TÉMA

Milan Chovanec

Rušení poboček pošt je poslední varianta před insolvencí, řekl Letocha. Mračková Vildumetzová kritizovala jednání Rakušana

Rušení tří set poboček je poslední možná varianta, která poště zbyla pro to, abychom se nemuseli obávat insolvence, uvedl v pořadu 90' ČT24 poslanec Petr Letocha (STAN). Podotkl, že vláda podnikala kroky již loni, jen nebyly vidět. Podle poslankyně opozičního hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové však vláda s nikým dopředu nejednala. Kritizovala také jednání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle ní nekomunikuje.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|

Nejvyšší správní soud znovu otevřel spor o pokutu za nákup policejních samopalů

Ministerstvo vnitra by mohlo zvrátit někdejší rozhodnutí o pokutě za nákup pušek a samopalů pro policii. Za smlouvu bez zakázky udělil 800tisícovou sankci Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a potvrdil ji jihomoravský krajský soud, ale Nejvyšší správní soud nyní vrátil spor na krajskou úroveň.
10. 3. 2023|

Policie rozdělí NCOZ. Vyčlení boj s terorismem a kyberkriminalitou

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu se rozdělí. Policejní prezident Martin Vondrášek oznámil, že vznikne nový útvar, který se bude zabývat extremismem, terorismem a kybernetickým zločinem. Terorismus a kyberkriminalita dosud spadaly pod NCOZ. Centrála vznikla v roce 2016 sloučením útvarů proti korupci a proti organizovanému zločinu. Podle Vondráška se již žádné další dělení zbylých sekcí NCOZ neplánuje. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dal již najevo, že s reorganizací nemá problém.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 18:31|

Zastupitelé Plzeňského kraje odvolali celou radu. Novým hejtmanem je Pirát Špoták

Zastupitelé Plzeňského kraje v pondělí odvolali celou devítičlennou radu. Návrh podalo opoziční hnutí ANO, které má nejsilnější klub se 16 zastupiteli včetně nezávislých. Pro odvolání hlasovalo 33 ze 44 přítomných zastupitelů. Proti byli pouze zastupitelé ODS a TOP 09. Diskuse včetně přestávek klubů trvala několik hodin. Novým hejtmanem je Pirát Rudolf Špoták. Dosavadní náměstek hejtmanky dostal hlasy Pirátů, ANO, STAN i ČSSD.
14. 2. 2022Aktualizováno14. 2. 2022, 19:15|

Chybějící zákon je můj dluh, říká Zeman. Že neprošla poslední jeho verze, ho ale těší

Za dluh, který po sobě zanechá, považuje končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman to, že za deset let jeho působení nevznikl nový zákon o státním zastupitelství. Zároveň je však rád, že nakonec nebude přijata novela, která z původního komplexního návrhu zbyla. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Zdůraznil, že rezignaci oznámil s takovým předstihem, aby ponechal dost času k nalezení svého nástupce. Myšlenku, že by vláda do funkce instalovala někoho, kdo státním zástupcem není, označil za znásilnění systému.
13. 6. 2021|

Hamáček bude obhajovat funkci předsedy ČSSD

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček bude na dubnovém sjezdu ČSSD obhajovat funkci předsedy strany, řekl v rozhovoru pro pondělní Mladou frontu Dnes (MfD). Svou kandidaturu na šéfa sociálních demokratů před týdnem ohlásil místopředseda ČSSD a ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.
22. 2. 2021|

Stíhání novináře Přibila skončilo. Žalobce se v kauze údajné pomluvy exministra Chovance neodvolal

Trestní stíhání novináře Marka Přibila v kauze údajné pomluvy bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila definitivně skončilo. Státní zástupce se proti osvobozujícímu rozsudku ve lhůtě neodvolal. Verdikt je tak pravomocný. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Michal Dvořák.
13. 1. 2021|

Soud rozhodl, že novinář Přibil bývalého ministra Chovance nepomluvil

Novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, rozhodl ve středu soud. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20 tisíc korun. Článek tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž byl obviněn premiér Andrej Babiš (ANO).
11. 11. 2020|

ANALÝZA: Strany, které patří k nejvíce poraženým. ČSSD a KSČM čelí ztrátě voličské přízně

Krajské volby dávají tušit, že tradiční levice v České republice je na ústupu. Není to jev krátkodobý, aktuální výsledky do krajských zastupitelstev ale opět ukázaly, že voličská podpora těchto stran je čím dál slabší. Strany, které dříve dominovaly krajským zastupitelstvům, se nyní do mnoha z nich ani neprobojovaly. A jsou stranami, které patří k nejvíce poraženým v těchto volbách.
4. 10. 2020|

Zastupitelé odvolali plzeňského hejtmana Bernarda, funkci sám nabídl

Zastupitelé Plzeňského kraje odvolali hejtmana Josefa Bernarda. Návrh na své odvolání sám předložil. Funkci dal k dispozici poté, co na začátku května kvůli dlouhodobějším neshodám se stranickými kolegy opustil ČSSD. Pro jeho odvolání hlasovalo 39 ze 44 přítomných zastupitelů, dva byli proti a tři se zdrželi.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 12:19|
OVM

Hamáček se chce bavit o důchodové reformě. Žádnou nenabízíte, namítá opozice

Předseda vládní ČSSD Jan Hamáček si pochvaluje výsledky státního rozpočtu, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a předseda STAN Vít Rakušan současný kabinet kritizují za to, že nemyslí na budoucnost. V Otázkách Václava Moravce hosté debatovali o důchodové reformě i reorganizaci policie, řeč přišla i na superhrubou mzdu či stravenky.
12. 1. 2020|

Policie chystá reorganizaci. Vznikne analytický útvar i národní kriminální úřad

Od dubna příštího roku vznikne v policii zastřešující útvar, národní kriminální úřad, v jehož rámci bude fungovat nové centrální analytické pracoviště. Ve čtvrtek to oznámili policejní prezident Jan Švejdar a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle Hamáčka se vznik nového útvaru nedotkne Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), která vznikla před třemi lety sloučením protimafiánské a protikorupční policie.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 20:07|

Soud zastavil stíhání Přibila. Novinář tvrdil, že exministr Chovanec ovlivňoval kauzu Čapí hnízdo

Obvodní soud pro Prahu 4 zastavil trestní stíhání novináře Marka Přibila. Obžalovaný byl z pomluvy kvůli článku, v němž tvrdil, že někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ovlivňoval kauzu Čapí hnízdo. V ní byl mimo jiné obviněn premiér Andrej Babiš (ANO) a někteří členové jeho rodiny. Vyplývá to z justiční databáze. Proti usnesení o zastavení stíhání může podat státní zástupce stížnost.
2. 12. 2019|

Rozdělit, co se spojilo. Z NCOZ se má odloučit protiteroristická sekce, píše Deník N

Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ), vzniklou před třemi lety sloučením elitních policejních útvarů, chce vedení policie opět rozdělit. Uvedl to v úterý server Deník N na základě anonymních vyjádření vysoce postavených policistů. Oddělí se údajně sekce terorismu a kyberkriminality. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová serveru řekla, že změnu podporuje.
29. 10. 2019|

iROZHLAS.cz: Policisté zasahovali v budovách vnitra a hasičů, zřejmě kvůli kauze kolem podnikatele Horáčka

Policisté ve čtvrtek provedli domovní prohlídky v budovách ministerstva vnitra a generálního ředitelství hasičského záchranného sboru. Podle serveru iROZHLAS.cz zásah souvisel s kauzou údajných manipulací s nemocničními zakázkami, v níž čelí obvinění mimo jiné severočeský podnikatel Tomáš Horáček. Po prohlídkách nebyl nikdo obviněn, podle státního zástupce šlo hlavně o dokumenty.
18. 10. 2019|

ČSSD je rozpolcená. Krajští lídři nemají jasno v tom, jestli zůstat ve vládě nebo zda podporují Šmardu

Krajští lídři sociální demokracie se jasně neshodují na tom, zda má strana dál na post ministra kultury nominovat Michala Šmardu, kterého prezident odmítá jmenovat. Ten má nyní podporu šesti ze čtrnácti krajských lídrů. Stejný počet jich odmítl tvrzení, že vládní krize je i chybou ČSSD. O tom, zda by měla sociální demokracie ve vládě zůstat, ale nechtějí krajští lídři mluvit. Vyplývá to z ankety České televize.
27. 7. 2019|
Poslanecká sněmovna

Poslanci odvolali Klause ze školského výboru. Nejde o odbornost, ale o koryta, obořil se na exkolegy z ODS

Sněmovna odvolala na návrh ODS poslance Václava Klause mladšího (nestr.) ze školského výboru, nahradí ho občanský demokrat Karel Krejza. Klaus výbor vedl, nyní si tak orgán bude muset zvolit nového předsedu. Ve výborech skončili podle návrhu SPD také poslanci Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová, kteří z tohoto hnutí nedávno vystoupili.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 18:18|

Sněmovna poslala návrh na zavedení e-neschopenky do třetího čtení

Poslanecká sněmovna poslala do třetího čtení návrh, který zavádí elektronické neschopenky. Podle ministerstva práce bude systém plně funkční až od ledna příštího roku. Ve druhém čtení se sněmovna zabývala také zaváděním třetí a čtvrté vlny EET. Hned v úvodu složili slib dva noví poslanci, sněmovna je tak opět kompletní.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 19:01|

Chovance ve sněmovně nahradí Votava, další kritik účasti ČSSD ve vládě

Odcházejícího poslance ČSSD Milana Chovance ve sněmovně nahradí starosta Stříbra na Tachovsku a bývalý dlouholetý poslanec Václav Votava (ČSSD). Podle volebních výsledků je Votava prvním náhradníkem za Chovance. Někdejší ministr vnitra Chovanec v lednu oznámil, že se do konce března vzdá mandátu kvůli svému nesouhlasu s účastí ČSSD ve vládě Andreje Babiše (ANO). Na postu místopředsedy bezpečnostního výboru jej nahradí Jaroslav Foldyna (ČSSD).
18. 3. 2019|

Vydírání je denní chléb šéfredaktorů, říká „dělník bulváru“ Novotný ke kauze fotek Jeffa Bezose

Vydírá mě bulvár, oznámil minulý týden Jeff Bezos, nejbohatší člověk planety. Zdá se, že kauza je u nás i ve světě výjimečná. Vydírání je ale v bulvárním prostředí běžné, tvrdí Pavel Novotný, bývalý bulvární novinář a host nedělního pořadu Newsroom ČT24.
16. 2. 2019|

Chovanec složí svůj poslanecký mandát. Nesouhlasí s účastí ČSSD ve vládě

Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se vzdá svého poslaneckého mandátu. Sněmovnu plánuje opustit do konce března. Nesouhlasí totiž s tím, že je sociální demokracie ve vládě s hnutím ANO. Oznámil to na krajském sjezdu strany v Plzni. Zároveň byl zvolen předsedou plzeňské ČSSD. Získal 80 procent hlasů, jiný kandidát se na pozici nepřihlásil.
13. 1. 2019Aktualizováno13. 1. 2019, 17:04|

Zimolova platforma chce obměnit ministry za ČSSD. Hamáček to odmítl

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola, který je zároveň představitelem platformy Zachraňme ČSSD, se po jednání této skupiny zmínil o možnosti rekonstrukce vlády. Řekl to v den, kdy se sociální demokracii po čtvrt roce podařilo zkompletovat svoji sestavu ministrů. Předseda strany Jan Hamáček výměny členů vlády za ČSSD odmítl, sám však zřejmě nemá úplně pevnou pozici. Širší vedení bude o víkendu diskutovat o výsledcích říjnových voleb a Hamáček nevyloučil, že  by členové ústředního výkonného výboru mohli hlasovat o důvěře k němu.
16. 10. 2018|

Chovanec nabídl poslaneckému klubu ČSSD své vyloučení, pak by se vzdal místa ve sněmovně

Bývalý statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec nabídl svému poslaneckému klubu, aby bez jeho účasti rozhodl o jeho případném vyloučení. Uvedl to v rozhovoru pro deník Právo s tím, že by se v takovém případě vzdal svého poslaneckého mandátu. Někdejší ministr vnitra jako jediný poslanec sociální demokracie v noci ze středy na čtvrtek nehlasoval pro menšinovou vládu ANO a ČSSD.
13. 7. 2018Aktualizováno13. 7. 2018, 10:26|

Podnikatel Čadek chtěl z pošty podvodem vylákat 23 milionů, půjde do vězení

Za přípravu podvodného vylákání téměř 23 milionů korun z České pošty si podnikatel Lukáš Čadek odpyká 3,5 roku ve vězení. Pravomocně o tom rozhodl pražský vrchní soud. Čadek vinu odmítá, může ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Jeho případ v létě 2015 rozbouřil politickou scénu a vedl ke sporům uvnitř vládní koalice, která si situaci vyjasňovala na předsednictvu Bezpečnostní rady státu.
6. 6. 2018Aktualizováno6. 6. 2018, 16:30|