Zastupitelé odvolali plzeňského hejtmana Bernarda, funkci sám nabídl

Zastupitelé Plzeňského kraje odvolali hejtmana Josefa Bernarda. Návrh na své odvolání sám předložil. Funkci dal k dispozici poté, co na začátku května kvůli dlouhodobějším neshodám se stranickými kolegy opustil ČSSD. Pro jeho odvolání hlasovalo 39 ze 44 přítomných zastupitelů, dva byli proti a tři se zdrželi.

Sociální demokraté Bernarda po jeho vystoupení ze strany vyzvali, aby se vzdal i mandátu zastupitele. „Tento postoj by byl nejjednodušším a nejčistším řešením jeho odchodu z ČSSD,“ přečetl z prohlášení náměstek hejtmana a lídr ČSSD do krajských voleb Ivo Grüner. Protože Bernard mandát nesložil, vyzval Grüner ostatní členy koalice, aby svými hlasy Bernardovo odvolání umožnili.

Bernard řekl, že předkládá návrh na své odvolání, ale pokud by byl zájem, je připraven kraj do konce volebního období dál vést.

Hejtmanovo odvolání podpořily koaliční ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj, za niž byli zvolení zastupitelé z KDU-ČSL. Pro odvolání byly také opoziční TOP 09, KSČM, ANO a koalice SPD-SPO. Proti hlasoval Pavel Čížek z koaliční strany Starostové a Patrioti, ale také členka ČSSD Světlana Budková. Bernard a další dva zastupitelé Starostů a Patriotů se hlasování zdrželi.

Kraj bude zatím bez hejtmana

Plzeňský kraj bude pokračovat do konce volebního období bez hejtmana a pouze s osmičlennou radou. ČSSD, která má podle koaliční smlouvy zastávat funkci hejtmana, nikoho nenavrhla, stejně tak ani jiné strany. „Protože je to tak blízko podzimních voleb, bylo by to nekorektní. Stávající rada bude pokračovat bez hejtmana,“ řekl Grüner. Formálně bude kraj reprezentovat první náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová z ODS.

Podle Bernarda i Grünera to bylo v Česku poprvé, kdy někdo podával návrh na své vlastní odvolání. „Kraje ale nemají instituci vyjádření důvěry. Po poradě s právníky jsem to považoval za nejčistší řešení,“ řekl Bernard. Odvolání ho nepřekvapilo, takový výsledek očekával podle svých slov už tři týdny.

Už od loňska se hovoří o jeho spolupráci se STAN. Od hnutí dostal i nabídku kandidovat v podzimních krajských volbách, svou kandidaturu za Starosty oznámil dle serveru Aktuálně.cz krátce před svým odvoláním poté, co se ho na tuto informaci zeptal zastupitel za ODS Martin Baxa. 

Lídr STAN a hejtmanův náměstek pro dopravu Pavel Čížek opakovaně oznámil, že pokud by Bernard za STAN v krajských volbách chtěl kandidovat, postoupí mu svou už potvrzenou pozici volební jedničky. STAN představí všechny své lídry pro krajské volby v úterý v Praze.

V Plzeňském kraji se po minulých volbách dohodla na koalici s těsnou nadpoloviční většinou 23 křesel druhá ČSSD s devíti mandáty, třetí ODS s osmi křesly, Starostové a Patrioti se čtyřmi a Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) se dvěma mandáty. V opozici je vítěz voleb ANO a dále KSČM, TOP 09 a SPD-SPO.

Bernard byl v pořadí čtvrtým sociálnědemokratickým hejtmanem Plzeňského kraje. Tento post má ČSSD nepřetržitě od roku 2008, kdy se do čela kraje postavila bývalá ministryně zdravotnictví a později poslankyně a senátorka Milada Emmerová. Po dvou letech ji vystřídal Milan Chovanec, jeho pak Václav Šlajs.

Josef Bernard je hejtmanem Plzeňského kraje od listopadu 2016. Zvolení hejtmanem umožnilo spojení čtyř stran s těsnou nadpoloviční většinou v zastupitelstvu. Hnutí ANO, které volby v kraji vyhrálo, skončilo v opozici. Na koalici se dohodla ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) a Starostové a patrioti (s podporou Svobodných a Soukromníků).

Jako volebního lídra ČSSD potvrdili Josefa Bernarda členové strany v korespondenčním hlasování v březnu 2016, neměl protikandidáta. Bernard poté prohlásil, že v případě volebního úspěchu dá veškeré výnosy ze svých akcií Škody Transportation na charitu a svůj podíl ve Škodovce předá do správy advokátní kanceláře.

Právě v plzeňské Škodě Bernard strávil celou profesní kariéru. V podniku začínal jako dělník, později pracoval jako provozní a revizní technik a mistr. V 90. letech se stal personálním ředitelem závodu Škoda TS, v roce 2002 pak celého holdingu, jehož byl později výkonným ředitelem.

Za Bernardova působení v čele Škody Transportation vykazovala firma pravidelně roční zisk v řádu několika miliard korun při tržbách pohybujících se kolem 15 miliard. Jako ředitel musel řešit i některé problémy, například s tramvajemi Škoda 14T a 15T pro pražský dopravní podnik nebo arbitráž s Českými drahami kvůli zpoždění dodávky 20 lokomotiv řady 380.

Kromě toho zastával funkce v představenstvech a dozorčích radách společností v rámci celé skupiny. V listopadu 2010 se stal generální ředitelem Škoda Transportation a o dva roky později se stal jedním z akcionářů firmy, z jejíhož čela odešel v lednu 2015.

V listopadu 1989 spoluzakládal Bernard ve Škodě Plzeň Občanské fórum a podílel se na organizaci generální stávky, poté ale politiku na dlouho opustil. Až v roce 2015 vstoupil do ČSSD.

Josef Bernard
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK