TÉMA

Václav Klaus mladší

Formace Trikolóra Svobodní Soukromníci jde do voleb pod heslem „Máme právo žít“

Hnutí Trikolóra, Svobodní a Strana soukromníků kandidují do podzimních voleb společně pod názvem „Trikolóra Svobodní Soukromníci“ a s heslem „Máme právo žít“. Důraz kladou na pravicový program a při čtvrtečním zahájení kampaně na pražském Klárově lídři jejích krajských kandidátek hovořili o ubývání svobod, a to v souvislosti s epidemií covidu, ale i destrukcí podoby tradiční rodiny a dalších hodnot.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 18:13|

Poslanci poslali do druhého čtení sňatky homosexuálů i návrh na ústavní zakotvení svazku muže a ženy

Do druhého čtení v Poslanecké sněmovně zamířily dva protichůdné návrhy, které mají buď uzákonit sňatky homosexuálů, nebo naopak povýšit manželství muže a ženy. Ostře proti svatbám pro gaye a lesby vystoupili poslanci KDU-ČSL nebo Tomio Okamura (SPD). Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) naopak přednesla konkrétní body, ve kterých jsou podle ní páry stejného pohlaví diskriminovány. Na mimořádné 100. schůzi nynější Poslanecké sněmovny ještě prošel prvním čtením návrh, aby bylo omezování svobody projevu na veřejných sociálních sítích trestným činem.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 20:07|

Václav Klaus mladší oznámil konec v politice

Poslanec Václav Klaus mladší nepovede Trikolóru, kterou založil, do sněmovních voleb a ukončí veřejné aktivity. V úterý to oznámil na sociálních sítích, tentýž den na mimořádném předsednictvu strany rezignoval a ve vedení ho nahradila stranická dvojka Zuzana Majerová Zahradníková. Důvody odchodu z veřejného dění označil za z drtivé většiny osobní, prý mu chybí energie a chuť.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 20:18|

Testování na koronavirus ve firmách asi potrvá nejméně do května, řekl ve sněmovně Blatný

Poslanci na čtvrtečním jednání diskutovali o situaci ve školství. Podle šéfa resortu Roberta Plagy (za ANO) je upravená kompromisní podoba letošních maturit, která byla představena, konečnou verzí. Na dotazy zákonodárců tentokrát na pravidelný čtvrtečních interpelacích neodpovídá předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Ten ráno odletěl na návštěvu Izraele. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na dotaz k přeplněným testovacím místům upozornil, že testování zaměstnanců mají zajistit firmy samy. Opatření bude podle něj nutné nejméně do konce května, i když se bude vývoj epidemie zlepšovat.
11. 3. 2021Aktualizováno11. 3. 2021, 18:09|

Trikolóra, Soukromníci a Svobodní půjdou do voleb spolu. Jsme otevřeni i pro další subjekty, řekl Klaus mladší

Trikolóra, Strana soukromníků ČR a Strana svobodných občanů budou společně kandidovat v podzimních sněmovních volbách. Ve čtvrtek podepsaly dohodu o dlouhodobé spolupráci, oznámili jejich předsedové na společné tiskové konferenci. Šéf Trikolóry Václav Klaus mladší řekl, že teprve podle podoby nového volebního zákona se rozhodnou, zda vytvoří volební koalici, či zda bude kandidovat jedna ze stran a ostatní ji podpoří.
4. 3. 2021|

Plaga plánuje návrat žáků do lavic. Podle poslankyně KSČM se resort nesnaží, Klaus kritizuje zavření škol

Děti se musí vrátit do školních lavic, shodli se hosté Událostí, komentářů. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nastínil, jak by mělo vypadat testování –⁠ jeho resort se chce vyhnout nepříjemným druhům odběru. Komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová je přesvědčena, že učitelé měli být mezi prvními očkovanými. Podle předsedy Trikolóry Václava Klause mladšího měli žáci zůstat ve školách a neexistoval důvod pro jejich „vyhnání“.
11. 2. 2021|

Hyťhová opustila SPD. Politiku prý nevnímá jako způsob obživy nebo pěstování ega

Poslankyně Tereza Hyťhová vystoupila z SPD i z poslaneckého klubu tohoto hnutí. Napsala to na svém facebookovém profilu a potvrdila ČTK v textové zprávě. Ve sněmovně bude Hyťhová spolupracovat s Trikolórou. Podle stanoviska SPD by bylo slušností, kdyby Hyťhová složila poslanecký mandát.
27. 7. 2020|

Povinné české potraviny čeká další kolo. Poslanci chtějí sporný návrh ještě zpřesňovat

Ze třetího čtení zpět do druhého vrátila ve středu sněmovna návrh na zavedení povinného minimálního podílu českých potravin v obchodech. Vrácení žádal sněmovní zemědělský výbor, aby bylo opět možné načíst pozměňovací návrhy. Ty by měly normu, která vzbudila velký a nejednoznačný ohlas, dál zpřesnit.
3. 6. 2020Aktualizováno3. 6. 2020, 22:33|

Petr Fiala zůstává šéfem ODS. Straně slíbil vládní křesla do dvou let

Na sobotním kongresu občanských demokratů obhájil svůj předsednický mandát už potřetí Petr Fiala. Podporu mu vyjádřilo z více něž pětistovky účastníků kongresu 470 občanských demokratů. Post první místopředsedkyně obhajovala Alexandra Udženija, delegáti ji ovšem nezvolili. Druhý pokus odmítla. O její křeslo se poté přihlásili Zbyněk Stanjura, Pavel Novotný a Marie Kubíková, strana z nich i na popud Fialy vybrala Stanjuru.
18. 1. 2020Aktualizováno18. 1. 2020, 22:59|

Kongres ODS nečekaně odmítl Udženiju. Prvním místopředsedou zvolil Stanjuru

Prvním místopředsedou ODS byl zvolen Zbyněk Stanjura, který získal 322 hlasů od pěti stovek delegátů kongresu. Proti němu kandidovala Marie Kubíková, která oslovila 69 delegátů, a Pavel Novotný. Ten získal 65 hlasů. Post původně obhajovala Alexandra Udženija, kterou ale delegáti v prvním kole odmítli. Místopředsedy zůstávají Martin Kupka, Martin Baxa a Miloš Vystrčil, s nejvíc hlasy se k nim připojí europoslanec Alexandr Vondra.
18. 1. 2020Aktualizováno18. 1. 2020, 21:15|

Školství je podfinancované, důvody stávky jsou však zástupné, zní kritika na adresu odborů

Školství je podfinancované a učitelé mají právo stávkovat za lepší podmínky, důvody ohlášené školskými odbory jsou však zástupné, zaznělo v pořadech Devadesátka a Události, komentáře. Jádro současného sporu mezi ministerstvem a odbory spočívá v tom, jak velký bude růst tarifní části platů a kolik z navýšení půjde na odměny. Podle bývalých i současných politiků má však české školství větší, systémové problémy.
6. 11. 2019|

Klaus mladší představil své hnutí Trikolóra. Otec mu garantuje zahraniční politiku

Někdejší občanský demokrat Václav Klaus mladší oznámil vznik vlastního politického subjektu – hnutí Trikolóra. Formace chce podle poslance hájit konzervativní hodnoty, zdravý rozum a pracující lidi. Bývalý prezident Václav Klaus má Trikolóře poskytovat garanci pro zahraničněpolitické otázky.
10. 6. 2019|

Poslankyně Majerová Zahradníková odchází z ODS, zvažuje spolupráci s Klausem

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková na vlastní žádost odchází z ODS. Večer to oznámila na zasedání místní rady v Olomouci. Poslankyně už v polovině dubna vystoupila z klubu ODS poté, co nepodpořila odvolání bývalého stranického kolegy Václava Klause mladšího ze školského výboru. Zahradníková řekla, že do budoucna zvažuje spolupráci s Klausem.
29. 4. 2019Aktualizováno29. 4. 2019, 21:50|

Poslankyně Majerová Zahradníková opouští klub ODS. Kvůli hlasování o Klausovi

Poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková, která nehlasovala pro odvolání Václava Klause ml. z čela školského výboru, vystoupí z poslaneckého klubu občanských demokratů. Řekla to v TV Nova. Klause chtěla ODS v čele výboru nahradit Martinem Baxou, od členů výboru však neobdržel dostatek hlasů. Nakonec ho z čela výboru ve středu odvolala sněmovna, poslanci místo něj zvolili zástupce ODS Karla Krejzu.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 21:42|
Poslanecká sněmovna

Poslanci odvolali Klause ze školského výboru. Nejde o odbornost, ale o koryta, obořil se na exkolegy z ODS

Sněmovna odvolala na návrh ODS poslance Václava Klause mladšího (nestr.) ze školského výboru, nahradí ho občanský demokrat Karel Krejza. Klaus výbor vedl, nyní si tak orgán bude muset zvolit nového předsedu. Ve výborech skončili podle návrhu SPD také poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová, kteří z tohoto hnutí nedávno vystoupili.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 18:18|
Interview ČT24

Předseda ODS: Klaus mladší teď konkuruje Babišovi, SPD a komunistům. Loví stejné voliče

Středeční hlasování školského výboru rozčílilo šéfa ODS Petra Fialu. Strana totiž nedávno vyloučila Václava Klause mladšího, který stojí v čele výboru. Když jej však chtěla vyměnit za místopředsedu ODS Martina Baxu, narazila. Ruku pro něj zvedlo jen šest poslanců. Volba byla tajná, hned poté se vyrojily spekulace, že pro Baxu nezvedli ruce ani zástupci ODS. Fiala ale v Interview ČT24 odmítl, že by byl poslanecký klub ODS rozdělený. Ptala se ho Zuzana Tvarůžková.
5. 4. 2019|

Přišli jsme o šéfa školského výboru, koalice ANO, SPD a KSČM ji obsadila Klausem, zlobí se Fiala

Členové sněmovního školského výboru si nezvolili nového předsedu, ve vedení tak zatím dál zůstává Václav Klaus mladší (nestr.). Toho vedení ODS v březnu vyloučilo ze strany, a protože místo podle dohod připadá občanským demokratům, navrhli na post šéfa výboru Martina Baxu. V tajné volbě však dostal jen šest z 21 hlasů. Předseda ODS Petr Fiala rozhodnutí kritizuje.
3. 4. 2019Aktualizováno3. 4. 2019, 22:24|

Novým šéfem sněmovního školského výboru by měl být Martin Baxa. Nahradí Klause mladšího

Poslanecký klub ODS navrhne na předsedu sněmovního školského výboru místopředsedu strany Martina Baxu. Měl by nahradit Václava Klause mladšího, kterého nedávno vedení občanských demokratů ze strany vyloučilo. Na úterní tiskové konferenci před zahájením schůze sněmovny to řekl předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura. Předpokládá, že potvrzení volby by se mohlo uskutečnit na příští schůzi dolní komory ve středu 17. dubna.
26. 3. 2019|
Události komentáře

Politolog Kraus: Trump vytváří prostředí, ve kterém se daří antisemitismu, v USA dramaticky přibylo incidentů

Sílící protižidovské nálady nejsou jen záležitostí Evropy, v posledních dvou letech vlády prezidenta Donalda Trumpa v USA dramaticky přibylo antisemitských incidentů. V rozhovoru pro Události, komentáře to uvedl politolog Michael Kraus. Trump podle něj přispívá k vytváření prostředí šovinismu a nenávisti k menšinám, v němž antisemitismus vzkvétá. Rozhovor s ním vedl Michal Kubal.
20. 3. 2019|

Buď Klaus post šéfa školského výboru opustí, nebo ho odvoláme, říká Fiala

Občanští demokraté budou příští týden jednat o změně ve vedení sněmovního školského výboru. V jeho čele stojí Václav Klaus mladší, kterého v sobotu strana vyloučila. Podle předsedy ODS Petra Fialy Klaus buď rezignuje, nebo ho odvolají. Reakce na vyloučení Klause jsou podle něj většinou pozitivní, řekl v Událostech, komentářích. Totéž tvrdí i místopředseda ODS Martin Baxa. V Interview ČT24 uvedl , že Klausova přirovnání byla mimo hranice zdravého rozumu a s ODS se názorově zcela rozešel.
19. 3. 2019|
OVM

Z poslanců ODS nikdo za Klausem mladším nepůjde, je si jist Stanjura

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura nemá po sobotním vyloučení Václava Klause mladšího obavy, že by kvůli němu poslanecký klub občanských demokratů opouštěli další lidé. Klaus mladší v reakci na zrušení svého členství ČT řekl, že s řadou občanských demokratů plánuje v budoucnosti spolupracovat.
17. 3. 2019|

ODS zrušila členství Václavu Klausovi mladšímu. Já bych Fialu nevyloučil, reagoval

Výkonná rada ODS zrušila členství Václavu Klausovi mladšímu. Rozhodnutí je okamžité, řekl po jednání výkonné rady předseda strany Petr Fiala. Klaus se s postoji strany podle některých občanských demokratů už déle názorově rozchází. Klaus mladší skončil také v poslaneckém klubu ODS. V reakci na vyloučení uvedl, že chce nabízet pozitivní program, a slíbil, že názory nezmění. Uvedl, že kdyby on byl předseda, profesora Fialu by kvůli jiným názorům nevyloučil, ale k ODS se už vyjadřovat nechce.
16. 3. 2019Aktualizováno16. 3. 2019, 18:36|

Ministerstvo se distancovalo od pietní akce v Domě armády. Klaus mladší na ní přirovnal reformu EU k Hitlerově knize

Ministerstvo obrany se distancovalo od úterní pietní akce Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) k 80. výročí okupace, na které zaznělo přirovnání plánu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na reformu EU k antisemitské knize Mein Kampf nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Na akci vedle autora výroku poslance ODS Václava Klause mladšího vystoupili představitelé KSČM a SPD.
15. 3. 2019|

Klub ODS vyzval Klause mladšího, aby odešel. Stranu prý dlouhodobě poškozuje

Poslanecký klub ODS vyzval Václava Klause mladšího, aby z klubu odešel. Klausovi kolegové se domnívají, že svým jednáním stranu dlouhodobě poškozuje. Klub se tak usnesl poté, co Klaus přirovnal přijímání evropských nařízení v Poslanecké sněmovně k vybírání, kdo půjde do transportu do nacistického vyhlazovacího tábora. Klaus ale výzvu odmítl.
13. 3. 2019Aktualizováno13. 3. 2019, 22:37|