Zastupitelé Plzeňského kraje odvolali celou radu. Novým hejtmanem je Pirát Špoták

Zastupitelé Plzeňského kraje v pondělí odvolali celou devítičlennou radu. Návrh podalo opoziční hnutí ANO, které má nejsilnější klub se 16 zastupiteli včetně nezávislých. Pro odvolání hlasovalo 33 ze 44 přítomných zastupitelů. Proti byli pouze zastupitelé ODS a TOP 09. Diskuse včetně přestávek klubů trvala několik hodin. Novým hejtmanem je Pirát Rudolf Špoták. Dosavadní náměstek hejtmanky dostal hlasy Pirátů, ANO, STAN i ČSSD.

Piráti, kteří byli spolu se STAN a dalšími dvěma stranami v dosavadní koalici, před dvěma týdny vypověděli koaliční smlouvu ODS, TOP 09 a STAN. Zdůvodnili to tím, že zástupci ODS a TOP 09 si v krajské radě „na sílu“ prosadili kontroverzního krajského místopředsedu ODS Romana Jurečka do představenstva Klatovské nemocnice a nelíbí se jim ani kumulace funkcí dvou zastupitelů ODS.

Pavel Karpíšek, náměstek hejtmanky a vyjednavač ODS v pondělí při zahájení jednání zastupitelům řekl, že jsou pro ně všechny podmínky Pirátů přijatelné pro další koaliční spolupráci.

ODS s TOP 09 v pondělí vytkly ANO, že nesdělilo žádné zásadní důvody k odvolání rady. „Klub ANO nebyl (po vypovězení koaliční smlouvy) přesvědčen o funkčnosti vedení Plzeňského kraje,“ poznamenal předseda zastupitelského klubu ANO Petr Vanka.

„My jsme nezpůsobili rozkol ve vaší koalici. Nejsme ti, co koalici rozbili, ale jste to vy, kteří koaliční spolupráci ztratili,“ řekl Roman Zarzycký, zastupitel, krajský předseda ANO a náměstek primátora Plzně, kde už čtvrtým rokem vládne koalice ODS, TOP 09 a ANO.

Mauritzová by byla pro smírčí jednání

Odstupující hejtmanka Mauritzová (ODS), která měla v gesci zdravotnictví, po odvolání rady uvedla, že se snažila, aby vždy přispěla ke smírčímu jednání. „Abychom si vždy body, na nichž nebyla shoda, nejdříve vyříkali a pak o nich hlasovali. Mrzí mě, že ani jeden z našich koaličních partnerů nevyužil pojistek, které měl v koaliční smlouvě a že tedy nedošlo k tomu, že jsme si sedli a měli smírčí jednání,“ řekla.

Kraj podle Mauritzové obstál v covidové době velmi dobře, vybudoval testovací a očkovací centra a mobilní testovací a očkovací týmy a významně pomohl k tomu, že je očkováno přes 75 procent obyvatel kraje. „Velkým úspěchem je zdravotnictví, které jsme měli ve své gesci. Po dlouhé době bude vracet do rozpočtu desítky milionů korun, dokázali jsme ušetřit. Ztráta našich nemocnic bude 154 milionů místo například 270 milionů z roku 2019,“ řekla.

Karpíšek označil poslední kroky svých dosavadních partnerů (Pirátů a STAN) za „nefér hru“, protože ODS a TOP 09 s nimi byly údajně domluveni na pokračování spolupráce a chtěli učinit ještě větší ústupky, než požadovali Piráti.

„Kraj předáváme ve velmi dobré ekonomické kondici. Je naplněný rezervní fond s volnými prostředky a výsledek hospodaření (loňský) bude více než 350 milionů korun. Jsou tu teď našetřené téměř dvě miliardy korun, které jsou na připravované projekty,“ uvedl.  

Hejtmanem je Špoták

Novým hejtmanem se stal Špoták, který byl doposud náměstkem pro sociální věci. Hlasovali pro něj i dva zastupitelé ČSSD a jeden zastupitel SPD. Členové ODS a TOP 09 se po odvolání dosavadní rady, ve které měli hejtmanku a pět z devíti členů, volby hejtmana neúčastnili. Pro Špotáka zvedlo ruku v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 32 z 34 hlasujících zastupitelů. 

Špoták po maturitě na gymnáziu v Domažlicích studoval podnikovou ekonomiku a management na Západočeské univerzitě v Plzni. Od roku 2020 byl náměstkem hejtmanky pro sociální věci a zastupitelem Plzeňského kraje. Od roku 2019 je také zastupitelem Domažlic. 

V nové devítičlenné radě mají Piráti včetně hejtmana dvě křesla, STAN tři a ANO čtyři. Náměstky hejtmana budou předseda zastupitelského klubu ANO Petr Vanka, náměstek plzeňského primátora Roman Zarzycký (ANO), starosta Stříbra Martin Záhoř (ANO), dosavadní náměstek hejtmanky, místostarosta Spáleného Poříčí a krajský předseda STAN Pavel Čížek, poslanec a bývalý hejtman Josef Bernard (STAN) a dosavadní náměstek Pavel Hais (Piráti). Novými radními jsou Vladimír Kroc (ANO) a starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka (STAN).  

Špoták bude mít ve své gesci krizové řízení, bezpečnost a centrální nákup, Vanka, regionální rozvoj, IT a evropské záležitosti, Zarzycký bude odpovídat za ekonomiku, investice a majetek, Záhoř za sociální věci. Čížkovi zůstane doprava, Bernard bude mít na starosti životní prostředí a zemědělství, Hais zdravotnictví, Kroc školství a sport a Picka kulturu, památky a cestovní ruch.

Koalice STAN, Piráti, ODS a TOP 09

V kraji vládlo od předloňského listopadu uskupení STAN s Piráty a ODS s TOP 09. V zastupitelstvu mají 25 ze 45 mandátů, z toho Piráti i STAN po sedmi. ODS a TOP 09, které získaly jedenáct křesel, měly pět z devíti krajských radních včetně hejtmanky, STAN s Piráty měli v radě po dvou místech. ANO získalo ve volbách dvanáct mandátů, ale jeho klub má včetně nezávislých 16 členů. 

V dosavadní historii Plzeňského kraje se nestalo, že by zastupitelé odvolali celou radu. Celé funkční období v minulosti nedokončili pouze sociálnědemokratičtí hejtmani Milada Emmerová a Milan Chovanec, ti se ale postu hejtmana sami vzdali po svém zvolení do sněmovny.