Trump oznámil příměří v Sýrii. Operace skončí, až se kurdské síly stáhnou, varuje Turecko

Zpravodaj ČT Černohorský: Boje na severu Sýrie prý pokračují (zdroj: ČT24)

Turecko na pět dnů pozastaví ofenzivu v severní Sýrii a dovolí kurdským silám stáhnout se z oblasti, oznámil americký viceprezident Mike Pence. Šéf Bílého domu Donald Trump v souvislosti s příměřím hovoří o skvělých zprávách, budou prý ušetřeny miliony životů. USA po naplnění dohody o klidu zbraní zruší hospodářské sankce proti Turecku. Podle Ankary však operace skončí až poté, co kurdské milice YPG opustí své pozice a odevzdají těžké zbraně. Prezident Miloš Zeman si myslí, že Turecko se v Sýrii dopustilo válečných zločinů.

Všechny turecké vojenské operace v oblasti budou pozastaveny na 120 hodin. Pence po více než čtyřech hodinách jednání v prezidentském paláci v Ankaře uvedl, že dohoda s Tureckem ukončí násilí. Spojené státy podle něj rovněž dostaly záruky ze strany kurdských oddílů YPG, že se spořádaně stáhnou. Podle viceprezidenta USA již ústup začal.

„Od našich kolegů, kteří mají na dohled Ras la Ajin, víme, že boje neskončily. Minimálně palba z ručních zbraní a kulometů je podle nich dále slyšet,“ poznamenal zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.

Klid zbraní za zrušení sankcí

Dohoda podle Pence skvěle poslouží zájmům Kurdů v Sýrii a zároveň vytvoří dlouhodobou nárazníkovou zónu. Americký politik také vyjádřil přesvědčení, že silné vztahy USA se syrskými Kurdy přetrvají. Spojené státy podle něj Turecku nenabídly nic jiného než zrušení sankcí. 

Ankara chce do oblasti 32 kilometrů od hranic poslat miliony uprchlíků, kteří do Turecka v uplynulých letech utekli před válkou. „Bezpečná zóna bude primárně zajištěna tureckými ozbrojenými silami,“ uvádí se v americko-tureckém prohlášení.

Podle kurdské televize Ronahi se dohoda vztahuje jen na oblast mezi městy Ras al Ájin a
Tal Abjád. Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu zdůraznil, že pokud jde o pohraniční město Kobani, Ankara USA nedala žádné záruky. Dodal, že operace byla pouze pozastavena, aby kurdské síly mohly ze zóny odejít. Cavusoglu zdůraznil, že de facto nejde o příměří, ale pouze o přestávku v bojových operacích.

Trump v tweetu poděkoval tureckému prezidentu Recepu Tyyipu Erdoganovi s tím, že „budou ušetřeny miliony životů“. Erdogan je podle něj „tvrdý“ člověk, který udělal „správnou věc“. Příští měsíc by mohl zamířit na návštěvu do Bílého domu. 

„Je to velký den pro civilizaci. Jsem hrdý na Spojené státy za to, že při mně stály, když se vydaly nezbytnou, i když poněkud neobvyklou cestou. Lidi se snažili dospět k této ,Dohodě‘ mnoho let. Miliony životů budou ušetřeny. Blahopřeji VŠEM!“ napsal Trump. Kurdům také poděkoval za předchozí spolupráci.

„Důležitý je také bod jedna dohody, že Spojené státy a Turecko potvrzují svůj vztah jako společní členové Severoatlantické aliance a Spojené státy chápou legitimní bezpečnostní opatření Turecka na jižní hranici,“ upozornil zpravodaj Černohorský.

Kurdové se budou bránit

Vlivný kurdský politik Aldar Xelil rozhodnutí o klidu zbraní přivítal. Prohlásil ale, že Kurdové se budou bránit, pokud dojde k útoku. Připomněl, že Erdogan chce postupovat 32 kilometrů do vnitrozemí, což skupina už dříve odmítla.

Šéf OSN Antonio Guterres uvítal snahy o uklidnění situace na severu Sýrie a ochranu civilistů. Podle něj ale stále zůstává dlouhá cesta k nalezení skutečně účinného řešení syrské krize.

Místa bojů na severovýchodě Sýrie už podle Kurdů opustilo zhruba čtvrt milionu civilistů. Desítky zahynuly, stejně jako stovky kurdských ozbrojenců.

Nařčení z válečných zločinů

V regionu byly zastaveny veškeré dodávky, svou činnost zde přerušily i humanitární organizace. Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Ruperta Colvilla nevylučuje, že se Turecko dopouští na syrských Kurdech válečných zločinů.

To si myslí i český prezident Miloš Zeman. „Turecko se podle mého názoru dopustilo válečných zločinů a v každém případě si myslím, že by minimálně nemělo být členem Evropské unie,“ řekl Zeman. Země se podle něj pod prezidentem Erdoganem sbližuje s radikálním, vraždícím islamismem.

Zeman poukázal na vraždy kurdských bojovníků a kurdské političky Hevrin Chalafové, které údajně podle videí zveřejněných na sociálních sítích o víkendu spáchala Turecku blízká syrská islamistická ozbrojená skupina Ahrár aš-Šarkíja.

Arabsko-kurdská koalice SDF ve čtvrtek oznámila, že vzhledem k tureckým útokům zastavila své operace proti teroristické organizaci Islámský stát. Ta tvrdí, že již situaci využila pro osvobození několika internovaných radikálů.

Washington minulý týden oznámil, že oblast u syrských hranic opouští. Kurdské ozbrojené síly přitom několik posledních let bojovaly společně s USA proti Islámskému státu a ztratily kolem jedenácti tisíc bojovníků. Trump za své rozhodnutí nechat Ankaře v Sýrii v podstatě volné ruce sklidil vlnu kritiky od západních spojenců i vlastních republikánů.

Dohoda mezi Kurdy a Damaškem

Unie v reakci na ofenzivu koordinovaně zakázala vývoz zbraní do Turecka. Proti invazi se oficiálně staví také Rusko či Írán. Kurdové v posledních dnech uzavřeli dohodu se syrským prezidentem Bašárem Asadem, který poslal do jimi kontrolovaných území vojska. Asadův poradce ve čtvrtek označil dohodu vyjednanou mezi USA a Ankarou za „vágní“.