Za sezení na dvou židlích v parlamentu i regionu má být nižší plat, navrhují poslanci

Události: Za kumulované funkce má být nižší plat, navrhují poslanci (zdroj: ČT24)

Skupina poslanců navrhuje snížit mzdu placeným obecním a krajským zastupitelům, kteří jsou zároveň členy sněmovny nebo Senátu. Návrh zákona teď přišel do připomínkového řízení. Dotkl by se hlavně hejtmanů, starostů nebo radních, kteří by za své funkce v regionech pobírali jen necelou polovinu platu.

Například Jana Mračková Vildumetzová (ANO) je poslankyní a zároveň hejtmankou Karlovarského kraje. Ze své zkušenosti přiznává, že obě funkce se naplno dělat nedají. Zároveň prý ale může lépe bojovat za svůj region – proto návrh nemá omezit souběh funkcí, ale jen odměn.

„Pokud budu vykonávat funkci poslankyně a zároveň hejtmanky – a nevykonávám to na sto procent, to si řekněme – tak nebudu druhou odměnu dostávat v plné míře, ale dostanu jen 0,4násobek,“ vysvětluje Vildumetzová, která je navíc také šéfkou Asociace krajů ČR.

„Vícero funkcí se na tisíc procent – což od nás lidé očekávají – dělat nedá,“ souhlasí místopředsedkyně klubu ČSSD, poslankyně a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

Základní plat poslance je v současnosti 75 900 korun měsíčně, k tomu dostává náhrady na dopravu, stravu a reprezentaci. Hejtman pobírá přes sto tisíc korun.

Pět hejtmanů sedí i v parlamentu

V říjnových komunálních volbách kandiduje 127 poslanců. Ze třinácti hejtmanů jich zároveň v parlamentu sedí pět – čtyři ve sněmovně a jeden v Senátu.

Po loňských volbách do sněmovny a krajů se naopak poslaneckého mandátu vzdala středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) nebo liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

  • Jana Mračková Vildumetzová (ANO) – poslankyně + hejtmanka Karlovarského kraje
  • Ivo Vondrák (ANO) – poslanec + hejtman Moravskoslezského kraje
  • Ladislav Okleštěk (ANO) – poslanec + hejtman Olomouckého kraje
  • Jiří Běhounek (nestr. za ČSSD) – poslanec + hejtman Kraje Vysočina
  • Jiří Čunek (KDU-ČSL) – senátor + hejtman Zlínského kraje

„Návrh se týká všech uvolněných zastupitelů – to znamená jak na krajské, tak na obecní úrovni,“ říká Jakub Michálek (Piráti). 

Zatímco poslanci, kteří jsou zároveň i hejtmany nebo starosty, mohou pobírat plat za všechny tyto funkce, tak jejich kolegové, kteří jsou ministry, už dnes mohou pobírat plat jediný, a to jen za nejvyšší post.

Ministr vnitra, zahraničí i vicepremiér v jedné osobě

Například předseda sociální demokracie Jan Hamáček je ministrem vnitra, kvůli sporu o nominaci Miroslava Pocheho ale dočasně zastává i post ministra zahraničí. Zároveň je také vicepremiérem, za což od Úřadu vlády dostává plat, za předešlé dvě funkce ale nikoliv.

Debatě o krácení odměn pro regionální politiky a poslance v jedné osobě se nebrání ani nejsilnější opoziční strana. „To, zda má mít někdo víc funkcí, mají rozhodnout voliči. Protože oni vidí, zda představitel tyto funkce zvládá a zda je to ku prospěchu,“ poznamenává 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Kumulací funkcí na sebe v posledních letech upozornil například Jiří Čunek (KDU-ČSL), který kromě postu hejtmana a senátora byl také starostou Vsetína. Díky tomu si přišel měsíčně na 290 tisíc korun, tedy více než premiér. Loni v dubnu po kritice na funkci starosty rezignoval. Rekordmanem byl ale zřejmě bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který v jednu dobu zastával 29 funkcí.

Návrh zákona, který by měl platy za kumulované funkce omezit, je teď v meziresortním řízení. Upravit ho ještě mohou pozměňovací návrhy ve sněmovně nebo Senátu.