Přišli jsme o šéfa školského výboru, koalice ANO, SPD a KSČM ji obsadila Klausem, zlobí se Fiala

Členové sněmovního školského výboru si nezvolili nového předsedu, ve vedení tak zatím dál zůstává Václav Klaus mladší (nestr.). Toho vedení ODS v březnu vyloučilo ze strany, a protože místo podle dohod připadá občanským demokratům, navrhli na post šéfa výboru Martina Baxu. V tajné volbě však dostal jen šest z 21 hlasů. Předseda ODS Petr Fiala rozhodnutí kritizuje.

„Byli jsme přesvědčeni o tom, že ve sněmovně platí dohody. Výsledek dnešní volby jasně ukazuje, že toto neplatí. Hnutí ANO zjevně nestojí o dodržování dohod,“ reagoval na výsledek Baxa, který je místopředsedou ODS.

„Minulý týden na grémiu ujistili všichni předsedové poslaneckých klubů našeho předsedu, že tyto dohody platí. Nevěřím, že se členové školského výboru za ANO, SPD a KSČM rozhodovali individuálně, byl tady jasný cíl – získat Václava Klause ml. do svých řad, a to se povedlo,“ kritizoval Baxa v Událostech, komentářích.

ANO se podle něj možná obávalo i toho, že by v čele výboru prosazoval školskou politiku ODS. Klause nyní Baxa označil za nominanta vládního hnutí. O dalším postupu občanských demokratů se poradí poslanecký klub, dodal.

Klaus i někteří další poslanci v debatě kritizovali, že by měl mít Baxa další vlivnou funkci. „Chápu, že pan Baxa ke svým asi dvaceti placeným veřejným funkcím primátora Plzně, krajského zastupitele, předsedy podvýboru, dvaceti komisí, hlasuje sám pro sebe na předsedu školského výboru. Ale těch dalších pět hlasů napříč politickým spektrem, které dostal, mě mrzí,“ prohlásil Klaus.

„Je to jakési hromadění funkcí, a to je problém,“ řekl Karel Rais (ANO). Podle něj není Baxa v rámci ODS jediný, kdo rozumí školské problematice: „Mají tam řadu bývalých učitelů, rektorů či docentů. Ale vytáhli tuhle kartu a zrovna se jim to nepovedlo.“ Rais také v Událostech, komentářích popíral, že by šlo o ve výboru nějakou kolektivní dohodu – volba byla tajná a členové výboru se prý rozhodovali podle sebe.

Také Pirát Lukáš Bartoň a Tereza Hyťhová z SPD zapochybovali o tom, zda by Baxa vykonávání funkcí stíhal. Bartoň však později uvedl, že pro něj hlasoval. Někteří členové výboru Klause chválili, například Miroslav Grebeníček (KSČM).

Baxa uvedl, že by funkci předsedy školského výboru zvládl, jinak by do ní nekandidoval. Řekl, že pokud by byl zvolen a posléze potvrzen sněmovnou, ukočil by členství ve výboru pro veřejnou správu a v několika podvýborech, které se týkají veřejné správy. Odstoupil by také z čela podvýboru pro kulturu. „Nekandiduji proto, abych měl funkci pro funkci, ale abych mohl měnit školství k lepšímu,“ uvedl.

V Událostech, komentářích také upozorňoval, že tři mezi poslanci ANO jsou tři hejtmani. Např. Jana Mračková Vildumetzová zůstala i přes původní sliby hejtmankou i poslankyní, zároveň i šéfkou Asociace krajů ČR.

Třiačtyřicetiletý Martin Baxa je od loňska primátorem Plzně, pozici zastával také v období 2010 až 2014. Je také zastupitelem Plzeňského kraje. Od roku 1999 učil dějepis a zeměpis na plzeňském gymnáziu na Mikulášském náměstí. Na škole zůstával jako učitel na částečný úvazek i jako profesionální politik po roce 2004, skončil až po zvolení do sněmovny v roce 2017.

Fiala: Budeme adekvátně reagovat

Předseda ODS Petr Fiala rozhodnutí členů školského výboru kritizuje. Podle něj tím zavedli nové zvyky „kádrování kandidátů jiných stran a nerespektování pravidel“. Upozornil, že křeslo šéfa výboru připadá podle dohod ODS.

„Je to prolomení dosavadních zvyklostí v Poslanecké sněmovně i porušení pravidla poměrného rozdělení míst v čele výborů,“ napsal na Twitteru. ODS podle něj bere tento „mocenský krok dalších parlamentních stran“ na vědomí a bude na něj při dalším postupu ve sněmovně „adekvátně reagovat“.

„Jejich nominaci bychom měli respektovat, já takhle respektuji nominace všech politických stran – jejich návrhy. Myslím, že zvyklosti byly porušeny,“ dodala místopředsedkyně školského výboru Kateřina Valachová (ČSSD).

Klause mladšího vyloučilo vedení ODS ze strany v polovině března. Podle výkonné rady občanských demokratů „svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozoval dobré jméno ODS“.