iROZHLAS.cz: Policisté zasahovali v budovách vnitra a hasičů, zřejmě kvůli kauze kolem podnikatele Horáčka

Policisté ve čtvrtek provedli domovní prohlídky v budovách ministerstva vnitra a generálního ředitelství hasičského záchranného sboru. Podle serveru iROZHLAS.cz zásah souvisel s kauzou údajných manipulací s nemocničními zakázkami, v níž čelí obvinění mimo jiné severočeský podnikatel Tomáš Horáček. Po prohlídkách nebyl nikdo obviněn, podle státního zástupce šlo hlavně o dokumenty.

Server cituje povolení k prohlídce, kde je zmíněna zakázka na simulaci zásahů u leteckých nehod za 40 milionů korun. O té ve své výpovědi mluvil Horáček, který usiluje o statut spolupracujícího obviněného. Horáček je ústřední postavou celé kauzy, podle policie ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích, za což údajně žádal úplatky.

Ve výpovědi podle serveru jmenoval bývalou náměstkyni Moniku Pálkovou, kterou do funkce uvedl někdejší ministr Milan Chovanec (ČSSD). „Vrbovská (bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce – pozn. red.) se domluvila s paní Pálkovou, že paní Pálková zajistí prostřednictvím své funkce na ministerstvu vnitra grant pro tehdejšího blízkého přítele dr. Vrbovské. Domluvily se, že nastaví a vypíšou grant, který bude předem nastaven na daného uchazeče nebo zájemce,“ citoval web Horáčka z policejního protokolu.

Bývalá ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská byla stejně jako Horáček obviněna v kauze manipulací se zakázkami, Pálková je podle webu manželkou Daniela Pálky z firmy TSB, který je také stíhán kvůli tendru na úklid na Bulovce. Obviněna je i samotná firma jako právnická osoba.

Podle iROZHLASU čtvrteční zásah potvrdil dozorující státní zástupce Zdeněk Matula, neuvedl ale, zda souvisí s kauzou zakázek. Policisté prý nikoho neobvinili, šlo podle něj primárně o dokumenty. Prohlídky potvrdili i mluvčí ministerstva vnitra a hasičů.

„Policii poskytujeme maximální součinnost. Podle našich informací se kauza netýká současného vedení ministerstva,“ řekla webu mluvčí vnitra Hana Malá. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) prohlídky podle serveru komentovat nechtěl.