Téma Turecká operace v Sýrii

Turecká operace v Sýrii

NATO chce návrat uprchlíků do Sýrie. V otázce kurdských „teroristů“ se lídři s Erdoganem neshodli
Lídři Velké Británie, Francie, Německa a Turecka se na okraj summitu NATO v Londýně shodli na nutnosti vytvořit v Sýrii podmínky pro bezpečný návrat uprchlíků. Útoky proti civilistům podle nich musejí skončit. Ankara svým nesmlouvavým postojem drží v šachu řadu partnerských zemí. Členy Aliance podráždila útokem na kurdské milice v Sýrii, ale i nákupem ruských raketových systémů.
Alianci straší rusko-turecký pakt. NATO by neubránilo východní hranici Evropy, míní experti
Turecko podle vysokých představitelů NATO odmítá podpořit obranný plán Aliance pro Polsko a Pobaltí, pokud organizace nepodpoří Ankaru v boji proti kurdským jednotkám YPG. V době sílícího pnutí mezi Východem a Západem navíc uznávaný vojenský think-tank varuje, že Britové se spojenci by na zemi neubránili východní hranici Evropy.
Erdogan má skvělý vztah s Kurdy, myslí si Trump po schůzce s tureckým prezidentem
Šéf Bílého domu Donald Trump přijal ve Washingtonu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Stalo se tak poprvé od začátku turecké intervence v Sýrii. Podle Trumpa příměří funguje a Kurdové se zdají spokojení. Turecko po jednání označil za skvělého spojence v NATO, zejména pokud jde o spolupráci v boji proti terorismu. Problémem však zůstává smlouva na dodávku ruského protiraketového systému S-400 do Turecka, zdůraznil šéf Bílého domu.
Kritika ofenzivy v Sýrii se v Turecku neodpouští. Úřady proti provinilcům uplatňují protiteroristický zákon
Turecké úřady podle zprávy organizace Amnesty International zadržely stovky lidí kvůli jejich odporu či kritice vojenské ofenzivy na severovýchodě Sýrie. V řadě případů čelí obvinění na základě protiteroristických zákonů zpřísněných po pokusu o puč.
Turecko začalo vracet islamisty. Zamířit mají do Německa, Francie, USA či Dánska
Turecko začalo s deportací zajatých bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS) do jejich domovských zemí. Podle tureckého ministerstva vnitra již zemi opustil americký, německý a dánský příslušník IS. V příštích dnech Ankara plánuje vyhostit dalších více než dvacet lidí. Turecká média uvedla, že vyhoštěný Američan uvízl na turecko-řeckých hranicích, jelikož ho ani jedna ze zemí nechce pustit na své území.
Rusko zastavilo turecké územní ambice a vyšachovalo Američany, pochvaluje si Asad
Strategickým cílem syrské vlády je podle prezidenta Bašára Asada dostat zpět pod kontrolu severovýchod země ovládaný Syrskými demokratickými silami pod velením Kurdů. Z části této oblasti u hranic s Tureckem se na začátku října stáhli američtí vojáci, což umožnilo tureckou invazi. Od pátku začaly v oblasti ofenzivy hlídkovat společné ruské a turecké jednotky. Ty mají zajistit, že se do regionu nevrátí kurdské milice. Asad úsilí svého ruského spojence ocenil.
Islámský stát
Ani centimetr pro sebe a všude nemoci. Novináři nahlédli do kurdské věznice pro islamisty
Více než 12 tisíc členů Islámského státu stále drží Kurdové ve svých věznicích na severu Sýrie. Do jednoho z takových zařízení, kde hlídají bojovníky z víc než padesáti zemí, nyní pustili novináře. Cely jsou přeplněné a řadu mužů trápí nemoci. Po turecké ofenzivě do Sýrie navíc nikdo neví, co se zajatci bude. Kurdové varují, že se vězni pokusí utéct.
Američané se vrátili k části syrské hranice s Tureckem
Američtí vojáci začali opět hlídkovat na severovýchodě Sýrie u hranic s Tureckem. Pět obrněných vozidel se tam vrátilo poprvé od prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa z počátku října o stažení z oblasti. Informují o tom agentury AFP a Reuters.
Američtí kongresmani dvakrát proti Turecku. Vyzvali k sankcím za Sýrii a uznali genocidu Arménů
Sněmovna reprezentantů USA schválila usnesení, v němž prezidenta Donalda Trumpa vyzývá, aby na Turecko kvůli ofenzivě v severní Sýrii uvalil sankce. Drtivou většinou také odhlasovala rezoluci, která uznává masakr stovek tisíc Arménů v Osmanské říši během první světové války za genocidu. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu obě rezoluce odsoudil. Americkou vládu vyzval, ať se střeží dalších kroků, které by mohly poškodit vzájemné vztahy obou zemí.
Kurdské milice se podle Ruska stáhly z vymezené zóny u turecko-syrské hranice
Členové syrských kurdských milic YPG v úterý ještě před stanoveným termínem dokončili stahování z třicetikilometrové zóny u turecko-syrských hranic, jak jim to ukládala rusko-turecká dohoda. Informoval o tom ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Rusové o stažení YPG zpravili i nejvyšší turecké představitele, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecký ministr obrany Hulusi Akar jen několik hodin předtím tvrdil, že milice YPG u tureckých hranic stále operují. Podle dohody z minulého týdne se měli Kurdové stáhnout do 16:00 našeho času.

Turecká ofenziva v Sýrii

Turecká armáda ve středu 9. října večer zahájila operaci proti kurdským milicím YPG v Sýrii, které považuje za teroristy napojené na kurdské separatisty v Turecku. YPG jsou součástí arabsko-kurdské koalice SDF, jež se podílela s podporou amerických, francouzských, britských i dalších jednotek na boji proti Islámskému státu.

Američané předtím oznámili stažení svých vojáků, čímž dali zelenou turecké akci. Kurdové se po zahájení bojů dohodli se syrských režimem podporovaným Ruskem a Íránem na spojenectví. Syrské vládní jednotky se v pondělí 14. října začaly rozmísťovat na území ovládaném SDF.

Turecko tvrdí, že chce v třicetikilometrovém pásu za hranicí vytvořit bezpečnostní zónu, která umožní návrat syrských uprchlíků. 

Ve čtvrtek oznámil americký viceprezident Mike Pence, že Turecko na pět dnů pozastaví ofenzivu v severní Sýrii a dovolí kurdským silám stáhnout se z oblasti. USA po naplnění dohody o klidu zbraní zruší hospodářské sankce proti Turecku. Podle Ankary však operace skončí až poté, co kurdské milice YPG opustí své pozice a odevzdají těžké zbraně.

Německo se obává návratu islamistů, kteří by se mohli osvobodit z kurdského zajetí
Řada evropských zemí se kvůli současnému dění v Sýrii bojí, že se na jejich území dostanou islamističtí teroristé. Kurdové, kteří v zemi zadrželi tisíce islamistů, nedokážou kvůli probíhající turecké operaci své vězně hlídat. Jen z Německa odešla na syrská bojiště tisícovka lidí a hrozí, že se řada z nich bude snažit dostat zpátky domů.
Výhrůžky i útok na mešitu. V Německu se množí střety mezi Kurdy a Turky
Krize na severu Sýrie se rychle přenáší i do Německa, kde přibývá násilných střetů mezi tamními Kurdy a Turky. V zemi jich žije dohromady přes tři miliony. Policie eviduje mimo jiné napadené obchody i útok na mešitu. Podle Kurdů navíc dorazí do Německa nová vlna uprchlíků ze Sýrie, kteří prozatím utekli před Turky do sousedních zemí.
Pentagon zvažuje obranu ropných polí v Sýrii posílením vojsk. Rusko vyslalo vojáky z Čečenska
Spojené státy jsou odhodlány posílit své vojenské postavení v Sýrii „o další vojenské prostředky“, aby zabránily možnému převzetí ropných polí na východě Sýrie Islámským státem (IS) či jinou teroristickou organizací. S odvoláním na prohlášení nejmenovaného představitele Pentagonu o tom informovala agentura Reuters. Do Sýrie mezitím z Ruska dorazilo na tři sta dalších vojenských policistů a dvě desítky obrněných vozů.
Turecko v Sýrii opět útočí, tvrdí arabsko-kurdská koalice a Damašek
Arabsko-kurdská koalice SDF tvrdí, že Turecko a jeho syrští spojenci zahájili v severovýchodní Sýrii velkou pozemní ofenzivu, při které útočí na tři vesnice. Ankara naopak tvrdí, že na turecké vojáky útočí Kurdové. Syrská státní tisková agentura SANA oznámila, že turečtí vojáci a jejich spojenci zaútočili na vojáky prezidenta Bašára Asada a několik jich zabili. Všechny strany konfliktu trvají na tom, že dodržují prodloužené příměří, které má v oblasti na syrsko-turecké hranici platit do úterý.
Kurdové podle USA vyklidili sever Sýrie, Rusko v oblasti zahájilo hlídky
Spojené státy oznámily Turecku, že kurdské milice se stáhly z oblasti na severu Sýrie, kde chce Ankara zřídit takzvanou bezpečnou zónu. Informovalo o tom turecké ministerstvo obrany, podle kterého není potřeba žádná další operace v této oblasti. Moskva ovšem naznačila, že Spojené státy povzbuzují Kurdy, aby od hranice neodcházeli. Ve středu Rusové zahájili hlídky ve městě Manbidž a později dorazili také do Kobani.
Erdogan: Kurdské milice v Sýrii dostanou na stažení dalších zhruba šest dní
Kurdské milice v Sýrii dostanou podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na stažení z 30 kilometrů široké zóny u hranic s Tureckem dalších 150 hodin, tedy zhruba šest dnů. Erdogan to oznámil dvě hodiny před plánovaným koncem pětidenního příměří. Podle Moskvy ruští a syrští vojáci ve středu vstoupí do oblasti turecké operace. Rusko a Turecko tam budou společně monitorovat situaci, píše Reuters.
Reportéři ČT
„Lidé se bojí a většina utíká pryč.“ V bombardované Sýrii natáčely reportérky Klicperová a Kutilová
Na začátku října zaútočilo Turecko v severní Sýrii na Kurdy. Umožnil to postup amerického prezidenta Donalda Trumpa, který dal rozkaz ke stažení svých vojáků, kteří v oblasti působili. Především na bedrech Kurdů přitom spočívala pozemní operace v boji proti takzvanému Islámskému státu, k čemuž je Američané vycvičili a vyzbrojili. Současnou situaci proto Kurdové vnímají jako zradu. Do místa bojů se vypravily novinářky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová, které natáčely pro pořad Reportéři ČT.
Turci slaví ofenzivu v Sýrii i jejího strůjce. Erdoganův útok podporuje téměř celá politická scéna
V úterý vyprší lhůta určená ke stažení kurdských milic YPG ze syrsko-tureckého pohraničí. Turecko hrozí, že pokud se tak nestane, obnoví boje. Ankara chce na severu Sýrie vytvořit sto kilometrů dlouhou zónu, která má podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zajistit zemi bezpečí. Tento plán má podporu celého politického spektra v Turecku – s výjimkou prokurdské strany HDP.
Kurdové stáhli bojovníky z obléhaného města Rás al-Ajn. Spor o velikost „bezpečné zóny“ trvá
Arabsko-kurdská koalice SDF oznámila, že stáhla své bojovníky z hraničního města Rás al-Ajn, jak bylo dohodnuto. Nyní by ozbrojenci měli odejít ze zóny 30 kilometrů od hranice ve 120kilometrovém pásu mezi Rás al-Ajnem a Tall Abjadem. Turecko si však představuje takzvané bezpečné pásmo široké dokonce 440 kilometrů. Do oblasti chce vrátit syrské uprchlíky. Spojené státy mezitím oznámily, že přesunou tisíc vojáků ze Sýrie do sousedního Iráku.
Doporučujeme
Nepřítel mého nepřítele je mým přítelem. Aliance v syrské válce se řídí pragmatickými zájmy
Válka v Sýrii je chaotické kolbiště, na němž se střetávají zájmy blízkovýchodních národů, náboženských sekt, regionálních i globálních velmocí. Téměř každý z asi deseti aktérů má jiné zájmy, které jdou někdy ostře proti sobě a jindy se částečně prolínají. Vznikají tak krátkodobá i dlouhodobější účelová spojenectví, jejichž hlavním heslem je, že nepřítel mého nepřítele je můj přítel.
Porušujete příměří, ukazují na sebe Turci s Kurdy navzájem. Střelba přesto utichá
Turecko a kurdsko-arabská koalice SDF se vzájemně obviňují z porušování příměří, které by na severu Sýrie mělo platit do úterý. Od syrsko-turecké hranice nicméně není v sobotu slyšet střelba – na rozdíl od pátku, kdy již měl klid zbraní dojednaný americkým viceprezidentem Mikem Pencem platit.
Belgie chce repatriovat své občany z táborů v Sýrii
Belgie se chystá využít současné křehké příměří v Sýrii a evakuovat své občany podezřelé z terorismu z táborů na severu Sýrie. Podle britského deníku Guardian se k podobnému kroku chystají i další evropské země.
Pokud neodejdete, přitvrdíme, vzkázal Erdogan Kurdům. Je to nucená kapitulace, kritizuje Tusk
Pokud Kurdové zcela nevyklidí oblast na severovýchodě Sýrie, Turecko bude podle prezidenta Recepa Tyyipa Erdogana pokračovat v ofenzivě ještě tvrději než doposud. Erdogan odmítl, že by turecké jednotky porušovaly pětidenní klid zbraní, na kterém se dohodly se Spojenými státy. Ankara chce, aby Kurdové vyklidili pohraniční oblast dlouhou 440 kilometrů a sahající až 32 kilometrů do hloubi Sýrie.
Trump oznámil příměří v Sýrii. Operace skončí, až se kurdské síly stáhnou, varuje Turecko
Turecko na pět dnů pozastaví ofenzivu v severní Sýrii a dovolí kurdským silám stáhnout se z oblasti, oznámil americký viceprezident Mike Pence. Šéf Bílého domu Donald Trump v souvislosti s příměřím hovoří o skvělých zprávách, budou prý ušetřeny miliony životů. USA po naplnění dohody o klidu zbraní zruší hospodářské sankce proti Turecku. Podle Ankary však operace skončí až poté, co kurdské milice YPG opustí své pozice a odevzdají těžké zbraně. Prezident Miloš Zeman si myslí, že Turecko se v Sýrii dopustilo válečných zločinů.