Plaga plánuje návrat žáků do lavic. Podle poslankyně KSČM se resort nesnaží, Klaus kritizuje zavření škol

Události, komentáře: Děti se musí vrátit do škol, shodují se politici (zdroj: ČT24)

Děti se musí vrátit do školních lavic, shodli se hosté Událostí, komentářů. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nastínil, jak by mělo vypadat testování –⁠ jeho resort se chce vyhnout nepříjemným druhům odběru. Komunistická poslankyně Hana Aulická Jírovcová je přesvědčena, že učitelé měli být mezi prvními očkovanými. Podle předsedy Trikolóry Václava Klause mladšího měli žáci zůstat ve školách a neexistoval důvod pro jejich „vyhnání“.

Klaus mladší i Aulická Jírovcová potvrdili, že ve čtvrtek nezvednou ruku pro prodloužení nouzového stavu. „Nejde o nouzový stav, je to stav apatie a čekání a nemá naši podporu,“ řekl za Trikolóru předseda hnutí. Ministr školství přesto doufá, že zákonodárci nakonec vládní žádost vyslyší: „Pokud by nouzový stav prodloužen nebyl, byla by to veliká komplikace,“ obává se Plaga.

Doufá, že politická shoda panuje alespoň na otevírání českých škol. Místopředsedkyně komunistického poslaneckého klubu potvrzuje, že zejména mladší žáci se musí vrátit do lavic, a podotýká, že děti do deseti let představují minimální epidemické riziko. „Situace je vyhrocená, děti potřebují do školy. Můžu chápat ministerstvo ze všech stran, že se snaží, ale my jsme tu snahu doteď neviděli,“ kritizuje ovšem Plagův úřad.

„Ministerstvo školství od podzimu odpracovává věci velmi dobře a na základě našich materiálů teď pracuje Ústřední krizový štáb,“ oponuje šéf školského resortu. Klaus mladší věří, že děti měly zůstat ve školních lavicích po celou dobu pandemie. „Nebyl důvod je vyhánět,“ je přesvědčen.

Vládu kritizuje za to, že půl roku nic nedělala a nyní pod tlakem rodičů i učitelů „tahá z klobouku různé typy testů“. Podotýká, že si nedovede představit hromadné testování žáků. „Testy, které tu teď jsou, tady před x měsíci nebyly,“ oponuje ale Plaga.

S nepříjemnými odběry nepočítáme, slibuje ministr

V Událostech, komentářích ministr návrhy svého resortu přiblížil, zdůraznil ale, že záleží na dalších úřadech. Děti by se dle něj testovaly samy a nepotřebovaly by asistenci učitelů či nepedagogických pracovníků. Ve hře jsou prý neinvazivní metody jako odběr ze slin, kraje nosu nebo takzvané plivací testy. „Žádná ze zvažovaných variant nepočítá s nepříjemným odběrem,“ předesílá Plaga. V případě pozitivního antigenního testu by podle něj měl následovat PCR test pro potvrzení.

Aulická Jírovcová je přesvědčena, že učitelé i nepedagogičtí pracovníci ve školství měli patřit do první vlny očkování spolu se zdravotníky. Rovněž formy testování se měly řešit už dříve, tvrdí a podotýká, že školám chybí komunikace ze strany ministerstva.

Plaga namítá, že školští pracovníci jsou v očkovací hierarchii hned za zdravotníky. Zdůrazňuje také, že jeho resort komunikuje s řediteli škol. „Ministerstvo školství odpracovává věci, věci tam jsou, paní poslankyně se dovolává věcí, které jsou ministerstvem dávno odpracované,“ odmítá kritiku.

Propast ve vzdělání

Ministr také řekl, že Česká školní inspekce provede analýzu toho, k jaké ztrátě ve vzdělávání dětí v důsledku pandemie a distanční výuky došlo. Vzniklou propast by mohly pomoci překlenout letní kurzy, navrhuje s tím, že v příštích třech letech by deficit ve znalostech měl zmizet.

Podle Klause mladšího nelze vzdělávání zachraňovat distanční výukou a jediným řešením je otevření škol. Předseda Trikolóry poznamenal, že za poslední rok strávily děti ve škole tři měsíce. „Nesmíme mladou generaci obětovat za žádnou cenu,“ zdůrazňuje.

Virtuální výuka škodí vzdělávání i podle komunistické poslankyně a mnoho žáků je zralých na opakování ročníků: „Distanční výuka probíhá různě, někde jsou přetěžováni, jinde mají hodinu denně,“ říká Aulická Jírovcová.