém kandidátském projevu také zdůraznil význam západního směřování Česka. „Pro skutečného konzervativce není Západ jedna z možností, ale kotva. A to bez ohledu na větší nebo menší omyly, jichž se dopouští. Skutečný konzervativec ví, že Evropskou unii neničí myšlenka čtyř svobod, ale ambiciózní političtí inženýři v Evropské komisi nebo v čele některých států,“ prohlásil.

Současná vláda se podle Fialy řídí heslem: Nemyslete na budoucnost a užívejte si současnost. „Chtěl bych, aby platilo: Zlepšeme si přítomnost, protože se to dá, a mysleme na budoucnost, protože se to musí,“ řekl.

Babišův kabinet podle něj nesplnil sliby, které dal učitelům, neudělal nic ve věci dostupného bydlení, zdravotnictví udržuje v netransparentní mlze a nezrušil superhrubou mzdu a nesnížil daně. To vše chce ODS změnit; zaměřit se strana hodlá také na mladší generace: „Znamená to dosáhnout velké dohody o důchodové reformě.“

V podzimních krajských volbách chce Fiala získat pro ODS hejtmanské funkce, nyní není občanský demokrat v čele žádného z krajů. V kampani hodlá Fiala objet všechny okresy. „Myslím, že šance na hejtmany máme třeba ve Středočeském, Královehradeckém nebo Jihomoravském kraji,“ upřesnil později Fiala.

Příště bude ODS ve vládě, slíbil Fiala

Do konce roku chce mít Fiala jasno, v jaké formaci ODS půjde do voleb sněmovních. Za reálné pokládá, že do hlasování o novém složení sněmovny půjde místo dosavadních pěti opozičních středopravicových stan jen trojice. O spolupráci jakých subjektů ale půjde, zatím neví. Podle něj je možné, že jedním z nich bude i samostatná ODS. „Nechceme plýtvat hlasy pravicových voličů,“ řekl.

V příští vládě by ale měla ODS rozdávat karty, myslí si Fiala. Nadcházející sněmovní volby budou podle něj referendem. „O tom, zda má být politika divadlo, show a festival výtržností, nebo je to solidní práce, odpovědnost za stát, která vyžaduje kompetenci a program a výsledky. Ucházím se o mandát vést tažení za slušnou a kompetentní konzervativně-liberální politiku proti různým politickým klaunům, prázdnému populismu a mistrům facebookových lží,“ uvedl.

Politolog Petr Fiala je v čele ODS od roku 2014 (zdroj: ČT24)

Později Fiala řekl, že nepovažuje šéfa hnutí ANO Babiše za neporazitelného. Podle Fialy to ukázal výsledek ODS v loňských evropských volbách. „Náskok ANO vůči ODS, který byl v roce 2017 skoro 20 procentních bodů, se zmenšil na nějakých sedm,“ připomněl šéf ODS. 

Na Fialovo heslo, které chce z Česka udělat Zemi, která vítězí, reagoval na sociální síti premiér Babiš. Podle něj je pravdivé, a to díky jeho hnutí a bez ODS ve vládě. ODS Babišovi na oplátku připomněla, že nestavění dálnic či drahé zakázky vítězství nepředstavují. 

Kongres ODS pak provázely i další twitterové výměny názorů šéfa vládního hnutí ANO a opozičních občanských demokratů. Babiš totiž večer v kritice pokračoval, když sdílel odkaz na necelých 30 stránek dlouhý dokument, který podle něj na jednotlivých kauzách shrnuje „zdrcující“ dopady vládnutí ODS na ekonomiku a život občanů. Občanští demokraté kontrovali, že je škoda, že Babiš nepíše o sobě v 90. letech, jak „si tykal s kmotry, hrál s nimi tenis a neskutečně zbohatl“.

Vystudoval obor český jazyk a dějepis na tehdejší Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Brně (dnes Masarykova univerzita, 1988). V roce 1996 se stal docentem a v roce 2002 jako vůbec první v Česku profesorem pro obor politologie. Specializuje se na srovnávací politologii a evropskou politiku.

Praxe: Po studiích pracoval jako historik v Muzeu Kroměřížska, redaktor Lidové demokracie nebo v nakladatelství Atlantis. Na Masarykově univerzitě spoluzakládal katedru politologie, byl i ředitelem Mezinárodního politologického ústavu (1996-2004) a krátce vedl Fakultu sociálních studií.

V letech 2004 až 2011 působil Fiala na Masarykově univerzitě jako rektor. Vedl také Českou konferenci rektorů (2009-2011) a do května 2012 byl devět měsíců prorektorem MU.

Politika: Od září 2011 do dubna 2012 působil jako hlavní vědecký poradce premiéra Petra Nečase, od května 2012 do července 2013 byl jako nestraník ministrem školství v Nečasově vládě. V roce 2013 vedl jako bezpartijní kandidátku ODS v Jihomoravském kraji, stal se tehdy poslancem a v listopadu téhož roku vstoupil do strany. V lednu 2014 byl zvolen předsedou ODS. V roce 2017 byl znovu zvolen do sněmovny, od listopadu téhož roku je jejím místopředsedou.

Rodina: Fiala je ženatý, má tři děti. 

Petr Fiala
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Udženiju nezvolili první místopředsedkyní strany

O pozici prvního místopředsedy se ucházela pouze obhajující Alexandra Udženija. V prvním kole ji ale kandidáti nezvolili. Místo ní ve druhém kole zvítězil Stanjura.

Funkce řadových místopředsedů pak pohodlně obhájili senátor Miloš Vystrčil a poslanci Martin Kupka a Martin Baxa. Končícího Evžena Tošenovského nahradil jiný europoslanec Alexandr Vondra, který dostal nejvyšší počet hlasů. Všichni uspěli v prvním kole, nechali za sebou Pavla Novotného a Marii Kubíkovou.

Šéfové TOP 09, KDU-ČSL a STAN vyzvali občanské demokraty ke spolupráci

Občanské demokraty před volbou vedení pozdravila šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Pochválila dosavadní společné kroky, zdůraznila, že ODS a TOP 09 mají společné priority a vyzvala ke spolupráci. „Nemusíme se shodnout v tématech klimatických změn nebo přijetí eura. Ale většina z nás chce zbavit Českou republiku agrosocialistické vlády, která se opírá o komunisty,“ uvedla.

Šéf KDU-ČSL Marek Výborný rovněž ve své zdravici rovněž kritizoval vládní politiku s tím, že koalice nehledí do budoucnosti. Také on vyzval opozici, k níž jeho strana a ODS patří, ke spolupráci. „Jsme tradiční politické strany, víme, co znamená úspěch i pád. Ale jsme na jedné palubě, možná v jedné kajutě, ze všech stran k sobě máme nejblíže. Je naší povinností hledat model předvolební spolupráce, i když to nemáme v genetické výbavě,“ řekl. Stejně jako Fiala se ve svém projevu odkazoval na zesnulého Scrutona.

„Jsme přátelé, říkáme si věci upřímně, naše dohody platí, ale nemusíme se vším stoprocentně souhlasit,“ zahájil svůj projev šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Také on vyzval strany ke spolupráci. Připomněl ale, že Starostové a občanští demokraté si vedle toho i férově konkurují, to je ovšem podle Rakušana možné jedině v normálních demokratických podmínkách. Ty ale současná vláda podle něj nevytváří.

„Nechceme dobu, kterou ovládají falešní mesiáši, kteří nikdy nesplní, co slíbí,“ uvedl v narážce na Babišovu politiku. Je podle něj nutné, aby se opoziční strany spojily k obnově hodnot a pojmů, kdy „komunista je komunistou“ a „estébák je estébákem“. Za to si vysloužil na kongresu ODS potlesk.

„Jsme rozdílné strany. Máme rozdíly vůči KDU-ČSL, STAN, TOP 09. Ale co zaznělo, a říkám to i já, nemůžeme myslet na rozdíly, ale na to, co nás spojuje. I na tuto zemi. Tato země má vážný problém, má vládu, která promarňuje roky ekonomického růstu, premiéra, který se věnuje svým problémům, místo aby řešil problémy země,“ reagoval na výzvu šéf ODS Fiala.

UDÁLOSTI: ODS má nové vedení, Udženiju nečekaně nahradil Stanjura (zdroj: ČT24)

Věcnost a méně ambicí, vzkázali Fialovi Piráti a komunisté

Ke znovuzvolení předsedou mu gratuloval také šéf Pirátů Ivan Bartoš. Podle svých slov se těší na další spolupráci tam, kde se programy ODS a Pirátů potkávají. „A na vysokou míru věcnosti tam, kde se naopak rozcházejí a kde probíhá ona zdravá soutěž politických idejí. Demokracie je diskuse,“ napsal na Twitteru.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik popřál Fialovi rozumnou míru ambicí a umění vnímat i názory druhých. Okomentoval také Fialův kandidátský projev: „Nic nového pod sluncem. Modrý pták s poněkud pochroumanými křídly, a přesto nezřízenou touhou vládnout. Chybí sebemenší sebereflexe nebo náznak lítosti nad tím, kam v minulosti zemi dovedl,“ uvedl. Fialovi proto popřál „rozumnou míru ambicí, a především umění vnímat i názory druhých“.

Předseda ČSSD Jan Hamáček na Twitteru kritizoval programové plány ODS, která se podle něj ani trochu nezměnila. „ODS utahovala lidem opasky, škrtila platy i důchody. Propouštěla policisty. Zavedla zdravotnické poplatky nebo marodění bez nároku na nemocenskou. A v projevu staronového předsedy Fialy je to tu zase. Osekávání veřejných služeb, sliby miliard do školství, penzí nebo do investic, které v rozpočtu nejsou,“ uvedl. 

Program jednodenního kongresu ODS ve Vysočanech se protáhl do pozdních večerních hodin. Kvůli zpoždění ve volbě předsednictva nakonec kongres po 21:45 vypustil z plánu představení volebních priorit. Podle původního harmonogramu měli teze kampaně občanští demokraté představit kolem 18:00. I kvůli tomu, že by věc neměla v pozdních hodinách patřičnou mediální pozornost, strana podle moderátorky kongresu Jany Černochové zváží svolání zvláštní programové konference.

Krátce před závěrem kongresu se ODS v několika usneseních přihlásila k Izraeli, odmítla „bezobsažný styl současné polokomunistické vlády“ či vyzvala kabinet, aby minimalizoval dopady důsledků politiky Evropské unie proti změnám klimatu. Strana v pozdních večerních hodinách oproti původním plánům hlasování o usneseních předřadila před část politické diskuse, aby předešla tomu, že v úplném závěru už kongres nebude schopný se usnášet.