Nejvyšší správní soud znovu otevřel spor o pokutu za nákup policejních samopalů

Ministerstvo vnitra by mohlo zvrátit někdejší rozhodnutí o pokutě za nákup pušek a samopalů pro policii. Za smlouvu bez zakázky udělil 800tisícovou sankci Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a potvrdil ji jihomoravský krajský soud, ale Nejvyšší správní soud nyní vrátil spor na krajskou úroveň.

Nejvyšší správní soud (NSS) označil verdikt krajského soudu, u nějž ministerstvo vnitra původně neuspělo s žalobou proti pokutě, za „v určitých ohledech nekonzistentní“. Poukázal, že se soud zabýval tím, zda ministerstvo správně odůvodnilo přímé zadání zakázky, ale vycházel z jiného paragrafu, než na který se ministerstvo odvolalo.

Ve sporu šlo o to, zda bylo možné zadat zakázku jako navazující na starší kontrakt. NSS odkázal na vyjádření resortu, že kdyby zakázku dostal někdo nový, musela by policie přeškolit zbrojíře a instruktory, změnit způsob výcviku policistů, pořídit nové příslušenství, nářadí a náhradní díly. „Je zmíněno, že vybraný dodavatel je jediným subjektem, který může dané zbraně dodat, neboť je jejich výhradním distributorem,“ podotkl soud. 

Pokuta, kterou již ministerstvo vnitra zaplatilo, ale nyní se o ní bude dál rozhodovat, se týká  zakázek z let 2017 až 2020, kdy byli ministry vnitra Milan Chovanec (ČSSD), Lubomír Metnar (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD). Jejich úřad zadal tři zakázky na dodávky samopalů a pušek, a to v jednacím řízení bez uveřejnění. Ministerstvo zakázky bez tendrů zdůvodnilo tím, že šlo o rozšíření starších smluv ze začátku století.

Antimonopolní úřad (ÚOHS) však konstatoval, že dodatečné dodávky lze podle zákona objednat nejvýše do tří let a tuto lhůtu lze překročit pouze za zvláštních okolností. Ty podle úřadu nenastaly. Proti pokutě 800 tisíc korun se ministerstvo bránilo nejprve rozkladem, který ale předseda ÚOHS Petr Mlsna předloni zamítl.

Mlsna sice uznal, že je možné pořídit dodatečné dodávky zbraní i po tříleté lhůtě, ale prodloužení nemůže být bezbřehé a musí mít limity. Čím více je zákonná tříletá doba překročena, tím závažnější musí být zvláštní okolnosti, které toto překročení ospravedlňují.

Ministerstvo se pak neúspěšně obrátilo na krajský soud, a potom s kasační stížností na Nejvyšší správní soud. Podle jeho rozhodnutí musí krajský soud případ posoudit znovu a zohlednit při tom právní stanovisko NSS.