Česko se podle Havlíčka nechystá vypovědět ruské diplomaty. Situace je za hranou, varuje Bartoš

Karel Havlíček, Ivan Bartoš a Vojtěch Filip v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Česko se podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) v tuto chvíli nechystá vypovědět ruské diplomaty. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v reakci na článek týdeníku Respekt, který před týdnem napsal, že do Česka dorazil pracovník ruských tajných služeb vybavený jedem ricin. Policejní ochranu kvůli tomu mají tři pražští komunální politici. Podle Havlíčka se záležitost musí nejprve důkladně prošetřit. Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil vládní přístup za vágní a zdrženlivý. Předseda KSČM Vojtěch Filip vážnost rizika zpochybňuje.

Ruské výhrůžky českým politikům jsou podle ministra Karla Havlíčka (za ANO) nepřijatelné, vláda ale o dalším postupu vůči Rusku případně rozhodne až podle informací od bezpečnostních složek.

„Nedomnívám se, že je vhodná doba na to, snižovat počet diplomatů,“ uvedl Havlíček k žádosti senátního zahraničního výboru, aby vláda představila plán na snížení počtu ruských diplomatů v Česku. „Nesmíme panikařit a na základě spekulativních informací vypovídat velvyslance,“ dodal.

„Je to natolik vážné tvrzení, že jakékoliv kroky, které by z toho vyplývaly, jsou samozřejmě dlouhodobého charakteru. A já teď nevím, co třeba zpravodajci nebo bezpečnostní složky skutečně o tom měli,“ uvedl dále Havlíček v pořadu Otázky Václava Moravce.

„Ale v každém případě před jakýmkoli aktem je třeba to nesmírně pečlivě prošetřit a zjistit ten faktický stav – nikoliv na základě toho, že to napíše jedno médium. Může to být pravda, nemusí to být pravda, ale dělat z toho závěry by bylo velmi předčasné,“ doplnil.

Hřib, Novotný a Kolář mají policejní ochranu

Česko-ruské diplomatické pnutí vyvolala normalizační socha sovětského maršála Koněva, kterou dala radnice Prahy 6 vedená Ondřejem Kolářem (TOP 09) před několika týdny odstranit z náměstí v pražské Bubenči. Vyvolalo to rozhořčení i v nejvyšších patrech ruské politiky.

Týdeník Respekt pak v pondělí přinesl informaci, že do země přicestoval pracovník ruských tajných služeb údajně vybavený jedem ricin. Bezpečnostní úřady jeho přílet podle Respektu vyhodnotily jako riziko pro primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), starostu Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) i starostu Prahy 6 Koláře, který se skrývá na neznámém místě.

Koláře Rusko a jeho přívrženci kritizují kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova – tedy po zavražděném ruském opozičním politikovi.

Novotný je kritizován kvůli pamětní desce protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy. Ruští činitelé pohrozili těmto politikům trestním stíháním.

České ministerstvo zahraničních věcí v čele s Tomášem Petříčkem (ČSSD) se v týdnu ohradilo proti ruské diplomatické nótě, která v pondělí kritizovala údajnou protiruskou kampaň v českém tisku. Zatímco ruští diplomaté mluví o nepřípustných útocích, Černínský palác hájí svobodu projevu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) si Česko nenechá líbit, aby cizí mocnosti ovlivňovaly jeho politiku.

Je to za hranou, říká Bartoš. Podle Filipa konflikt vyvolali pražští politici

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který byl také hostem pořadu Otázky Václava Moravce, je ale postoj vlády vágní a příliš zdrženlivý.

„Chápu, že máme nějaké diplomatické závazky. Ale tady už je to tak za hranou, že bych očekával, že ne pan ministr Petříček, ale skutečně vláda udělá nějaké jasné kroky a nebude to takové zdrženlivé. Nehledě na to, že vyšel nějaký článek v Respektu, který nebyl ozdrojován, ale následně se k tomu vyjadřovali lidé z Bezpečnostní informační služby i pan ministr (Petříček), který to fakticky potvrdil,“ uvedl Bartoš.

Předseda KSČM Vojtěch Filip prohlásil, že konflikt vyvolali pražští komunální politici. „Oni jsou ti, kteří tady oslavují fašismus. Postavit památník vlasovcům je jako postavit pomník fašismu,“ rozhořčil se v debatě Filip. Vážnost rizika ze strany Ruska zpochybňuje.

„Jeden článek v Respektu ještě neznamená, že něco takového je pravda,“ uvedl Filip. K informaci o ruském agentovi podotkl, že někteří bezpečnostní experti ji odmítli. „Tohle snad nemohla vymyslet ani Bezpečnostní informační služba,“ dodal. Podobně jako Havlíček uvedl, že sněmovna by se záležitostí mohla zabývat až na základě faktů.

Účast Mynáře na jednání výboru bych si vynutil, uvedl Filip

Bartoš i v souvislosti s čínským tlakem na české politiky uvedl, že sněmovna by měla zřídit vyšetřovací komisi. Reagoval tak na situaci, kdy prezidentův kancléř Vratislav Mynář odmítl přijít na sněmovní zahraniční výbor vysvětlit okolnosti dopisu čínského velvyslanectví, který v lednu na Hradě dostal před svou náhlou smrtí předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). V dopise byl varován před odvetou za plánovanou cestu na Tchaj-wan.

Filip uvedl, že by si účast Mynáře na jednání výboru vynutil. Jeho chování lze podle předsedy komunistů vnímat jako pohrdání sněmovnou. Podle Bartoše si ale Hrad prakticky dělá, co chce.

Havlíček zase kritizoval pražský magistrát, že se chová ve vztahu k Číně „jako slon v porcelánu“ kvůli zrušení sesterské smlouvy s Pekingem. Důvodem byla klauzule o uznání jednotné Číny.

Bartoš se dotázal, proč vicepremiér stejná slova nepoužívá na adresu vyjádření prezidenta Miloše Zemana, která nejsou v souladu s oficiální zahraniční politikou vlády, nebo k iniciativám premiéra Andreje Babiše, mezi kterými zmínil jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem před zásahem v Sýrii