ODS zrušila členství Václavu Klausovi mladšímu. Já bych Fialu nevyloučil, reagoval

Výkonná rada ODS zrušila členství Václavu Kalusovi mladšímu (zdroj: ČT24)

Výkonná rada ODS zrušila členství Václavu Klausovi mladšímu. Rozhodnutí je okamžité, řekl po jednání výkonné rady předseda strany Petr Fiala. Klaus se s postoji strany podle některých občanských demokratů už déle názorově rozchází. Klaus mladší skončil také v poslaneckém klubu ODS. V reakci na vyloučení uvedl, že chce nabízet pozitivní program, a slíbil, že názory nezmění. Uvedl, že kdyby on byl předseda, profesora Fialu by kvůli jiným názorům nevyloučil, ale k ODS se už vyjadřovat nechce.

„Jinými slovy, výkonná rada dnes rozhodla o vyloučení Václava Klause mladšího z Občanské demokratické strany,“ řekl předseda Fiala. Podle jeho slov Václav Klaus mladší dlouhodobě poškozuje svými výroky dobré jméno ODS, a to i přesto, že už loni dostal cosi jako „žlutou kartu“. Jeho vyloučení z nejsilnější opoziční strany podpořili všichni přítomní členové výkonné rady.

Důvodem zrušení jeho členství je podle Fialových slov dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, jeho veřejné útoky na členy poslaneckého klubu ODS a další kolegy ze strany, podpora protikandidáta v senátních volbách a jeho kontroverzní výroky, které jsou v rozporu s programem ODS. Klaus mladší se může ještě odvolat, a pak by o jeho odvolání rozhodovala rozhodčí komise.

Události: ODS vyloučila Václava Klause mladšího (zdroj: ČT24)

„Podle našeho platného jednacího řádu, který byl přijat v roce 1993, může být členem klubu ODS pouze člen ODS. Takže pokud někomu zaniká členství v ODS, automaticky mu zaniká členství i v poslaneckém klubu ODS,“ konstatoval Zbyněk Stanjura, který poslanecký klub občanských demokratů vede.

Kdybych byl předseda, Fialu bych nevyloučil

„Kdybych byl předsedou strany a měl tam řadového poslance profesora Fialu, nikdy bych ho nevylučoval, nebál se, že mě zastíní nebo mi to pokazí nebo že má jiné názory,“ napsal Klaus v reakci na svém facebookovém profilu. Vyjádření označil za poslední poznámku k ODS i kvůli tomu, že prý bude s řadou členů v budoucnu spolupracovat.

Názorový rozkol

Václav Klaus mladší dostal v parlamentních volbách v rámci ODS nejvíc preferenčních hlasů – více než 22 600. „Je to jasná výzva pravicových voličů k hodnotám, které já hájím,“ řekl tehdy.

Václav Klaus mladší, syn bývalého prezidenta Václava Klause, byl členem ODS od roku 2002, stranu opustil o sedm let později na protest proti tehdejšímu předsedovi Mirku Topolánkovi. Před třemi lety se opět stal členem. O rok později byl za ODS zvolen do Poslanecké sněmovny, ve které ho strana prosadila do pozice předsedy školského výboru.

Václav Klaus mladší
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Klausovy názory se však podle poslaneckého klubu ODS už neslučují s idejemi strany. „Jsem přesvědčen, že těch příkladů, kdy se opravdu rozchází názory Václava Klause mladšího a programu ODS, už je celá řada, a že to neprospívá tomu, aby byl program ODS čitelný,“ uvedl nedávno člen výkonné rady a místopředseda strany Martin Kupka.

Kritika misí i podpora SPD

Klaus mladší v minulosti spolustraníky pobouřil například tím, když zpochybnil účast českých vojáků na misi NATO v Afghánistánu. „Bojovat a umírat v cizích zemích čeští vojáci se souhlasem vlády a parlamentu mohou. Mělo by to mít ale nějaký jasný důvod a cíl. Já ho, promiňte, v Afghánistánu nevidím,“ řekl pro Novinky.cz Klaus mladší.

Kritice čelil i kvůli své podpoře kandidáta Okamurovy SPD Ladislava Jakla do senátních voleb proti kandidátovi ODS. Klaus navíc dlouhodobě a opakovaně kritizuje Evropskou unii, přestože se strana prezentuje jako proevropská. A právě jeho nesmlouvavý postoj k Unii byl i tou pomyslnou poslední kapkou.

„Mně to připomíná, my jsme jak židovský výbor, když nám řekli, že máme vypravit transport, a my jenom tak jako rozhodujeme, že teda ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem. Ale jinak děláme to, co nám řeknou,“ takto poslanec komentoval roli českého parlamentu při přebírání evropských nařízení. Pobouřil tím nejen opozici, ale i zástupce z vlastní strany. Za Klausův výrok se ještě přímo ve sněmovně omluvil předseda Fiala.

Klaus mladší přiznává, že přirovnání bylo nešťastné. Celá situace kolem výroku je ale podle něj jen záminkou, jak se ho zbavit. „Sám od sebe z klubu rozhodně odstupovat nebudu. Já jsem kandidoval za ODS, u nás v kuchyni se ODS zakládala a ctím všechny hodnoty, na kterých byla založena. Takže si počkám, až mě případně vyloučí výkonná rada,“ řekl Klaus.

Stane se mučedníkem, myslí si Kubera

„Myslím, že by to měl udělat sám, ale to není možné, protože on pro svou další politickou kariéru potřebuje být vyloučen. Když ho vyloučí, tak mučednictví je velmi oblíbené a Václav Klaus ml. to umně využije a získá na tom body,“ uvedl pro Novinky.cz předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS).

Na obranu poslance se postavil jeho otec, bývalý prezident a zakladatel ODS Václav Klaus. Strana podle něj míří k politické bezvýznamnosti a vyzval k založení nové, podle jeho názoru skutečně pravicové strany. Sám Klaus mladší mluví o tom, že pokud ho strana nakonec přece jen vyloučí, obrátí se na voliče.

Programová konference, která se v sobotu uskuteční před jednáním výkonné rady, představí plány občanských demokratů na změny u daní, důchodů a vzdělávání, návrhy na zajištění malého a efektivního státu nebo přístup k životnímu prostředí. Straníci se budou věnovat také evropským volbám.