Sňatky homosexuálů, nebo manželství výhradně pro muže a ženu? Poslanci vzrušeně debatovali

Události: Poslanci debatovali o podobách manželství (zdroj: ČT24)

Sněmovna se zabývala dvěma návrhy upravujícími podobu manželství. Prvním je novela, která by umožnila vstupovat do manželství i párům stejného pohlaví. Druhým je návrh na ústavní uzákonění manželství jako výhradního svazku muže a ženy. Oba budou čelit snaze o zamítnutí už v prvním čtení. Ve středu se to už však nestane, protože sněmovna ukončila jednání.

Návrh novely občanského zákoníku předpokládá, že homosexuálové by měli v manželství stejná práva a povinnosti, jako mají v manželství žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut zaniklo.

„Novela je zásadní pro stejnopohlavní páry, pro jejich děti,“ uvedla předlohu o manželství i pro homosexuály Radka Maxová. Novelu podepsalo 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. 

„Hájíme tady hodnoty. Hodnoty jsou pro mě svoboda a rovnost,“ podpořil v následné debatě uzákonění manželství pro všechny páry předseda Pirátů Ivan Bartoš, který navrhl zamítnutí konkurenčního zákona hned v prvním čtení.

Hlavní autor návrhu na ústavní ochranu manželství jako výhradního svazku muže a ženy Marek Výborný (KDU-ČSL) naopak mluvil o manželství jako o konzervativní, ale nikoli přežité hodnotě. „Manželství muže a ženy má typicky potenciál naplnit všechny hlavní funkce rodiny,“ uvedl. Tuto novelu listiny práv a svobod podepsalo 37 poslanců z KDU-ČSL, hnutí ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN.

„Manželství je svazkem muže a ženy, samo slovo manželství vzniklo ze slov muž a žena,“ řekla Zuzana Majerová Zahradníková (ODS), která navrhla zamítnout v prvním čtení návrh zákona legalizujícího sňatky pro homosexuály. Následně se také tázala, co přijde příště: „Sňatky s dětmi? Polygamie?“

Sexualita versus rovnoprávnost a rovnost

Předseda SPD Tomio Okamura se vyslovil pro Výborného návrh. Varoval, že uzákonění manželství pro homosexuály by mohlo vést do budoucna ke zrušení definice pohlaví. „Připadá mi za hranou tahat sexualitu do politiky. Muž bude mužem vždy a žena ženou,“ zdůraznil. Poslankyně ANO Karla Šlechtová v reakci na Okamuru prohlásila, že se neřeší sexualita, ale rovnost a rovnoprávnost. „Čtyři procenta LGBT komunity jsou už přežitá. Kolik z vás, co tady sedíte, mělo nějaký sexuální zážitek s osobou stejného pohlaví?“ obrátila se k poslancům.

Poslanec TOP 09 Dominik Feri zase zdůraznil, že tradiční rodinu neohrožují stejnopohlavní manželství, ale rozvody. Jiří Dolejš (KSČM) mluvil o vývoji společnosti a o symbolickém zrovnoprávnění homosexuální menšiny.

„Vývoj a progresivní vývoj je možný, ale to neznamená, že je správný,“ podotkl k tomu předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Patrik Nacher z hnutí ANO připomněl, že chystá návrh, který by vedl k narovnání práv všech párů, u stejnopohlavních by se ale nejmenovalo manželství.

Zemí umožňujících sňatky homosexuálů přibývá

Homosexuální sňatky na celostátní úrovni umožňuje ve světě 25 zemí, z toho 16 v Evropě. Jako první je umožnilo v roce 2001 Nizozemsko. Většina těchto států umožňuje i adopci dětí homosexuálními páry. V některých zemích mohou uzavírat sňatky jen v některých částech, například v Mexiku.

Legislativní úprava soužití osob stejného pohlaví ve světě
Zdroj: ČT24/Wikipedia

V USA rozhodl o právu uzavírat sňatky mezi homosexuály Nejvyšší soud v červnu 2015. Do té doby sňatky osob stejného pohlaví umožňovalo 36 amerických států. Po verdiktu nejvyšší soudní instance muselo od jejich zákazů upustit i zbylých 14 států na jihu a jihozápadě USA, poslední z nich tak učinil v roce 2016. Rozhodnutí soudu se netýká indiánských rezervací.

V roce 2006 uzákonila homosexuální sňatky jako první a dosud jediná země Afriky Jihoafrická republika. V Africe má podle odhadů organizací na ochranu práv homosexuálů 34 zemí zákony, které homosexualitu zakazují či trestají.

Další země umožňují registrované partnerství lidí stejného pohlaví. První z nich se v roce 1989 stalo Dánsko. První postsovětskou zemí, která povolila alespoň registrované partnerství, se v roce 2014 stalo Estonsko.