Nové vyšetřování v kauze kolem nemocničních zakázek. Zapojený byl údajně i známý exministra Němečka

Události ČT: Nové vyšetřování v kauze zakázek pro nemocnice (zdroj: ČT24)

Korupční kauza kolem nemocničních zakázek se rozrůstá. Podnikatel Tomáš Horáček, který je hlavním obviněným, totiž začal spolupracovat s policií. Detektivové tak začali prověřovat zhruba desítku nových nákupů, například dodávku monitorovacích systémů do Fakultní nemocnice Bulovka.

Podnikatel Tomáš Horáček je podle policie ústřední postavou korupční kauzy týkající se zakázek v pražských nemocnicích Bulovka a Na Františku. V lednu ale začal s policií spolupracovat – žalobci sdělil, že chce být spolupracujícím obviněným, díky čemuž by pak dostal nižší trest. 

Státní zástupce Zdeněk Matula se k tomu vyjadřovat nechtěl, detektivové teď nicméně nově prověřují například dodávky monitorovacího systému do nemocnice Bulovka. Horáček do protokolu řekl, že na žádost bývalé šéfky nemocnice Andrey Vrbovské připravil zakázku pro známého tehdejšího ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD).

„(Vrbovská) mne oslovila s tím (…), že při jedné ze schůzek s tehdejším ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (…) ji požádal, aby zapojila do obchodu (…) jeho kamaráda Zbyňka Macháčka,“ uvedl Horáček při policejním výslechu.

Macháček je majitelem zdravotnické firmy AMI. Na pokyn ředitelky nemocnice se podle Horáčka společnost AMI nepřihlásila do soutěže přímo, ale prostřednictvím firmy Tender Consortium, kterou ovládal právě Horáček.

„Paní ředitelka mluvila o této akci jako ‚o úlitbě bohům‘, neboť z osoby pana Macháčka nebyla nadšená, ale musela vyjít vstříc tehdejšímu ministrovi,“ uvedl při výslechu Horáček. Macháček už figuroval jako svědek také u soudu v kauze Davida Ratha.

Podle Němečka je to nesmysl, tvrzení zpochybňují i další

Všichni zmínění ale popsané události odmítají. Bývalá ředitelka nemocnice Vrbovská ČT vzkázala, že jde o soubor lží. Exministr Němeček v SMS napsal, že je to „totální nesmysl“. Odmítá to i Macháček. „Za vyslovené nesmysly nenese žádnou zákonnou a v jeho případě ani morální odpovědnost,“ prohlásil.

Policie se pravdivost výpovědi Tomáše Horáčka snaží ověřit a teprve pak rozhodne, zda v takzvané zdravotní kauze obviní další lidi.

Kauza stála místo ředitele několika nemocnic

V současné kauze je kvůli zakázkám v nemocnicích Na Františku a Bulovka stíháno 14 lidí a šest firem. Vedle Horáčka policie obvinila například bývalou ředitelku nemocnice Bulovka Andreu Vrbovskou, bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který kvůli obvinění rezignoval, a bývalého ředitele nemocnice Bulovka Františka Nováka, jehož odvolal ministr zdravotnictví na začátku července.

Horáček je ústřední postavou, podle policie ovlivňoval přidělování zakázek v pražských nemocnicích, za což podle vyšetřovatelů žádal úplatky. Jeho firmy, zejména První chráněná dílna, získávaly nemocniční zakázky cíleně jako jediný uchazeč. Zdravotnická zařízení uzavřela s jeho firmou za poslední dva roky smlouvy za více než 236 milionů korun.

Už dříve přitom česká pobočka Transparency International (TI) upozorňovala na to, že podnikatelé mohou zneužívat status chráněné dílny při získávání veřejných zakázek. Zákon totiž zvýhodňuje firmu, která se přihlásila do tendru na podlimitní veřejnou zakázku a předložila dokumenty prokazující, že zaměstnává určitý počet zdravotně postižených.

Podle Práva za Horáčkovu firmu lobboval šéf KSČM

V týdnu pak deník Právo upozornil na to, že za První chráněnou dílnu lobboval na přelomu předloňského a loňského roku předseda KSČM Vojtěch Filip na Finančním úřadu Ústeckého kraje. V dopisech úřadu kritizoval podle deníku kontroly, které v dílně odhalily možné zneužívání evropských dotací.

Zjištění listu vyvolalo kritiku ze strany STAN. „Lobbovat za soukromý byznys není hodno pozice ústavního představitele. Žádáme, aby Vojtěch Filip rezignoval na post místopředsedy Poslanecké sněmovny,“ uvedl šéf STAN Petr Gazdík.

Filip ovšem uvedl, že nic takového nemá v úmyslu. „Je právem každého poslance, tedy i moje, interpelovat vedoucí správních úřadu, ne jen ministry,“ vysvětlil. Pokud někdo chce toto právo zpochybnit, útočí podle Filipa na samou podstatu zastupitelské demokracie. Uvedl, že s
odpovědí ředitele finančního úřadu byl spokojen. „Tak jsem žádné další kroky nečinil, což všichni potvrzují,“ dodal.