Korupci ve zdravotnictví umožňuje zákon o veřejných zakázkách, tvrdí spolupracující obviněný Horáček

Události ČT: Korupce ve zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Policie získala další důkazy o pozadí jedné z korupčních kauz českého zdravotnictví. Jde o zakázku na stravování v pražské Nemocnici Na Františku. Detektivové mají výpověď spolupracujícího obviněného Tomáše Horáčka, jenž rozkrývá jména i úlohy lidí, kteří se měli na trestné činnosti podílet. Horáček České televizi řekl, že korupci ve zdravotnictví umožňuje zákon o veřejných zakázkách.

Tomáš Horáček byl původně hlavní obviněný v jedné z největších korupčních kauz českého zdravotnictví. Po půlroční vazbě ale začal s detektivy spolupracovat. „Zejména jsem chtěl některé skutečnosti uvést na pravou míru, to byl asi ten nejhlavnější důvod,“ uvedl Horáček s tím, že má určité obavy. 

Horáček mimo jiné na policii vypovídal o svém jednání s uchazečem o zakázku na stravování v Nemocnici Na Františku. „Informoval jsem ho o tom, že je možnost společnost Aramark, kterou zastupuje, upřednostnit. (…) S tím, že požadavek zástupců této nemocnice je částka 4,5 milionu korun za to, že budou vybráni jako vítězný uchazeč,“ stojí v policejní výpovědi Horáčka.

Firma tvrdí, že úplatek odmítla

Horáček vypověděl, že celou akci koordinoval další obviněný, lékař Martin Stříteský, a zejména tehdejší radní Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD). Ten dosud mezi obviněnými není. „Pan docent Stříteský uvedl, že žádá, abych s Aramarkem vykomunikoval provizi patnáct procent z celkové hodnoty s tím, že uvedl, že částka 1,5 milionu má jít k rukám radnímu Hodkovi,“ píše se dále v policejní výpovědi.

„Opravdu nemám co říct, bohužel. Kdo o vás něco povídá bez vás, to je holt těžké,“ reagoval Hodek. Stříteský nechtěl výpovědi Horáčka komentovat.

Firma Aramark tvrdí, že dát úplatek odmítla a ze soutěže odstoupila. Horáček následně podle policie jednal s manažerem společnosti Eurest, který měl souhlasit s poskytnutím pětimilionového úplatku a detektivové ho za to už obvinili.

„Ten korupční potenciál je způsoben mimo jiné i tím, jak je postaven samotný zákon o veřejných zakázkách. Zadavatelé si mnohdy chtějí ulehčit práci, to znamená, že již předem komunikují s okruhem uchazečů,“ uvedl Horáček.

Horáček policii popsal, že důležitou roli v údajném korupčním systému měl i český podnikatel žijící na Maltě. Ve zdravotnické kauze je zatím stíháno 14 lidí a šest firem.

Hlavním důkazem jsou policejní odposlechy, detektivové sledovali schůzky jednotlivých obviněných a nahrávací zařízení měli i v kanceláři ředitelky Nemocnice Na Bulovce.