Poslanci odvolali Klause ze školského výboru. Nejde o odbornost, ale o koryta, obořil se na exkolegy z ODS

UDÁLOSTI: Sněmovna na návrh ODS odvolala Václava Klause mladšího ze školského výboru (zdroj: ČT24)

Sněmovna odvolala na návrh ODS poslance Václava Klause mladšího (nestr.) ze školského výboru, nahradí ho občanský demokrat Karel Krejza. Klaus výbor vedl, nyní si tak orgán bude muset zvolit nového předsedu. Ve výborech skončili podle návrhu SPD také poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová, kteří z tohoto hnutí nedávno vystoupili.

Křeslo předsedy školského výboru připadá ODS podle dohod o rozdělení funkcí v dolní komoře. Klaus byl kvůli porušování stanov a „dlouhodobému poškozování dobrého jména ODS“ v březnu vyloučen ze strany. Občanští demokraté se poté neúspěšně přímo na jednání výboru pokusili vyměnit Klause za svého poslance Martina Baxu. Podařilo se to až napodruhé, kdy již nehlasoval výbor, ale sněmovní plénum v rámci více návrhů na obměny výborů.

„V tajných volbách, kde lidé rozhodují podle sebe, neměli dost hlasů, tak to přitáhli na plénum,“ komentoval Václav Klaus průběh pokusů o své odvolání. Výsledek ale vidí pozitivně. „Budu mít o třetinu více času,“ těší se. Ve školském výboru ho nahradil poslanec ODS Karel Krejza.

Sérii hlasování předcházela poměrně dlouhá debata, hlavně kolem Klause. Poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková v ní oznámila, že pro jeho odvolání hlasovat nemůže, protože vždy byla zastáncem odbornosti. Klaus podotkl, že nemá logiku, pokud odejde ze školského výboru třeba do výboru pro životní prostředí. „Už nikdy nehovořte o odbornosti, ale o politických dohodách a korytech, o handlech,“ vzkázal Klaus občanským demokratům.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura připomněl Klausovi, že již jsou političtí soupeři a místa ve výborech se rozdělují na základě zákona podle výsledku voleb. Klaus získal místo předsedy školského výboru díky politickým dohodám, zdůraznil. Pro odvolání Klause mladšího z výboru nakonec hlasovalo 93 ze 150 přítomných poslanců.

Předseda ODS Petr Fiala řekl, že krok jeho strany byl logický. „Václav Klaus se rozešel s ODS, ODS s Václavem Klausem, musel být naplněn zákon, museli jsme postupovat touto cestou,“ uvedl. Klausův projev z pléna byl podle Fialy plný osobních útoků, reagovat na něj proto nechtěl. „Choval se jako takové rozmazlené dítě, kterému berou hračku,“ dodal.

Rozhodnutí Majerové Zahradníkové si Fiala nedokáže vysvětlit. „Snad jen tím, že paní poslankyně může být do Václava Klause zamilovaná nebo něco takového, racionální důvod nevidím,“ žertoval. Klub jinak hlasoval jednotně, zdůraznil. 

Členem výboru měl zůstat, míní pedagogové

Václav Klaus neskončil jen ve funkci předsedy výboru pro vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, z výboru odchází úplně. Podle pedagogů je to ale chyba. Podle mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka a literatury Veroniky Valíkové je Klaus velmi fundovaným odborníkem na školství, který oboru rozumí a váží si učitelů i jejich práce.

„Pana Krejzu, který Václava Klause juniora ve školském výboru za ODS nahradil, neznáme, nevíme, na jaké škole působil a jaké jsou jeho názory na mnoho problémů, s nimiž se v současné době potýkají školy i učitelé,“ sdělila za češtináře.

Také ředitel Gymnázia Jana Keplera v Praze a senátor za TOP 09 a STAN Jiří Růžička považuje Klausovo odvolání z výboru za chybu. „Samozřejmě asi si nemůže nárokovat místo předsedy za ODS, když už členem ODS není, ale myslím si, že takoví lidi by ve školském výboru být měli,“ uvedl s tím, že „to je stran školství kompetentní člověk“.

Podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka působil Klaus na dění ve školství pozitivně i negativně. „Za pozitivní například lze považovat jeho přístup ke změnám v ministerské vyhlášce ke konkurznímu řízení na ředitele škol. Za negativní jeho nesouhlasný postoj ke změnám financování regionálního školství bez věcných argumentů,“ řekl Dobšík. Rozhodnutí sněmovny, že Klaus již ve výboru nebude, respektuje.

Z výborů mizí i tři poslanci zvolení za SPD

Poslanci na návrh klubů provedli i další změny ve výborech a ve stálých komisích. Hnutí SPD z nich nechalo odvolat Lubomíra Volného, Mariana Bojka a Ivanu Nevludovou. Trojice poslanců vystoupila z SPD v polovině března. Ve výborech a komisích je zastoupí podle rozhodnutí dolní komory jiní poslanci za SPD.

Sněmovna schválila také návrh ČSSD, který souvisí s odchodem bývalého ministra vnitra Milana Chovance ze sněmovny, za kterého nastoupil Václav Votava. Votava zamířil do rozpočtového výboru za Jaroslava Foldynu, který je nově členem bezpečnostního výboru místo Chovance.

Poslanci ve středu v druhém čtení také podpořili zavedení další vlny EET. Zamítli naopak návrh ODS na odklad proplácení prvních tří dnů nemocenské do doby, než začnou plně fungovat elektronické neschopenky.