Vildumetzová dál zůstává poslankyní i hejtmankou. Slib vybrat si jen jednu z funkcí ani po roce nesplnila

Vildumetzová zůstává poslankyní, hejtmankou i šéfkou Asociace krajů (zdroj: ČT24)

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) dál zůstává poslankyní i hejtmankou Karlovarského kraje. A to přesto, že vedení hnutí ANO už před rokem vyzvalo své členy, aby si vybrali z těchto postů jen jeden. Sama Vildumetzová přitom dříve kumulaci funkcí kritizovala a slibovala, že v úřadu skončí. Změnu postoje obhajuje „velkou podporou svých kolegů v krajích“, minulý týden se tak znovu stala i šéfkou Asociace krajů.

Jana Mračková Vildumetzová se stala hejtmankou před dvěma lety. Loni se dostala ze spodních míst kandidátky i do Poslanecké sněmovny. Dříve tvrdá kritička kumulace funkcí proto v listopadu 2017 oznámila, že zůstane poslankyní a jako hejtmanka bude mít jen 30 procent platu.

„Protože jsem ale před volbami i po nich několikrát veřejně prohlásila, že nebudu kumulovat dvě uvolněné, tedy placené funkce, činím tak, a v Karlovarském kraji budu prozatím působit jako neuvolněná hejtmanka,“ prohlásila loni v listopadu.

To se však dosud nestalo, a politička tak dál pobírá dva platy v plné výši. Letos v únoru proto uvedla, že zůstane jen poslankyní. „Opustím funkci hejtmanky, maximálně do konce roku,“ řekla v únoru.

Ani k tomu se teď ale nechystá. Minulý týden se totiž znovu stala předsedkyní Asociace krajů ČR. Pokud by hejtmankou nebyla, musela by se vzdát i této funkce. Vildumetzová vysvětluje další změnu svého postoje velkou podporou svých kolegů v krajích. „V Asociaci krajů je pět hejtmanů za hnutí ANO a já jsem získala dalších šest hlasů od ostatních kolegů hejtmanů. Nesmírně si toho vážím,“ říká. 

Krajská opozice souběh funkcí kritizuje

„Paní hejtmanka tady má naši maximální podporu,“ říká krajský radní a koaliční partner hejtmanky Dalibor Blažek (HNHRM-Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst).

Opozičním zastupitelům ale vadí, že nesplnila slib a dál zastává hned tři funkce najednou. „Po těch čtyřech nesplněných slibech – zůstanu/nezůstanu, uvolněná/neuvolněná – je postava paní hejtmanky pro mě naprosto nedůvěryhodná,“ podotýká krajský zastupitel Petr Kulhánek (KOA). 

„Nemůže být na dvou místech najednou. O tom svědčí tento čtvrtek, kdy je mimořádná schůze Poslanecké sněmovny a my máme ve Varech krajské zastupitelstvo. Nejde se rozkrájet,“ upozorňuje zastupitel Petr Zahradníček (TOP 09).

Poslankyně a hejtmanka v jedné osobě ale tvrdí, že se snaží vše zvládnout. „Opravdu jsem do toho dala maximum, chodím sem o víkendech, jsem tady do nočních hodin,“ říká Jana Mračková Vildumetzová. 

Placený souběh funkcí chce vyřešit alespoň změnou zákona o obcích. Sama navrhla, že by poslanci, kteří jsou zároveň hejtmany nebo starosty, měli z druhého platu mít jen 40 procent.

  • Jana Mračková Vildumetzová (ANO) – poslankyně + hejtmanka Karlovarského kraje
  • Ivo Vondrák (ANO) – poslanec + hejtman Moravskoslezského kraje
  • Ladislav Okleštěk (ANO) – poslanec + hejtman Olomouckého kraje
  • Jiří Běhounek (nestr. za ČSSD) – poslanec + hejtman Kraje Vysočina
  • Jiří Čunek (KDU-ČSL) – senátor + hejtman Zlínského kraje