Plzeňský hejtman Bernard odchází z ČSSD, křeslo šéfa kraje dá k dispozici

Bernard: Byl jsem terčem útoků ze strany členů ČSSD (zdroj: ČT24)

Plzeňský hejtman Josef Bernard odchází z ČSSD. Oznámil to ve středu na svém facebookovém profilu. Vedení plzeňské ČSSD o něj dle jeho slov nemá zájem. Na nejbližším jednání zastupitelstva kraje nabídne k dispozici svou funkci hejtmana.

„Osobně nechci patřit do klubu, který mě za svého člena už nadále nechce. Vzhledem k tomu, že vedení plzeňské České strany sociálně demokratické už dlouhodobě svými výpady proti mé osobě naznačuje, že si nepřeje, abych v práci pokračoval, rozhodl jsem se ulehčit všem situaci a z této strany odejít,“ píše Bernard.

Bernard připustil, že nepatřil k hlavnímu názorovému proudu strany, ale podřídil se a přijal například rozhodnutí stranického referenda o vstupu ČSSD do vlády s ANO. Právě nesouhlas s koalicí podle něj byl největším rozkolem, neshod ale bylo více.

„Vygradovalo to opravdu pro mě těžkou situací v době, kdy byl člověk od rána do večera v práci a snažil se řešit největší problémy v souvislosti s koronavirovou krizí, a ta situace tady nebyla jednoduchá. V té době přišel atak, že jsem porušil nařízení krajské hygienické správy. To není pravda, já jsem se přísně řídil karanténními předpisy a jejími pokyny,“ zdůrazňuje hejtman.

Na hejtmanství se neshody neprojevily, míní Bernard

Dle svých slov považoval na nutné si vztah se stranou vyjasnit. „Na jednu stranu mi spadl kámen ze srdce, protože jsem si to vyjasnil, na druhou stranu mě to mrzí, protože tam byla spousta skvělých lidí, normálních řadových straníků, se kterými jsem sdílel stejné hodnoty – svoboda, demokracie, prosperita a normální evropský sociální systém,“ popisuje. To, že nabídne svou funkci hejtmana k dispozici, označil Bernard za slušnost.

Angažmá v čele kraje právě za ČSSD za chybu nepovažuje a působení vidí jako úspěšné, například díky revidování smluv s dopravci a vyšším investicím do cyklostezek, sportu a kultury. „Omyl by to byl, kdyby se ty věci nepovedly. To, že se cestou stalo, že jsme si nějak zásadně neporozuměli v sociální demokracii, je fakt, který se ale nijak nedotkl práce na kraji, kterou považuji za úspěšnou misi,“ doplňuje Bernard.

Na neshody s plzeňskou sociální demokracií poukázal poprvé loni, když oznámil, že už za stranu nechce znovu kandidovat v letošních krajských volbách. Předseda městské ČSSD Michal Chalupný konstatuje, že rezignaci Bernad ve středu ráno nechal doručit na místní sdružení strany.

„Pan Bernard nebyl nikdy tradičním sociálním demokratem, těžko se sžíval s naším prostředím. Inklinoval k pravicovým stranám, měl pravicový přístup, do určité míry se i distancoval od některých věcí svých předchůdců,“ nechal se slyšet Chalupný.

Bernard ale uvedl, že žádnou dohodu s jinou stranou dosud neuzavřel. „Dostal jsem nabídky od jiných subjektů, kvůli covidní situaci se jednání přerušila. S nikým definitivní dohodu nemám,“ řekl. 

Zatímco například Bernardův předchůdce ve funkci hejtmana Václav Šlajs z ČSSD se spojil v krajské radě s komunisty, Bernard spolupráci s nimi odmítal. „Udělal si vlajkovou loď z antikomunismu, my jsme antikomunismus jako vlajkovou loď neměli. Tak radikální jsme nikdy nebyli. Pro nás jsou důležití lidé, ne politické vymezování,“ doplňuje Chalupný.

Bernardova rezignace ho nepřekvapila. „O tom jeho záměru se šeptá tak půl roku, včetně toho načasování na květen. Sociální demokracie není žádné vězení, takže si myslím, že pro obě dvě strany je asi dobré, že to tímto způsobem vyřešil,“ uzavírá. 

Hamáčka a Šmardu Bernardův odchod mrzí

Předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka mrzí, že plzeňský hejtman své důvody pro odchod neprobral s vedením strany a členskou základnou v kraji. „Jeho rozhodnutí respektuji. O dalším postupu ČSSD rozhodne pondělní jednání klubu zastupitelů v zastupitelstvu Plzeňského kraje,“ avizuje Hamáček.

Místopředseda sociální demokracie Michal Šmarda řekl, že mu je odchodu Bernarda ze strany líto. „Pana Bernarda si vážím a velmi si ho cením. Pro sociální demokracii je to velká ztráta. Jeho rozhodnutí respektuji,“ uvedl. Další z místopředsedů ČSSD a poslanec Ondřej Veselý sdělil, že vnitřní záležitosti strany veřejně nekomentuje. 

O hejtmana stojí STAN

Bernarda už dříve ke spolupráci oslovilo hnutí STAN. Jeho krajský předseda Pavel Čížek je na kraji Bernardovým náměstkem pro dopravu. Čížek, jehož do pozice lídra STAN pro krajské volby už potvrdily všechny orgány strany, prohlásil, že o spolupráci s Bernardem nadále velmi stojí, zejména po jeho ukončení členství v ČSSD.

„Já se mu pokusím nabídnout, že v případě, kdy by uvažoval o tom jít k nám, jsem ochoten na místo lídra rezignovat. A že by jedničkou byl on. Měli bychom o to takový zájem, že toto mu nabídneme,“ potvrzuje Čížek.

Josef Bernard je hejtmanem Plzeňského kraje od listopadu 2016. Zvolení hejtmanem umožnilo spojení čtyř stran s těsnou nadpoloviční většinou v zastupitelstvu. Hnutí ANO, které volby v kraji vyhrálo, skončilo v opozici. Na koalici se dohodla ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj (KDU-ČSL, Strana zelených a Nestraníci) a Starostové a patrioti (s podporou Svobodných a Soukromníků).

Jako volebního lídra ČSSD potvrdili Josefa Bernarda členové strany v korespondenčním hlasování v březnu 2016, neměl protikandidáta. Bernard poté prohlásil, že v případě volebního úspěchu dá veškeré výnosy ze svých akcií Škody Transportation na charitu a svůj podíl ve Škodovce předá do správy advokátní kanceláře.

Právě v plzeňské Škodě Bernard strávil celou profesní kariéru. V podniku začínal jako dělník, později pracoval jako provozní a revizní technik a mistr. V 90. letech se stal personálním ředitelem závodu Škoda TS, v roce 2002 pak celého holdingu, jehož byl později výkonným ředitelem.

Za Bernardova působení v čele Škody Transportation vykazovala firma pravidelně roční zisk v řádu několika miliard korun při tržbách pohybujících se kolem 15 miliard. Jako ředitel musel řešit i některé problémy, například s tramvajemi Škoda 14T a 15T pro pražský dopravní podnik nebo arbitráž s Českými drahami kvůli zpoždění dodávky 20 lokomotiv řady 380.

Kromě toho zastával funkce v představenstvech a dozorčích radách společností v rámci celé skupiny. V listopadu 2010 se stal generální ředitelem Škoda Transportation a o dva roky později se stal jedním z akcionářů firmy, z jejíhož čela odešel v lednu 2015.

V listopadu 1989 spoluzakládal Bernard ve Škodě Plzeň Občanské fórum a podílel se na organizaci generální stávky, poté ale politiku na dlouho opustil. Až v roce 2015 vstoupil do ČSSD.

Josef Bernard
Zdroj: Miroslav Chaloupka/ČTK