Fiala bez vyzyvatele? „Kočár dobře jede,“ říká o vedení ODS pražský exprimátor Svoboda

Události, komentáře: Bohuslav Svoboda, Petr Havlík a Martin Kadeřábek diskutovali o ODS (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté si v sobotu zvolí nové vedení. Nad pozicí a vyhlídkami ODS se v Událostech, komentářích České televize zamýšlely tři politické generace strany. Bohuslav Svoboda, poslanec ODS a bývalý pražský primátor, Petr Havlík, jeden ze spoluzakladatelů strany a Martin Kadeřábek, člen Mladých občanských demokratů a teplický zastupitel.

Post lídra obhajuje na sobotním kongresu občanské demokracie Petr Fiala a nemá protikandidáta. Nominace na prvního místopředsedu, respektive místopředsedkyni získali Alexandra Udženija a Alexandr Vondra, ten ale hodlá usilovat jen o řadovou místopředsednickou pozici. Podle Bohuslava Svobody je to, že lídr nemá konkurenta, ale pro stranu dobře.

„Myslím, že to v zásadě je dobře, když si vezmeme, že od roku 2014, kdy byl největší propad ODS, se strana posunula nahoru, jsem přesvědčen o tom, že to je zásluha toho týmu, který to dělal, a ten je vedený Petrem Fialou,“ nevadí Svobodovi chybějící vyzyvatelé lídra Fialy.

„Navíc Petr Fiala je politolog, otec politologie v naší zemi, a myslím si, že i jeho odborná, politická profesionalita je věc, která nám velmi pomohla a pomáhá,“ dodal. A nemyslí si ani, že by to mohlo svědčit o malé konkurenci charismatických a dravých osobností, které by se snažily dostat na vrchol. „Nevnímám konkurenci ve fázi, kdy kočár dobře jede. Přepřahá se, když kočár přestane jet,“ říká Svoboda.

Spoluzakladatel ODS Petr Havlík si ale její „jízdu“ tolik nepochvaluje. „K sebeuspokojení nemůže být důvod, naopak. Politická strana, která reprezentuje nějaký politický proud a chce být opravdu plnohodnotným zástupcem svých voličů, musí deklarovat ambici vyhrát volby. Není možné dva dny před volbou (kongresem ODS, pozn. redakce) posílat veřejnosti signály, že se možná domluvíme s Babišem na koalici, když to bude nutné. To je pro mě nestravitelné,“ oponoval ve čtvrtečních Událostech, komentářích ČT24.

„Rešerši si musí každý udělat sám,“ říká jeden ze zakladatelů ODS

Havlík dříve ze strany vystoupil, jak sám řekl, „kvůli lidem, kteří začali se objevovat kolem Václava Klause“. Podle něj by bylo pro stranu dobré zrekapitulovat si „fundament, oprášit ho, a nehazardovat s pověstí a nehazardovat s intelektem voličů“.

Občanská demokracie by podle Havlíka měla především přesvědčit voliče, že se jí podařilo zbavit toho, co ji tížilo – kmotrů, velkých podnikatelů, kteří s ní hýbali. „Tu rešerši si musí každý udělat sám,“ dodal Havlík.

Dělicí čáru za minulostí strany podle něj nelze udělat. „Myslím, že z větší části se to podařilo, ale samozřejmě věci nějakou recidivu mají a vrací se, my se pak o těch lidech ex post dovídáme věci, které jsme ještě před pár lety netušili. Očistná lázeň, má-li to někdo takto chápat, je v poločasu,“ dodal.

„Má-li se společnost vyčistit, nějakou dobu to trvá a vždycky tam může ostrůvek starého přetrvávat,“ přizvukuje i exprimátor Prahy Svoboda.

Spolupráce ODS s Babišem není možná

Havlík za nebezpečí pro stranu považuje i uspokojení se současným výsledkem strany v průzkumech. „Pokud vysílám signál: Mně stačí těch 13, 14, 12, 15 procent, tak je to špatná zpráva. Vypadá tak, že se někdo spokojí se svojí osobní pozici, a to je pro dlouhodobější politickou perspektivu zhoubná pozice,“ dodal Havlík coby jeden ze zakladatelů strany.

„Ve všech volbách vlastně existuje základní otázka, na kterou je třeba si odpovědět, jestli je touha po změně větší než obava ze změny. Babiš hraje na toto: ‚Za mě se máte nejlíp, jak jste se kdy měli, žádnou změnu nechtějte.‘ Ti, kteří budou chtít změnu, možná budou hledat spíše Piráty, a jestliže ODS bude chtít uspět, musí hájit zájmy střední třídy, kterou Babišova administrativa téměř likviduje,“ zamyslel se závěrem Havlík.

Podle Bohuslava Svobody ODS nepočítá s variantou, ve které by bylo možné s Babišem spolupracovat. „Má takový konflikt zájmů a takové problémy, že je pro nás naprosto nepřijatelný. Říkám to naprosto oficiálně, protože povídání o tom, že s ním koketujeme, je nádherný výplod lživých mediálních fantazií, který jeho tým vytváří, abychom prodělali,“ soudí Svoboda. Koalice ANO a ODS prý „nepřipadá v úvahu“.

Konkurence u mladých? ODS „drtí“ Piráti

„Po příštích volbách si to neumím představit, protože se domnívám, že už to hnutí (ANO) nebude,“ reagoval pak na otázku možné povolební koalice s hnutím ANO člen Mladých občanských demokratů a zastupitel statutárního města Teplice Martin Kadeřábek.

ODS má těžkou konkurenci na bitevním poli také mezi mladými voliči. Poslední volby na školách vyhráli Piráti, získali skoro 25 procent, ODS byla až čtvrtá se 7 procenty a na učilištích nezískala ani 2 procenta. Stranickou slabinu ale Kadeřábek spatřuje jinde. „Občanská demokratická strana vypustila jedno poměrně důležité téma, a to téma je životní prostředí,“ upozorňuje člen Mladých občanských demokratů. 

Podle Havlíka má ODS „historickou šanci stát se integrující jádrem té pravice“. „Oprášit ty kořeny, protože si musíme definovat, co to vlastně ta pravicová politika je, na čem vlastně stojí. Na osobní svobodě, individuální odpovědnosti, liberální demokratizaci v právním státě a tržním hospodářství,“ dodal v Událostech, komentářích České televize.

„Musíme říct, že jdeme obhajovat lidi, kteří chtějí žít v zemi, kde bude platit rovná férová soutěž a rovné právo, ne selektivně pro někoho speciálně stvořené. A když ODS s tímhle poselstvím razantně vstoupí na scénu, tak může skočit ze třinácti procent výše,“ uvedl Havlík. 

„A ještě bych ODS doporučil, aby lépe komunikovala s ostatními opozičními stranami,“ dodal. „Velmi zásadní spektrum je celý středový volič. Je naprosto zásadní, abychom se zbavili už zatížení z minulosti. Začněme mluvit dopředu a říkat: Jsme připraveni vyhrávat,“ je názoru Svoboda. „A já to tady říkám. Jsme připraveni vyhrávat,“ uzavřel Svoboda.