Poslanci poslali do druhého čtení sňatky homosexuálů i návrh na ústavní zakotvení svazku muže a ženy

UDÁLOSTI: Sněmovna dala v úvodním kole šanci uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry (zdroj: ČT24)

Do druhého čtení v Poslanecké sněmovně zamířily dva protichůdné návrhy, které mají buď uzákonit sňatky homosexuálů, nebo naopak povýšit manželství muže a ženy. Ostře proti svatbám pro gaye a lesby vystoupili poslanci KDU-ČSL nebo Tomio Okamura (SPD). Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) naopak přednesla konkrétní body, ve kterých jsou podle ní páry stejného pohlaví diskriminovány. Na mimořádné 100. schůzi nynější Poslanecké sněmovny ještě prošel prvním čtením návrh, aby bylo omezování svobody projevu na veřejných sociálních sítích trestným činem.

Novely, které mají umožnit soužití stejnopohlavních párů, jsou teprve v prvním čtení – a půjdou do druhého. „Přežily“ hlasování o návrhu na zamítnutí a jdou do výborů. Cesta prvním čtením byla výjimečně spletitá. Úvodní debatu o předlohách, jež se týkají manželství, zahájila sněmovna před třemi lety v listopadu. Pak se k diskusi vrátila ještě předloni v březnu. Následné snahy o pokračování projednávání těchto poslaneckých novel nebyly úspěšné.

Neuspěly ani snahy zamítnout lidoveckou novelu Listiny základních práv a svobod. Podle představ KDU-ČSL by do ústavního pořádku České republiky měla přibýt formulace, že je manželství výhradně „svazek muže a ženy“. I tento návrh jde nyní do výborů. Ani v jednom případě ale není jasné, zda se poslancům podaří projednat je do konce volebního období.

Lidovci i Okamura argumentovali proti sňatkům homosexuálů

Ve středu ve sněmovně zprvu hovořili hlavně kritici navrhovaného uzákonění manželství stejnopohlavních párů. Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že jeho strana nemá nic proti registrovanému partnerství ani proti homosexuálům. „Ale manželství je prostě svazek muže a ženy,“ řekl. Záležitost podle něho rozděluje společnost a jde o „spor mezi zdravým rozumem a pseudoliberálním nihilismem“.

Odmítl také, aby se párům stejného pohlaví umožnilo adoptovat děti z dětských domovů. „Kdyby mě jako malého kluka, který se nemůže bránit a nikdo neposlouchá jeho názor, adoptoval stejnopohlavní pár, tak radši skočím z okna,“ prohlásil Okamura.

Stejnopohlavní soužití v Evropě
Zdroj: Wikipedia.org

O totální destrukci pojmu manželství mluvila v souvislosti se snahou uzákonit homosexuální svazky nezařazená Ivana Nevludová, podle které jde o požadavek hrstky hlasitých aktivistů. „Chceme nadále mluvit o matce a otci, nebo o rodiči číslo 1 a číslo 2?,“ tázala se.

„Stavíme se na stranu stabilní rodiny definované jako táta, máma a děti,“ uvedl hlavní autor navrhované ústavní ochrany manželství jako svazku muže a ženy Marek Výborný z KDU-ČSL. Manželství není podle něho právem a jeho účelem není ošetřit vztah dvou lidí, kteří se mají rádi. „Nevedeme debatu o právu menšin, vedeme debatu o hodnotách,“ dodal.

Bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek se domnívá, že by povolení manželských svazků párů stejného pohlaví porušovalo Evropskou úmluvu o ochraně lidských práv. „V článku 12 má pouze muž a žena právo uzavřít manželství a založit rodinu,“ uvedl. Domnívá se také, že by návrh ohrozil právo dítěte znát své biologické rodiče.

Podle Válkové jsou homosexuální páry oproti manželům diskriminované

Na podporu novely – poté, co několik poslanců přihlášených do rozpravy nebylo přítomno v sále, když na ně přišla řada – vystoupil František Kopřiva (Piráti). „Láska mezi dvěma lidmi vznikne, ať už si tady odhlasujeme cokoli. Bavíme se o institutu manželství, o státním, což je státem garantovaná (…) ochrana rodin. Jsem přesvědčen, že si všechny rodiny zaslouží stejnou ochranu od státu, všichni partneři a rodiče dětí by měli mít stejná práva a povinnosti,“ uvedl. Dodal, že návrh nijak neohrožuje práva heterosexuálních párů.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) poznamenala, že existuje mnoho oblastí, kde jsou stejnopohlavní páry, které nemohou být sezdány, omezeny. Jmenovala neexistenci společného jmění, společného nájmu bytu, rozdíly v sociálním zabezpečení nebo přístup k pozůstalostním důchodům. „Je mnoho předpisů, které v současné době znevýhodňují – podle mého přesvědčení nespravedlivě – ty, kteří žijí nejenom ve společné domácnosti, ale i v registrovaném partnerství,“ uvedla.

Bývalá ministryně obrany Karla Šlechtová, která se v minulosti přihlásila k homosexuální orientaci, řekla, že jde o to, aby se stejnopohlavním párům přiznala stejná práva. „Osobně bych se také jednou ráda vdala, a ne registrovala,“ uvedla.

Zaorálek: Neměňme obsah manželství a posilme postavení registrovaných párů

Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra) nebo Marek Benda naopak hovořili o údajné ideologizaci tématu. „Je to přání ideologů. Vznikl na objednávku homosexualistů, aktivistů a nátlakových skupin, které nenávidí všechno přirozené, tradiční a normální,“ prohlásila Majerová Zahradníková. Podle Bendy je návrh součástí „kulturní války, která se odehrává dnes ve značné části Západu“.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) nadnesl, že manželství by se mohlo ponechat jako svazek muže a ženy a vedle toho by se posílilo postavení stejnopohlavních párů. „To pro mě může být kompromis, který by byl civilizovaný,“ míní.

  • Postoje veřejnosti k manželství zjišťovala koncem roku 2019 v průzkumu agentura Median pro iniciativu Jsme fér a festival Prague Pride.
  • Podle Medianu většina respondentů určitě nebo spíše souhlasí s možností, aby mohly sňatky uzavírat i páry stejného pohlaví. V součtu to podpořilo 67 procent dotázaných, proti bylo 30 procent, zbytek nevěděl.
  • Podobné bylo také téma průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd loni v únoru. Ačkoli proběhly průzkumy krátce po sobě, výsledky byly jiné.
  • Podle CVVM rozhodně nebo spíše souhlasilo se sňatky stejnopohlavních párů 34 procent dotázaných, proti bylo 37 procent. Téměř čtvrtina respondentů uvedla, že se nekloní ani k jedné variantě, zbytek nevěděl. Mírně převažoval podíl lidí (35 ku 25 procentům), kteří se domnívali, že lidé v registrovaném partnerství mají menší vážnost než lidé v manželství.
  • Průzkum Median šel i dál. Téměř tři čtvrtiny dotázaných souhlasily s tím, aby gayové či lesby mohli adoptovat děti svého partnera.
  • S tím, aby páry stejného pohlaví mohly adoptovat například děti z ústavů, určitě nebo spíše souhlasilo 62 procent dotázaných, proti bylo 35 procent.
  • CVVM se ptalo, zda může pár stejného pohlaví vychovávat děti stejně dobře jako pár muže a ženy. Souhlasilo s tím 31 procent dotázaných, podle 36 procent tomu tak není.

Ve druhém čtení je i zákaz mázání příspěvků ze sociálních sítí

Po mnohahodinové debatě o sňatcích homosexuálů se poslanci ještě věnovali sociálním sítím. Trestání omezování svobody projevu na veřejných sociálních sítích prosazuje skupina poslanců v čele s Václavem Klausem mladším (Trikolóra). V projevech označili někteří navrhovatelé mazání příspěvků za cenzuru.

Vojtěch Pikal (Piráti) ovšem ve svém vystoupení poukázal, že přispěvatelé píšou na soukromé platformy a jejich příspěvky se zveřejněním stávají majetkem provozovatele. To označil za vážnější problém. Ve sněmovně neprošel návrh na přerušení projednávání novely, než podobný předpis projedná Evropský parlament, poslanci tedy poslali Klausův návrh do výborů, a tím i do druhého čtení.

Návrh novely trestního zákoníku předpokládá, že za mázání příspěvků na sociálních sítích by jejich provozovatelům nebo správcům hrozilo až tříleté vězení, zákaz činnosti nebo peněžitý trest.