TÉMA

Vlasovci

Zemřel vůdce ruské krajní pravice Žirinovskij

Zemřel známý vůdce ruské krajní pravice Vladimir Žirinovskij, který se léčil z covidu. Jeho smrt oznámil šéf Státní dumy Vjačeslav Volodin.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 15:36|

Vláda schválila humanitární pomoc a zprávu o extremismu v roce 2020, která zmiňuje i SPD

Zprávu o extremismu a předsudečné nenávisti na území Česka v loňském roce schválila vláda. Vyplývá to z výsledků jednání zveřejněných na webu kabinetu. Vláda také schválila humanitární pomoc ve výši 75 milionů korun, vklad více než dvou miliard korun do Evropského mírového nástroje či návrh novely autorského zákona, která má zajistit ochranu a licencování autorských práv na internetu a spravedlivou odměnu pro autory.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 23:36|

Dezinformační weby psaly, že koronavirus je nebezpečnou biologickou zbraní i že je neškodný

Dezinformační média v letošním prvním pololetí dokázala podle zprávy ministerstva vnitra o extremismu skloubit ve své produkci několik témat, která plošně zaujala čtenáře z extremistických a xenofobních skupin. Soustředila se na pandemii covidu-19, kauzy pomníků maršála Koněva i vlasovců, zároveň psala protiimigrantské texty a vyjadřovala se k rasovým nepokojům ve Spojených státech.
7. 10. 2020|

Rusko na půdě OSN kritizovalo Česko, Polsko a Pobaltí za „kampaň historického revizionismu“

Rusko na zasedání výboru OSN pro lidská práva v Ženevě kritizovalo Česko spolu s Pobaltím, Polskem či Ukrajinou kvůli „válce proti památníkům bojovníků proti nacismu“. Ruská představitelka Kristina Sukačovová podle agentury TASS upozornila, že extremistická uskupení čerpají inspiraci z „kampaně historického revizionismu“ řady evropských států, zahrnující i velebení nacistických zločinců a jejich spolupachatelů.
16. 6. 2020|
Události komentáře

Kauza „ricin“. Konečná kritizovala únik informací z BIS, Výborný ocenil politickou reakci vlády

Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná a poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný se v Událostech, komentářích střetli v debatě na téma česko-ruských vztahů. Ty jsou v poslední době napjatější než obvykle. Naposledy ministerstvo zahraničí 5. června vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin.
9. 6. 2020|

Úřadu starosty Novotného přišla podezřelá obálka. Na místě zasahovali policisté i chemici

Policisté a hasiči ve čtvrtek zasahovali kvůli nálezu podezřelé obálky na úřadě pražské městské části Řeporyje. Oznámil to mluvčí pražských hasičů Martin Kavka a mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Blíže nechtěli zásah komentovat. Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) již dříve dostal policejní ochranu. Novotný čelí výhrůžkám kvůli pomníku vlasovcům, který v městské části nechal vybudovat.
28. 5. 2020|
168 HODIN

Šéf kulturního střediska jako „agent s ricinem“? Více zdrojů to potvrzuje

Podle několika zdrojů je agentem ruské FSB, o kterém v souvislosti s policejní ochranou pražských politiků psala některá média, ředitel Ruského střediska vědy a kultury v Praze Andrej Končakov. Je o tom přesvědčen i muž, jenž se podílel na odhalení ruských špionů, kteří se pokusili otrávit Sergeje Skripala. O údajném ruském agentovi a ochraně pražských starostů natáčely pro 168 hodin Kristina Ciroková a Zuzana Černá.
11. 5. 2020|

Poslední boj svedli Němci o Čechy. Do „pevnosti Böhmen“ zvažovali ukrýt i Hitlera

Válka spěla ke svému konci. Lidé v Čechách a na Moravě nebo alespoň v těch jejich částech, které byly zařazeny do protektorátu, toho za sebou měli již hodně. Desetitisíce jich přišly o život na popravištích, statisíce ve vyhlazovacích táborech. Ale skutečnou válku dlouho nepoznali. Někteří s ní byli konfrontováni až tehdy, kdy pro zbytek Evropy již skončila. V Čechách se bojovalo ještě čtyři dny po remešské a tři dny po berlínské kapitulaci.
6. 5. 2020|

Pražští politici udělali s Koněvem a vlasovci hloupost, ruská reakce je ale přemrštěná, soudí prezident Zeman

Snahu ruských orgánů trestně stíhat pražské politiky kvůli přemístění sochy maršála Koněva či odhalení památníku vlasovcům považuje prezident republiky Miloš Zeman za přemrštěnou reakci, ale komunální politici podle něj udělali hloupost. Řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas. Zda jsou vážné důvody k tomu, aby měli tři pražští starostové policejní ochranu, prezident pochybuje.
5. 5. 2020Aktualizováno5. 5. 2020, 23:34|
Otázky Václava Moravce

Česko se podle Havlíčka nechystá vypovědět ruské diplomaty. Situace je za hranou, varuje Bartoš

Česko se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) v tuto chvíli nechystá vypovědět ruské diplomaty. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v reakci na článek týdeníku Respekt, který před týdnem napsal, že do Česka dorazil pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. Policejní ochranu kvůli tomu mají tři pražští komunální politici. Podle Havlíčka se záležitost musí nejprve důkladně prošetřit. Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil vládní přístup za vágní a zdrženlivý. Předseda KSČM Vojtěch Filip vážnost rizika zpochybňuje.
3. 5. 2020|

Novotný nechal v Řeporyjích vytvořit památník vlasovcům. Rusko se už dříve ohradilo

Vedení pražských Řeporyjí v čele se starostou Pavlem Novotným (ODS) ve čtvrtek nechalo na řeporyjském náměstí instalovat pamětní desku připomínající padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády, takzvané vlasovce. Vedle desky stojí umělecké dílo od sponzora, který si nepřeje být jmenován. Informaci serveru Seznam.cz potvrdil Novotný. Proti záměru zbudování pomníku se dříve ohradilo ruské velvyslanectví v Praze a ruská diplomacie.
30. 4. 2020|

Hřib, Kolář, Novotný a ozbrojenci. Policie se zabývá fotomontáží s pražskými politiky

Policie se zabývá fotomontáží, na které jsou zobrazeni starostové Prahy 6 a Prahy-Řeporyj Ondřej Kolář (TOP 09) a Pavel Novotný (ODS) a primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) a spolu s nimi ozbrojenci, informoval web Aktuálně.cz. Na sociální síti Facebook fotomontáž zveřejnil – a později smazal – předseda hnutí Slušní lidé Zdeněk Pernica. On sám tvrdí, že šlo o satiru.
26. 4. 2020|

Petr Fiala zůstává šéfem ODS. Straně slíbil vládní křesla do dvou let

Na sobotním kongresu občanských demokratů obhájil svůj předsednický mandát už potřetí Petr Fiala. Podporu mu vyjádřilo z více něž pětistovky účastníků kongresu 470 občanských demokratů. Post první místopředsedkyně obhajovala Alexandra Udženija, delegáti ji ovšem nezvolili. Druhý pokus odmítla. O její křeslo se poté přihlásili Zbyněk Stanjura, Pavel Novotný a Marie Kubíková, strana z nich i na popud Fialy vybrala Stanjuru.
18. 1. 2020Aktualizováno18. 1. 2020, 22:59|

Zeman chce místo sebe poslat do Číny Hamáčka. V Rusku si bude stěžovat kvůli zpochybňování srpna 68

Prezident Miloš Zeman nepojede v dubnu do Číny na summit 17+1, tedy jednání Číny se zeměmi střední a východní Evropy. Jedním z důvodů jeho rozhodnutí jsou chybějící čínské investice v Česku, řekl v neděli na serveru Blesk.cz. Prezident naopak potvrdil svou účast na oslavách konce druhé světové války v květnu v Moskvě. Při cestě do Ruska si chce stěžovat na pracovníka ruského ministerstva zahraničí, který kritizoval zavedení českého památného dne připomínajícího okupaci vojsky Varšavské smlouvy z 21. srpna 1968.
12. 1. 2020|
Interview ČT24

Bez vlasovců by se Praha utopila v krvi. Z historie se dnes stává účinná zbraň, říká David Svoboda

Pomník vlasovcům do pražských Řeporyjí nepochybně patří, bez nich by se hlavní město v časech Pražského povstání utopilo v krvi. V Interview ČT24 to uvedl historik Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a ukrajinista David Svoboda. Zároveň v pořadu dodal, že zrazování českých odbojářů Sověty, kteří jim odmítali shazovat zbraně, bylo obdobné jako Mnichovská zrada.
21. 12. 2019|

KSČM proti usnesení Evropského parlamentu. Vinit Sověty z války povede k dalším pomníkům vlasovců

KSČM odsoudila usnesení Evropského parlamentu o významu evropské paměti pro budoucnost Evropy. Jde o zamlčování pravdy o příčinách rozpoutání druhé světové války a o podílu Rudé armády na porážce nacismu a jejím podílu na osvobození Československa, uvedli komunisté ve stanovisku, které ústřední výbor strany přijal na sobotním zasedání. Žádají vládu a ministerstvo zahraničí, aby usnesení odmítly. V opačném případě podle nich bude vytvářen stále větší prostor pro kroky, jakým bylo například nedávné rozhodnutí řeporyjského zastupitelstva o vybudování vzpomínkového místa na padlé vlasovce.
14. 12. 2019Aktualizováno14. 12. 2019, 16:10|

Řeporyje schválily stavbu pomníku vlasovcům

Pražské Řeporyje nechají příští rok k 75. výročí konce druhé světové války postavit pomník padlým vojákům Ruské osvobozenecké armády, takzvaným vlasovcům. Záměr na úterním jednání schválilo místní zastupitelstvo. Podle starosty Pavla Novotného (ODS) čtvrť dluží důstojné pietní místo zhruba třem stům vojákům, kteří padli při osvobozování Prahy v květnu 1945. Vzpomínkové místo bude podle něj pod dohledem kamerového systému a chráněno antigraffiti nátěrem.
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 22:05|

Starosta Novotný pomohl ruské propagandě, říkají komentátoři

„Nazývám to jako show politruků nebo ideologickou nalejvárnu pro hospodyňky,“ hodnotí ruský pořad 60 minut novinář Jiří Just, který v Rusku žije. Právě v této relaci vystoupil starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), aby hájil svůj plán na stavbu pomníku vlasovcům. Podle komentátorů ale svým živým vstupem jen posloužil ruské propagandě, jejíž je pořad součástí. Tématem se zabýval pořad Newsroom ČT24.
8. 12. 2019|
Události komentáře

Historik: Hysterická reakce Moskvy kvůli vlasovcům ukazuje, že se Rusko dosud nevyrovnalo s minulostí

Nápad starosty Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) vybudovat památník vlasovcům rozhořčil ruské ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí to označila za příšernou iniciativu, která slouží reinkarnaci nacismu. Historik Tomáš Řepa (ČSSD) však v Událostech, komentářích uvedl, že hysterická reakce Moskvy ukazuje spíše na to, že se Rusko dosud nevyrovnalo se svou minulostí.
29. 11. 2019|

Moskva kritizuje české úřady kvůli pomníku vlasovcům

Rusko považuje netečnost českých úřadů k plánům na stavbu pomníku vlasovcům za zjevné nadržování zločinnému přepisování dějin. S nápadem na tento pomník přišel starosta pražské části Řeporyje. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová ho ale označila za „naprosto příšernou iniciativu“, která slouží reinkarnaci nacismu.
28. 11. 2019|